Alergia pokarmowa - informacje, specjaliści, pytania i odpowiedzi

Alergia pokarmowa - informacje o chorobie

gr.  allos – inny +  ergos – reakcja
  Zespół reakcji zachodzący w organizmie po spożyciu określonych produktów spożywczych, wywołany przez układ immunologiczny. Dotyka głównie najmłodszych, ale może się ujawnić w każdym momencie życia. Wpływ na rozwój choroby mają czynniki dziedziczne (atopia) oraz składniki pożywienia. Nie bez znaczenia bywa również uszkodzenie błony jelitowej, spowodowane przyjmowaniem antybiotyków, atakami wirusów i bakterii.

Alergeny

  Głównym alergenem jest białko mleka krowiego, często wymienia się także: jajka, mąkę (gluten), ryby, soję, orzechy i niektóre owoce. Należy pamiętać, że często nie jeden, lecz kilka pokarmów przyjmowanych jednocześnie może być odpowiedzialnych za niepożądane objawy kliniczne. Warto zwrócić uwagę, że również substancje dodawane do żywności w celu poprawy walorów smakowych, zapachowych, barwnych, konsystencji, trwałości produktów, mogą w równym stopniu być odpowiedzialne za wywoływanie niepożądanych reakcji pokarmowych. Substancjami takimi są: kwas benzoesowy, glutaminian sodu, estry kwasu hydroksybenzoesowego, dwutlenek siarki, siarczany, barwniki azowe, nieazowe, substancje słodzące i spulchniające.

Leczenie

  Opiera się na obserwacji i wyeliminowaniu alergenu z diety, co wymaga często wielu wyrzeczeń i zaangażowania. Wraz z wiekiem ulega zmniejszeniu patogenetyczne działanie alergenów pokarmowych, dlatego zaleca się wprowadzanie na nowo produktów będących przedmiotem alergii po odpowiednio długim okresie eliminacji.   Gdy eliminowanie produktów nie wystarcza, stosowane jest leczenie farmakologiczne:
  • lekami przeciwhistaminowymi (np.: Clemastin, Diphergan, Phenazolina, cetryzyna, loratydyna)
  • preparatem o połączonym działaniu przeciwhistaminowym i przeciwalergicznym (Ketotifen)
  • lekami przeciwalergicznymi stosowanymi miejscowo (kromoglikan sodu zasługuje na szczególną uwagę, gdyż może być podawany doustnie, co okazuje się ważne w alergii przewodu pokarmowego)

Nie rezygnuj ze zdrowia

Wybierz konsultacje online, aby rozpocząć lub kontynuować leczenie bez wychodzenia z domu. Jeśli potrzebujesz, możesz również umówić wizytę w gabinecie.

Pokaż specjalistów Jak to działa?

Eksperci - alergia pokarmowa

Paulina Górska

Paulina Górska

Dietetyk

Rzeszów

Renata Zomerska

Renata Zomerska

Dietetyk

Wrocław

Arkadiusz Lewna

Arkadiusz Lewna

Gastrolog, Internista, Lekarz rodzinny

Bydgoszcz

Ryszard Matusiewicz

Ryszard Matusiewicz

Alergolog, Internista

Warszawa

Anna Sznajder-Grzyb

Anna Sznajder-Grzyb

Weterynarz

Tarnowskie Góry

Michał Płecha

Michał Płecha

Dietetyk

Lublin

Alergia pokarmowa - pytania dotyczące tej choroby

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 40 pytań dotyczących usługi: Alergia pokarmowa

Witam serdecznie jak najbardziej alergię się sprawdza w każdym wieku,dlatego proszę wykonać badania w kierunku alergii z krwi IgE swoiste panel wziewny i pokarmowy każdy po 30 alergenów. A następnie…
1 odpowiedzi


Żadne z nich. Nie mają wartości diagnostycznej. Organizm wytwarza przeciwciała po kontakcie z wieloma pokarmami tolerowanymi. Ich obecność o niczym nie świadczy.
1 odpowiedzi


Wiele jest przyczyn powodujących bóle okolicy podżebrowej. W takiej sytuacji wskazana jest diagnostyka narządów jamy brzusznej (USG), parametry wątroby, trzustki, nerek. Warto jest sprawdzić…
1 odpowiedzi

Alergia pokarmowa - jaki specjalista zajmuje się tą chorobą?

Powiązane wyszukiwania


Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.