Pytania pacjentów (39)
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Dzień dobry, każdy rośnie indywidualnie, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do jadłospisu warto go przedyskutować ze specjalistą, pamiętaj o odpowiedniej ilości biała. Warto zrobić badanie krwi, sprawdzić... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Tak, ziemniaki są super produktem zwłaszcza jeśli są dodatkiem do pełnowartościowego posiłku, z tego co jest napisane (ok. 100 g ) nie są to ogromne ilości więc nie widzę problemu.
Pozdrawiam
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
,,Tuczący" jest nadmiar kalorii (ilości jedzenia). Sam makaron czy ziemniak nie tuczy :)
Pozdrawiam
Agnieszka Kłysz
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Dzień dobry,
w przypadku dzieci nie stosuje się ścisłych diet. Należy zwrócić uwagę na jakość jedzenia, więcej warzyw, potraw duszonych, kasz, makaronów pełnoziarnistych. Może być, że w diecie jest za...
Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Oczywiście, warto wyliczyć swój bilans kaloryczny i od CPM (całkowitej przemiany materii) odjąć np 300 kcal (uważając aby nie zejść poniżej PPM), jest dużo darmowych kalkulatorów do wyliczeń, dodatkowo... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Najlepiej zmienić nawyki żywieniowe, które już zostaną na zawsze, trzeba redukować masę ciała stopniowo (0,5-1 kg tygodniowo), bilansować dietę.
Warto przeanalizować dotychczasowe żywienie i wyszukać...
Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Teoretycznie powinien wystarczyć sam deficyt, ale czy warto? Proces redukcji masy ciała powinien być także procesem zmiany nawyków i wybieranie ,,zdrowego" jedzenia. Niestety bez zmiany sposobu odżywiania... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Niestety nie istnieją tabletki ,,cud'' na odchudzanie mimo ochoczych zapewnień producentów. Nie jestem za stosowaniem tego typu preparatów, one może i wspomogą proces odchudzania ale nie nauczą zdrowych... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Nie ma jednych widełek czasowych dla każdego. Warto sprawdzić na swoim organizmie znam kilka osób, które po wypiciu kawy mogą od razu zasnąć. Nie ma tu reguły.
Pozdrawiam Agnieszka Kłysz
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Witam, często poziom cholesterolu znacznie rośnie przy stanach zapalnych w organizmie (nie koniecznie dostarczany z jedzeniem) warto zrobić badania w tym kierunku ( hormony tarczycy, poziom glukozy i insuliny,... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
A czy jest taka potrzeba? Najlepiej zrobić badania krwi i zastosować jadłospis pokrywajacy zapotrzebowanie A suplementacja powinna być tzw wisienką na torcie A nie tortem.
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Trzeba dokładnie wyliczyć potrzebną ilość kalorii, za duży deficyt niestety nie będzie powodował spadków wagi na dłuższą metę. Warto skonsultować to z dietetykiem, który pomóże wyliczyć potrzebną ilość... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Witam, warto zadbać o odpowiednią ilość i jakość makro i mikroelementow. Należy włączyć kwasy jedno i wielonienasycone oraz odstawić w miarę możliwości używki. Warto też przyjrzeć się środowisku i nawykom... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Zależy od ilości i czy to są owoce w skórce czy bez, pod postacią czystego owocu czy soku? Oraz czy występują stany chorobowe np insulinooporność.
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Pociąg do słodyczy może być spowodowany zaburzoną gospodarką węglowodanową (za duże spadki glukozy) ale także za mała ilością kalorii, za małą ilością snu. Polecam konsultacje dietetyczną.
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Zanim wyda się pieniądze a szczególnie przy zakupie drogich suplementów warto sprawdzić czy są one konieczne. Warto wykonać badania krwi. Ponieważ można suplementować składnik, który tego nie wymaga a... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Witam,
Warto udać się do lekarza rodzinnego z wynikami, lekarz rodzinny skieruje albo na dalszą diagnozę lub do specjalisty. Ja mogę zaznaczyć, że można także przyjrzeć się diecie, czyli ilości kalorii...
Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Wszystko jest do zrobienia :) polecam zmianę nawyków żywieniowych, skupienie się na jakości jedzenia, mniej żywności przetworzonej. Polecam wizytę u dietetyka, który pomóże w znalezieniu idealnego rozwiązania... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Witam,
Radziłbym dopasowanie diety z odpowiednią kalorycznością i rozkładem makroskładników (białka, tłuszcz, węglowodany) warto korzystać z dobrych źródeł tych składników. Warto odstawić cukry proste...
Więcej