Lekarze zajmujący się tą grupą chorób

  • dziś 13.12
  • jutro 14.12
  • pt. 15.12
  • sob. 16.12
  • niedz. 17.12
  • pon. 18.12
  • wt. 19.12
  • śr. 20.12
  • czw. 21.12
  • pt. 22.12
  • sob. 23.12
  • niedz. 24.12
  • pon. 25.12
  • wt. 26.12
  • śr. 27.12
  • czw. 28.12
  • pt. 29.12
  • sob. 30.12
  • niedz. 31.12
  • pon. 01.01
  • wt. 02.01
  • śr. 03.01
  • czw. 04.01
  • pt. 05.01
  • sob. 06.01
  • niedz. 07.01
  • pon. 08.01
  • wt. 09.01
  • śr. 10.01
  • Robert Dobrowolski

    Robert Dobrowolski

    internista,nefrolog
    • ul. Uczniowska 16, Wałbrzych

      Centrum Medyczne Grupa LUX MED – Wałbrzych, ul. Uczniowska 16

Pytania dotyczące tematu choroby tarczycy

Witam. Mam 37 lat. Na stale mieszkam poza granicami Polski. Mam pytanie odnosnie moich wynikow dotyczacych tarczycy poniewaz w mojej rodzinie mama ma Hashimoto. Moje wyniki T4 16,4 pmol/L ( norma 12-22), TSH 0,52miu/L ( norma 0,35 - 5,5 ) . Czy powinnam zrobic TP i TGO poniewaz lekarze tutaj mowia,ze… Więcej

Michał Lewandowicz 18-11-17

Szanowna Pani,

Oczywiście choroba Hashimoto u Mamy nie musi automatycznie oznaczać, że u… Więcej

Wiatam. Mam 22 lata. W zeszłym roku na jesień zaczęłam więcej sypiać. Zdarzało się to po kilkanaście godzin w ciągu domu. Czasami było mi bardziej zimno niż zwykle, jednak nie zwracałam na to uwagii. Psychicznie też czułam się nienajlepiej, często płakałam i miałam nawet dość życia. Po paru tygodniach… Więcej

Piotr Miciński 11-10-17

To niedoczynnośc tarczycy z następstwami układowymi ale evtl leczenie u endokrynologa

Powiązane choroby

Lekarze zajmujący się tą grupą chorób

  • Robert Dobrowolski

    Robert Dobrowolski

    internista,nefrolog
    • ul. Uczniowska 16, Wałbrzych

      Centrum Medyczne Grupa LUX MED – Wałbrzych, ul. Uczniowska 16

Pytania dotyczące tematu choroby tarczycy

41

Zadanych pytań

228

Udzielonych odpowiedzi
Witam. Mam 37 lat. Na stale mieszkam poza granicami Polski. Mam pytanie odnosnie moich wynikow dotyczacych tarczycy poniewaz w mojej rodzinie mama ma Hashimoto. Moje wyniki T4 16,4 pmol/L ( norma 12-22), TSH 0,52miu/L ( norma 0,35 - 5,5 ) . Czy powinnam zrobic TP i TGO poniewaz lekarze tutaj mowia,ze… Więcej

Michał Lewandowicz 18-11-17

Szanowna Pani,

Oczywiście choroba Hashimoto u Mamy nie musi automatycznie oznaczać, że u Pani podobne zaburzenia autoimmunologiczne również się pojawią. Ryzyko jest jednak wyższe niż w populacji… Więcej


Wiatam. Mam 22 lata. W zeszłym roku na jesień zaczęłam więcej sypiać. Zdarzało się to po kilkanaście godzin w ciągu domu. Czasami było mi bardziej zimno niż zwykle, jednak nie zwracałam na to uwagii. Psychicznie też czułam się nienajlepiej, często płakałam i miałam nawet dość życia. Po paru tygodniach… Więcej

Piotr Miciński 11-10-17

To niedoczynnośc tarczycy z następstwami układowymi ale evtl leczenie u endokrynologa


Dzień dobry
Chciałam zapytać czy samo tsh w normie wystarczy do stwierdzenia, że z tarczycą jest w wszystko w porządku mimo praktycznie wszystkich objawów zwłaszcza jak tycie mimo diety, obrzęki ciała, opuchnięta nienaturalnie twarz(zwłaszcza górna warga, policzki i powieki), nieregularne miesiączki,… Więcej

Katarzyna Krzesiwo 28-09-17

Jezeli chodzi o rozpoznanie choró trczycy do dgn nadczynnosci czy niedoczynności lub innych zaburzeń zwiazanych z objawami chorób tarczycy do podstawowe badania to TSH, FT3,FT4, anty-TPO, oraz badani obrazowo… Więcej

Odpowiedzi (5)

Witam
Mam 33 lata od ok 2 lat mam problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała,wahania nastroju, brak energii, nasiliły się również kłopoty ze skórą (trądzik), ginekolog podejrzewał tarczycę i zlecił badania tarczycy TSH 2,280, ft3 2,91, ft4 1,11, anty-tpo 16, anty-tg 19,90 czy powinnam zrobić… Więcej

Wojciech Dubrawski 06-09-17

ginekolog prawidłowo ocenił funkcję tarczycy - przyczyny nalezy szukac gdzie indziej

Odpowiedzi (3)

Dzień dobry
Chciałam zapytać czy przyczyną narastających objawów takich jak wypadanie włosów, nadmierne owłosienie, trądzik, tycie, obrzęki ciała, opchnięta twarz, senność, ogólne osłabienie i brak sił oraz częste spadki cukru mogą być przyczyną rosnącego tsh tzn. pół roku temu tsh wynosiło 1,5… Więcej

Wojciech Dubrawski 04-09-17

TSH jest w zakresie normy - przypadek Pani wymaga diagnostyki. Proszę udać się do lekarza


Graves czy Hashimoto? Wyniki badań: anty TPO 830,93 (norma do 5,61), TSH 0,027 ( norma od 0,270). FT3 4,71 (norma do 4,40), FT4 w normie, TRAb 6,11 (norma 0,00 do 1,22). Robiłam także USG tarczycy - tarczyca niepowiększona, obraz charakterystyczny dla zapalenia autoimmunologicznego, przepływ w obrębie… Więcej

Jolanta Blicharz-Dorniak 25-08-17

Witam, nadczynność tarczycy w przebiegu choroby Gravesa i Basedowa. Pozdrawiam


Co może oznaczać ucisk na tarczycy?

Witam,od kilku dni odczuwam silny ucisk na tarczycy, utrudniajacy oddychanie.
Ból nie przechodzi. Guzy widać gołym okiem.

Mam konglomerat guzków na prawym płacie, hormony TsH i FT4 w normie.

Czy mam iść na pogotowie? Jak uśmierzyć ból?

Waldemar Dziki 27-02-17

Prawdopodobnie wole tarczycy-koniecznie wykonać badanie USG


Mam usunięte oba nadnercza w 2010 r. Po operacji brałam po 40 mg hydrocortisonu następnie w miejscu prawego nadnercza urósł mi guz - tłuszczak i został mi on usunięty w 2013 r. .Ze dwa m-ce przed operacją brałam po 100 mg hydrocortisonu dziennie. Po tej operacji rozeszły mi się mięśnie. Lekarze w czasie… Więcej

Adam Parfieńczyk 19-12-16

Witam,
Przepraszam za opóźnienie ale koniec roku rządzi się swoimi prawami. W celu pełnego określenia Pani stanu hormonalnego należałoby wykonać pełną diagnostykę. Być może dawki zażywanych przez… Więcej


Dzień dobry. 1 lipca 2015 roku miałam wykonywaną operację wycięcia 3/4 części tarczycy z powodu licznych guzów. Chciałabym się dowiedzieć, kiedy powinnam wykonać usg kontrolne pozostałej części tarczycy?

Adam Parfieńczyk 15-12-16

Dzień dobry,
W tym przypadku w pierwszej kolejności należy regularnie sprawdzać TSH i fT4 w celu regulacji dawki hormonów tarczycy, USG tarczycy w około 12 miesięcy od operacji. Pozdrawiam


Szereg badań na przestrzeni ok. 4 lat wskazuje na możliwą oporność na hormony tarczycy (badanie rezonansu nie ujawniło gruczolaka przysadki). Jakie badanie jeszcze można wykonać aby potwierdzić lub wykluczyć diagnozę?

Adam Parfieńczyk 14-12-16

Witam,
Na czym polegać miałaby ta oporność?
Możliwe jest określenie potencjalnej mutacji receptora TSH - zajmują się tym wyspecjalizowane jednostki endokrynologiczne.


Powiązane choroby