Lekarze zajmujący się tą grupą chorób

  • dziś 21.10
  • jutro 22.10
  • pon. 23.10
  • wt. 24.10
  • śr. 25.10
  • czw. 26.10
  • pt. 27.10
  • sob. 28.10
  • niedz. 29.10
  • pon. 30.10
  • wt. 31.10
  • śr. 01.11
  • czw. 02.11
  • pt. 03.11
  • sob. 04.11
  • niedz. 05.11
  • pon. 06.11
  • wt. 07.11
  • śr. 08.11
  • czw. 09.11
  • pt. 10.11
  • sob. 11.11
  • niedz. 12.11
  • pon. 13.11
  • wt. 14.11
  • śr. 15.11
  • czw. 16.11
  • pt. 17.11
  • sob. 18.11

Pytania dotyczące tematu choroba Hashimoto

Dzień dobry. Moje problemy to Hashimoto i nieprawidłowy wynik krzywej cukrowej w związku z którą na wczorajszej wizycie, lekarz zalecił dietę jak w hipoglikemii reaktywnej. Na podstawie wcześniejszych wizyt u dwóch różnych dietetyków, od 3 tyg stosuję dietę bezglutenową i bez nabiałową. W tym czasie… Więcej

Paulina Długosz 27-09-17

Dzień dobry Pani Joanno, do ogólnego obrazu klinicznego aby zaplanować dietoterapię potrzebne są dodatkowe… Więcej

Created with Sketch. Odpowiedzi (16)
Witam,

Byłam w ostatnio u dietetyka, poradził, że rozpisze mi dietę nie zawierająca glutenu i laktozy w produktach, podobno jest to wskazane przy chorobie Hashimoto? Czy jest to prawda? Powinnam unikać w.w. żywności?

Choruję już od paru lat, przyjmuję Euthyrox, czuję się… Więcej

Joanna Jędrys 28-09-17

Szanowna Pani, jestem specjalistą chirurgii plastycznej, wykonuję również badania USG (m.in. USG tarczycy).… Więcej

Powiązane choroby

Informacje

ang. Hashimoto's thyroiditis, chronic lymphocytic thyroiditis, łac. thyroiditis Hashimoto, thyroiditis lymphocytica chronic
Obraz histologiczny tarczycy w zapaleniu Hashimoto (licencja, autorzy)
Najczęściej występujący typ zapalenia tarczycy, powodujący jej niedoczynność. Choroba ma charakter autoimmunologiczny i atakuje przede wszystkim kobiety (10-20 razy więcej zachorowań). Wykazano również iż jest dziedziczna. Większość zachorowań odnotowano między 30 a 65 r. ż., ale sporadycznie występuje także u dzieci.

Przebieg

Początki choroby są właściwie niezauważalne. Zapalenie wywołuje tyreotoksykozę, a następnie przekształca się w niedoczynność tarczycy. Najczęściej dopiero wtedy następuje rozpoznanie.

Diagnoza

Przeprowadza się badanie krwi na obecność podwyższonej liczby przeciwciał anty-TPO-Ab, skierowanych przeciwko peroksydazie tarczycowej (TPO) oraz przeciwciał antytyreoglobulinowych. W niektórych przypadkach przeprowadza się biopsję cienkoigłową (BAC) tkanki gruczołu tarczycowego.

Leczenie

Jeśli choroba zostaje wykryta w fazie niedoczynności tarczycy (hipotyreozy) pacjent poddawany jest kuracji polegającej na codziennym podawaniu L-tyroksyny (L-T4) w indywidualnie dobranych dawkach dobowych, z reguły zażywanych przez resztę życia. Chorzy na chorobę Hashimoto, ale z prawidłową czynnością tarczycy, powinni podlegać ocenie funkcji tego narządu co najmniej raz w roku.

Lekarze zajmujący się tą grupą chorób

Pytania dotyczące tematu choroba Hashimoto

34

Zadane pytania

160

Udzielonych odpowiedzi
Dzień dobry. Moje problemy to Hashimoto i nieprawidłowy wynik krzywej cukrowej w związku z którą na wczorajszej wizycie, lekarz zalecił dietę jak w hipoglikemii reaktywnej. Na podstawie wcześniejszych wizyt u dwóch różnych dietetyków, od 3 tyg stosuję dietę bezglutenową i bez nabiałową. W tym czasie… Więcej

Paulina Długosz 27-09-17

Dzień dobry Pani Joanno, do ogólnego obrazu klinicznego aby zaplanować dietoterapię potrzebne są dodatkowe informacje tj: czy nieprawidłowy wynik krzywej cukrowej jest zależny od insuliny, jakie leki są… Więcej

Created with Sketch. Odpowiedzi (16)

Witam,

Byłam w ostatnio u dietetyka, poradził, że rozpisze mi dietę nie zawierająca glutenu i laktozy w produktach, podobno jest to wskazane przy chorobie Hashimoto? Czy jest to prawda? Powinnam unikać w.w. żywności?

Choruję już od paru lat, przyjmuję Euthyrox, czuję się… Więcej

Joanna Jędrys 28-09-17

Szanowna Pani, jestem specjalistą chirurgii plastycznej, wykonuję również badania USG (m.in. USG tarczycy). Jeśli będę mogła w czymś pomóc w zakresie moich kompetencji, serdecznie zapraszam. Dr n.med.… Więcej


Witam Panią,mam stwierdzone Hashimoto,bardzo źle sie czuje,trzesą mi sie nogi,brzuch- jakby zaraz pod skorą,,biore 100 letroxu,ale dziś nie wzielam ,balam sie ,ze jak wezme to zejde z tego swiata,,czy jest szansa na zupelne zaprzestanie brania hormonu ,dziekuje

Agata Hensoldt - Jankowska 28-09-17

Dzień dobry. Kwestie brania leków powinna Pani konsultować z lekarzem prowadzącym. Pozdrawiam.

Created with Sketch. Odpowiedzi (5)

Witam serdecznie
Chcialabym zapytac czy w tych wynikach widac ze to moze byc Hashimoto? Jakie jeszcze badania powinnam zrobic zeby sie upewnic? Usg wystarczy czy jeszcze inne? Objawy od dluzszego czasu typowo tarczycowe, ale tez czuje w przelyku ze cos jest miekkiego jakby zawieszone i nie moge… Więcej

Magdalena Maławska 26-09-17

Witam
Żeby stwierdzić chorobe Hashimotto trzeba zrobić dodatkowo przeciwciała tarczycowe anty TPO i anty TG, dobrze też sprawdzić TRAB oraz wykonać usg Wtedy lekarz może potwerdzić chorobę.
W… Więcej

Created with Sketch. Odpowiedzi (7)

Witam serdecznie,
Interesuje mnie rozpisanie diety wegańskiej wspomagającej tarczycę w walce z niedoczynnością oraz określenie wszelkich korzyści jak i zagrożeń z niej płynących. Dodatkowo pomimo stwierdzonej choroby Hashimoto nie mam i nigdy nie miałam problemu z nadwagą i jako osobie uprawiającej… Więcej

Karina Janikowska 20-09-17

Witam Serdecznie
Kilku moich pacjentów stosuje dietę wegetariańską przy równoczesnym występowaniu choroby Hashimoto a także są to osoby aktywne(triathlon, biegi górskie itp.)
Myślę, że dopiero… Więcej

Created with Sketch. Odpowiedzi (5)

Czy jest jakaś sprawdzona dieta, która jest odpowiednia do choroby Hashimoto i przełyku Barreta. Proszę o radę.

Anna Mruk 21-04-16

Dzień dobry ,
pomogę zmienić Pani jadłospis tak żeby przy występujących dolegliwościach był smaczny i odpowiednio zbilansowany,

Zapraszam na wizytę,
Pozdrawiam!

Created with Sketch. Odpowiedzi (2)

Badania kontrolne:
TSH-4,710 norma 0,270-4,200,tpo-55,0 norma <8
USG tarczycy płat prawy14x20x37
lewy 12x17 x37 mm cieśn-3,2 tarczyca o niejednoronej echogeniczności bez zmian
ogniskowych, podejrzenie choroby Hashimoto. FT4-15,91norma-12-22 ,00
Ft3- -5,82- norma 4-6,80.Więcej

Piotr Miciński 20-03-17

Tak i dlatego jesli nie ma objawów niedoczynności to nie podaje sie leków


Witam serdecznie. Moja córka choruje na chorobę Hashimoto. Kilka lat temu miała usunięty włókniak na tarczycy. Ostatnio pilnie została wezwana przez laboratorium, by się skontaktować z endokrynologiem, bo wynik TSH był bardzo wysoki - aż 100. Najgorsze jest to, że chodząc do lekarza nie ma robionego… Więcej

Piotr Miciński 14-03-17

Oczywiscie warto oznaczyć FT3 i FT4 i evtl zmienić lek. Wypadanie włosów niekoniecznie jest związane stricte z funkcja tarczycy. Moze warto sprawdzić FSH, LH, estrtadiol i androstendion w 3 dniu cyklu Więcej


Prosiłabym o konsultację wyników badań:FT4 0,73 ng/dl, TGAb 1685 lU/ml, TPO 269,20 LU/ml, TSH 6,030 ulU/ml, natomiast obraz USG wskazuje wg lekarza na chorobę Gravesa-Basedowa. Dodam, że jestem na diecie, chodzę 5 razy w tygodniu na siłownię gdzie robię tylko ćwiczenia aerobowe i interwałowe co najmniej… Więcej

Piotr Miciński 09-03-17

Oczywiście niedoczynność na tle p/c tarczycowych. Do leczenia koniecznie.


Czy poziom hormonów ft4 i ft3 w niedoczynności tarczycy w przebiegu hormony Hashimoto powinien być bliżej górnej czy dolnej granicy? Mam zdiagnozowana ta chorobę a wyniki ostatnich badań tsh 1.32, ft4 25% normy, Ft3 5% normy. Samopoczucie takie sobie a dawką 3x50 i 4x37,5?

Piotr Miciński 22-02-17

Ogólnie poziom hormonów lepiej w górnej granicy ale inny jest w trakcie Letrox 50 a inny 37,5 i może Pani wie która dawka jest dla Pani lepsza. Poziom hormonów we krwi jest tylko ogólna informacją a… Więcej


Powiązane choroby

Informacje

Sugerowany specjalista: internista , pediatra , ginekolog , lekarz rodzinny , diagnostyk , endokrynolog , dietetyk , diabetolog , lekarz medycyny estetycznej , reumatolog , genetyk

ang. Hashimoto's thyroiditis, chronic lymphocytic thyroiditis, łac. thyroiditis Hashimoto, thyroiditis lymphocytica chronic
Obraz histologiczny tarczycy w zapaleniu Hashimoto (licencja, autorzy)
Najczęściej występujący typ zapalenia tarczycy, powodujący jej niedoczynność. Choroba ma charakter autoimmunologiczny i atakuje przede wszystkim kobiety (10-20 razy więcej zachorowań). Wykazano również iż jest dziedziczna. Większość zachorowań odnotowano między 30 a 65 r. ż., ale sporadycznie występuje także u dzieci.

Przebieg

Początki choroby są właściwie niezauważalne. Zapalenie wywołuje tyreotoksykozę, a następnie przekształca się w niedoczynność tarczycy. Najczęściej dopiero wtedy następuje rozpoznanie.

Diagnoza

Przeprowadza się badanie krwi na obecność podwyższonej liczby przeciwciał anty-TPO-Ab, skierowanych przeciwko peroksydazie tarczycowej (TPO) oraz przeciwciał antytyreoglobulinowych. W niektórych przypadkach przeprowadza się biopsję cienkoigłową (BAC) tkanki gruczołu tarczycowego.

Leczenie

Jeśli choroba zostaje wykryta w fazie niedoczynności tarczycy (hipotyreozy) pacjent poddawany jest kuracji polegającej na codziennym podawaniu L-tyroksyny (L-T4) w indywidualnie dobranych dawkach dobowych, z reguły zażywanych przez resztę życia. Chorzy na chorobę Hashimoto, ale z prawidłową czynnością tarczycy, powinni podlegać ocenie funkcji tego narządu co najmniej raz w roku.