Alergia pokarmowa - informacje, specjaliści, pytania i odpowiedzi.

Alergia pokarmowa - informacje o chorobie

gr.  allos – inny +  ergos – reakcja
  Zespół reakcji zachodzący w organizmie po spożyciu określonych produktów spożywczych, wywołany przez układ immunologiczny. Dotyka głównie najmłodszych, ale może się ujawnić w każdym momencie życia. Wpływ na rozwój choroby mają czynniki dziedziczne (atopia) oraz składniki pożywienia. Nie bez znaczenia bywa również uszkodzenie błony jelitowej, spowodowane przyjmowaniem antybiotyków, atakami wirusów i bakterii.

Alergeny

  Głównym alergenem jest białko mleka krowiego, często wymienia się także: jajka, mąkę (gluten), ryby, soję, orzechy i niektóre owoce. Należy pamiętać, że często nie jeden, lecz kilka pokarmów przyjmowanych jednocześnie może być odpowiedzialnych za niepożądane objawy kliniczne. Warto zwrócić uwagę, że również substancje dodawane do żywności w celu poprawy walorów smakowych, zapachowych, barwnych, konsystencji, trwałości produktów, mogą w równym stopniu być odpowiedzialne za wywoływanie niepożądanych reakcji pokarmowych. Substancjami takimi są: kwas benzoesowy, glutaminian sodu, estry kwasu hydroksybenzoesowego, dwutlenek siarki, siarczany, barwniki azowe, nieazowe, substancje słodzące i spulchniające.

Leczenie

  Opiera się na obserwacji i wyeliminowaniu alergenu z diety, co wymaga często wielu wyrzeczeń i zaangażowania. Wraz z wiekiem ulega zmniejszeniu patogenetyczne działanie alergenów pokarmowych, dlatego zaleca się wprowadzanie na nowo produktów będących przedmiotem alergii po odpowiednio długim okresie eliminacji.   Gdy eliminowanie produktów nie wystarcza, stosowane jest leczenie farmakologiczne:
  • lekami przeciwhistaminowymi (np.: Clemastin, Diphergan, Phenazolina, cetryzyna, loratydyna)
  • preparatem o połączonym działaniu przeciwhistaminowym i przeciwalergicznym (Ketotifen)
  • lekami przeciwalergicznymi stosowanymi miejscowo (kromoglikan sodu zasługuje na szczególną uwagę, gdyż może być podawany doustnie, co okazuje się ważne w alergii przewodu pokarmowego)

Eksperci - alergia pokarmowa

Znajdź eksperta w twoim mieście:
Jarosław Górnicki

Jarosław Górnicki

Alergolog

Warszawa

Karolina Wróblewska

Karolina Wróblewska

Dietetyk

Białystok

Dorota Kościelniak

Dorota Kościelniak

Internista, Dietetyk

Zielonka

Ryszard Matusiewicz

Ryszard Matusiewicz

Alergolog, Internista

Warszawa

Katarzyna Jankiewicz

Katarzyna Jankiewicz

Alergolog, Pulmonolog, Internista

Warszawa

Marta Ambroziak Dogru

Marta Ambroziak Dogru

Weterynarz

Piastów

Alergia pokarmowa - pytania dotyczące tej choroby

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 34 pytań dotyczących usługi: Alergia pokarmowa

mgr Jakub Ślachetka
mgr Jakub Ślachetka
Fizjoterapeuta, Terapeuta, Diagnostyk
Inowrocław
Pytanie z kategorii: bez zdjęć nici z rozwiązania.
Lordoza akurat jest prawidłową krzywizna i być powinna w szyi oraz w odcinku lędźwiowym. Hiper lub hipolordoza czyli zwiekszona lub zmniejszona…
1 odpowiedzi

Dzień dobry,
Jeśli po lekach antychistaminowych objawy nosowo-gardłowe nie ustąpiły to być może mamy tu do czynienia z cichym refluksem. Objawia się on poprzez kaszel z odchrząkiwaniem,…
1 odpowiedzi

Wszystko zależy od tego, czy to jest alergia czy nietolerancja pokarmowa, jaki rodzaj i stopień nasilenia i jakie objawy powoduje, biegunki, pokrzywki, bóle brzucha, kichanie. Unikanie alergenu…
4 odpowiedzi

Alergia pokarmowa - jaki specjalista zajmuje się tą chorobą?


Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.