Dr n. med.

Marek Derkacz

Endokrynolog, Diabetolog, Internista

132 opinie

Adresy i kontakt

Ostatnia opinia

  • I
    Lokalizacja: Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska Marek Derkacz

    Jestem bardzo zadowolona z wizyty. Pan Doktor bardzo dobrze wszystko tłumaczy , wyczerpująco odpowiada na pytania. Najlepszy specjalista u jakiego byłam do tej pory. Bardzo polecam.

  • Endokrynolodzy w pobliżu miejscowości Lublin

    Doświadczenie i kwalifikacje

    about-me-iconCreated with Sketch. O mnie

    • Przyjęcia codziennie po rejestracji telefonicznej lub za pośrednictwem serwisu Halodoktorze. Dr n. med. Marek Derkacz jest specjalistą endokrynologii, diabetologii i chorób wewnętrznych. Wieloletni pracownik Kliniki Endokrynologii Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 4 w Lublinie oraz pracownik naukowo-dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego. Wcześniej doświadczenie zawodowe zdobywał w Klinice Chorób Wewnętrznych SPSK Nr 1 w Lublinie. Przez kilka lat był opiekunem dydaktycznym studenckiego Koła Naukowego działającego przy Klinice Endokrynologii. Ukończył również 2 letnie szkolenie z medycyny przeciwstarzeniowej. Jest autorem oraz współautorem ponad 150 artykułów i doniesień zjazdowych o tematyce medycznej prezentowanych w kraju i za granicą. Zajmuje się diagnostyką i leczeniem chorób z zakresu endokrynologii, diabetologii oraz chorób wewnętrznych.

    Specjalizacje

    • Endokrynologia
    • Diabetologia
    • Choroby wewnętrzne

    Choroby

    • choroby tarczycy
    • niedoczynność tarczycy
    • nadczynność tarczycy
    • cukrzyca
    • impotencja
    • nadmierne owłosienie
    • nadciśnienie tętnicze
    • cukrzyca ciążowa
    • cukrzyca typu 1
    • cukrzyca typu 2
    • stopa cukrzycowa
    • powikłania cukrzycy
    • choroby serca
    • kołatanie serca
    • zaburzenia rytmu serca
    • niewydolność serca
    • choroba niedokrwienna serca
    • choroba wrzodowa
    • osteoporoza
    • otyłość
    • choroby przysadki
    • uzależnienia
    • hipogonadyzm
    • hiperandrogenizm
    • hipercholesterolemia
    • hiperlipidemia
    • hiperprolaktynemia
    • ginekomastia
    • astma
    • choroby endokrynologiczne
    • choroba Addisona
    • choroba Gravesa-Basedowa
    • choroba Hashimoto
    • choroby metaboliczne
    • refluks żołądkowo-przełykowy
    • choroby płuc
    • POChP – przewlekła obturacyjna choroba płuc
    • choroby trzustki
    • choroby jelit
    • bóle brzucha
    • żylaki kończyn dolnych
    • miażdżyca
    • anemia w ciąży
    • nadciśnienie tętnicze w ciąży
    • nerwica
    • alkoholizm
    • guzy tarczycy
    • bóle kręgosłupa
    • zaburzenia snu
    • zaburzenia seksualne
    więcej

    Usługi

    pin-iconCreated with Sketch.

    Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska Marek Derkacz

    Kolorowa 5/5A, 20-802 Lublin, lubelskie

    Pierwsza specjalistyczna wizyta lekarska 150 zł
    Wizyta kontrolna 120 zł
    Usg tarczycy 120 zł

    Pytania od pacjentów

    Jak interpretowac wyniki badan hormonalnych u 26 letniej kobiety?

    Atg- <15 //0,0-60 Atpo - 42 //0,0-60 Ft3- 3.0. //2,30-4,20 Ft4- 1,27 //0,89- 1,76 Tsh 2,127 //0,55- 4,88 Usg tarczycy wporzadku z wyjatkiem objetosci platów : Prawy ok.37,1x13,3x14,2mm,obj 3,69cm3 ciesn do 2,9-3,2mm Lewy ok 33,9x13x12,6mm,obj 2,92cm3 Reszta badania tego gruczolu w normie. Czy powinnam udac sie do endokrynologa? Dodam ze wystepuja u mnie niepokojace objawy typu nerwowosc,zmeczenie ,sucha skora , zatrzymanie wody w organizmie,opuchnieta twarz,tradzik na ramionach, niskie cisnienie ,nietolerancje laktozy a przy odstawieniu glutenu poczucie jest znacznie lepsze ,nieregularne miesiaczki a takze szybkie spadki cukru przez co czuje sie senna,stwierdzono u mnie takze zespol jelita drazliwego.Z gory dziekuje za odpowiedz.
    Marek Derkacz Endokrynolog, Diabetolog, Internista Lublin
    Dzień dobry, Na podstawie podanych przez Panią wyników badań nie można postawić rozpoznania niedoczynności tarczycy. Można również wykluczyć autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, ponieważ przeciwciała nie są podwyższone. Jakkolwiek wydaje mi się, że wymiary Pani tarczycy zostały być może źle zmierzone, przy objętości tarczycy < 7 ml praktycznie zawsze występuje niedoczynność gruczołu. Za dolną normę wielkości tarczycy przyjmuje się wartości ok. 8ml/cm3. Więc warto wykonać ponowne usg z dokładną oceną wymiarów gruczołu. Z uwagi na Pani objawy sugerowałbym wykonanie testu OGTT z 75 g glukozy i oznaczeniem glukozy i insuliny na czczo oraz po 1 i2 h od wypicia roztworu glukozy. Wynik badania może wskazywać na hiperinsulinemię, a być może rónież hipoglikemię reaktywną. Warto, aby udała się Pani do dobrego endokrynologa, który dokładnie z Panią porozmawia, a po zbadaniu Pani zleci niezbędne badania i zaleci postępowanie mające na celu poprawę Pani samopoczucia i ustąpienia zgłaszanych przez Panią dolegliwości.. Pozdrawiam serdecznie. Dr n. med. Marek Derkacz ENDOKRYNOLOG DIABETOLOG specjalista chorób wewnętrznych

    Ocena pacjentów

    Dodaj własną opinię
    5

    Ogólna ocena
    132 opinie

    • Punktualność
    • Zaangażowanie
    • Gabinet
    • I
      Lokalizacja: Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska Marek Derkacz

      Jestem bardzo zadowolona z wizyty. Pan Doktor bardzo dobrze wszystko tłumaczy , wyczerpująco odpowiada na pytania. Najlepszy specjalista u jakiego byłam do tej pory. Bardzo polecam.

    • A
      Lokalizacja: Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska Marek DerkaczUsługa: usg tarczycy, nadczynność tarczycy( choroba Gravesa Basedowa)

      Pan doktor jest bardzo miły i życzliwy. Wprowadza przyjemną atmosferę, odpowiada na każde pytania oraz nie bagatelizuje żadnych objawów. Poświęca tyle czasu ile potrzeba. Prawdziwy profesjonalista. Jestem bardzo zadowolona z wizyty i na pewno zostanę u Pana doktora na dalsze leczenie.

      Anna Rybaczek

    • J
      Lokalizacja: Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska Marek Derkacz

      Trudno spotkać lekarza, który poświęci pacjentowi tyle czasu i uwagi. Bardzo inteligentny, zaznajomiony z najnowszymi publikacjami. Widać pasję do medycyny. Jak najbardziej polecam pana doktora.

    • A
      Lokalizacja: Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska Marek Derkacz

      Polecam. Pan dr Marek Derkacz jest bardzo kompetentnym specjalistą. Poświęca dużo czasu na dokładne zbadanie pacjenta i wywiad. Wizyta w miłej atmosferze.

    • D

      Na Pana dr. Derkacza trafiłam niedawno. Co mnie zaskoczyło, rzecz niespotykana czas wizyty 30 min (Pan dr nie liczy czasu i nie spieszy się) , a nie 5 min (jak na NFZ i w niektórych gabinetach prywatnych). Pierwszy lekarz, który wziął pod uwagę moje złe samopoczucie i choroby współistniejące, a nie tylko wyniki badań. Dr Derkacz dokładnie ze mną porozmawiał, wysłuchał historii i moich objawów i dolegliwości. Potem dokładnie mnie zbadał i zrobił usg tarczycy (co jest rzadkością w innych gabinetach prywatnych). Szybko i trafnie mnie zdiagnozował, zastosował dobre leczenie i efekt tego jest taki że po tygodniu czuję poprawę . Tarczyca już nie szaleje, dzięki lekom które od Pana dr dostałam. Ale co najważniejsze to ludzkie podejście do człowieka, brak pośpiechu, zero stresu i dokładne badanie. Tego w dzisiejszej medycynie brakuje. Uważam pana doktora Derkacza za bardzo dobrego specjalistę. Ma dużą wiedzę którą świetnie wykorzystuje w praktyce. Jestem bardzo zadowolona że mogę leczyć się u takiego fachowca. Bardzo dziękuje i życzę Błogosławieństwa Bożego i dalszych sukcesów. Z pewnością będę Pana polecać. Dorota

    • Lokalizacja: Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska Marek Derkacz

      Wspaniały lekarz podchodzący holistycznie do pacjenta. Świetny specjalista o szerokich horyzontach i na dodatek miły, kulturalny i życzliwy. Cierpliwie znajduje odpowiedzi na zadawane pytania. U mnie i mojej córki jego sposób leczenia sprawdzają się w 100%, a wizyty u takiego lekarza to czysta przyjemność.

      dr n. med. Marek Derkacz2017-09-20

      Dzień dobry Pani Edyto, Dziękuję za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że jesteście Panie zadowolone z wizyt. Pozdrawiam serdecznie całą rodzinę :)

      Marek Derkacz

    • Lokalizacja: Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska Marek Derkacz

      Pierwszy lekarz, który wziął pod uwagę moje samopoczucie i choroby współistniejące, a nie tylko wyniki badań. Pełen profesjonalizm, ogrom wiedz i wielkie serce w stosunku do pacjentów - w tak wielkim skrócie można opisać Pana doktora.

      dr n. med. Marek Derkacz2017-09-13

      Dzień dobry Pani Jagodo,

      Dziękuję za niezwykle miłe słowa, jest mi bardzo miło, Życzę Pani dużo, dużo zdrowia. Takie komentarze mobilizują do dalszego rozwoju i doszkalania się. A korzystając z okazji napiszę, że rejestracja na wizyty odbywa się za pośrednictwem kalendarza w innym - konkurencyjnym portalu, gdzie mam włączony kalendarz wizyt. Wystarczy w google wpisać moje imię i nazwisko i bez trudu można znaleźć ten portal. Jeszcze raz - wszystkiego dobrego!
      Pozdrawiam serdecznie.

      Marek Derkacz

    • Lokalizacja: Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska Marek DerkaczUsługa: Łuszczyca

      Z czystym sumieniem polecam przyszedłem do Pana Doktora z łuszczycą już jestem po przeszło miesiącu kuracji i efekty widać odrazu łuszczyca z rąk znikneła walcze jeszcze tylko z piszczelami ale tu też jest znaczna poprawa

      dr n. med. Marek Derkacz2017-07-07

      Dzień dobry Panie Mateuszu,

      Bardzo się cieszę, że jest poprawa. Efekty leczenia to nasza wspólna zasługa :), tak jak mówiłem część sukcesu zależy od Pana (silna wola i stosowanie się do zaleceń, a nie zawsze jak pokazuje codzienna praktyka jest to łatwe), a część ode mnie. Jeśli chodzi o podudzia, to trzeba trochę dłużej zaczekać, jeśli wytrwa Pan w zaleceniach, to za kilka kolejnych tygodni zmiany powinny całkowicie zniknąć. Pozdrawiam serdecznie!

    • Wizyta ze ZnanyLekarz.pl
      Lokalizacja: Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska Marek DerkaczUsługa: Wizyta kontrolna

      Wizyta przebiega w bardzo uprzejmym tonie, lekarz wydaje się być zainteresowany pacjentem jednakże byłam u doktora drugi raz i po raz drugi leki które zostały mi przepisane źle na mnie działają ( chodzi o metmorfinę, która powoduje natychmiastową senność i spanie powyżej 12 godzin dziennie), rozumiem że ustawienie leków pod organizm pacjenta bywa trudne aczkolwiek irytujące jest, że za każdym razem za kolejną zmianę leków trzeba zapłacić. Kupuję usługę ale reklamacja mi nie przysługuje.

      dr n. med. Marek Derkacz2017-05-29

      Dzień dobry Pani Klaudio,

      Jest Pani jedyną moją pacjentką stosującą metforminę u której wystąpiły takie objawy związane ze stosowaniem leku. Jak Pani pisze, była Pani na wizycie drugi raz, więc z uwagi na objawy, które Pani zgłaszała próbowaliśmy zmodyfikować dawkę leku - niestety objawy nadal występują. Z uwagi na to, akurat w Pani przypadku lek należy odstawić, bo daje dość uciążliwe dla Pani objawy uboczne. Co do płatności za wizytę, to niestety dla Urzędu Skarbowego w gabinecie prywatnym nie ma bezpłatnych wizyt i od każdej z nich należy odprowadzić podatek, a jak Pani zauważyła za każdym razem drukuję paragon fiskalny, co jest obowiązkiem podatkowym każdego lekarza przyjmującego prywatnie.
      Pozdrawiam
      Marek Derkacz

    • M

      droktor bardzo mily cierpliwy przyjaznie nastawiony do pacjenta. Podchodzi indywidualnie do pacjenta. polecam

      dr n. med. Marek Derkacz2017-05-29

      Dziękuję bardzo Pani Moniko za miłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie i
      Marek Derkacz