Zgaga - informacje, specjaliści, pytania i odpowiedzi.

Zgaga - informacje o chorobie

Przyczyny

  Zgaga może być objawem choroby refleksowej przełyku lub przepukliny rozworu przełykowego przepony. Często towarzyszy również ciąży, w początkowym okresie w wyniku rozlużnienia mięśni przełyku (działanie progesteronu), następnie na skutek ucisku na żołądek powiększającej się macicy. Może również występować na skutek spożycia niektórych pokarmów lub płynów.

Leczenie

  Zalecenia dotyczące diety obejmują ograniczenie spożywania pokarmów powodujących zgagę (szczególnie przed snem). Chorzy często sami potrafią określić, po których produktach występuje u nich zgaga, mogą więc sami je eliminować. Picie mleka, choć przynosi chwilową ulgę, nie jest wskazane, gdyż powoduje nadprodukcję kwasu żołądkowego. Terapia farmakologiczna polega na podawaniu leków zobojętniających kwaśną treść żołądkową o szybkim, lecz krótkotrwałym działaniu (tabletki lub zawiesinę przyjmowana kilka razy dziennie), leków z grupy antagonistów receptorów H2  (np. famotydyna i ranitydyna) oraz leków z grupy inhibitorów pompy protonowej  (np.  pantoprazol, omeprazol). 

Diagnoza

  Rozpoznanie następuje w wyniku przeprowadzenia wywiadu. Diagnozę potwierdzić można wykluczając inne zaburzenia oraz wykonując badania, których wyniki wykażą zmiany charakterystyczne dla zgagi. Wykonuje się 24-godzinną  pH-metrię (tzw. złoty standard), badanie endoskopowe, manometrię przełyku, biopsję oraz zdjęcie RTG z kontrastem.
  łac.  pyrosis
  Jeden z objawów chorobowych charakteryzujący się subiektywnym odczuwaniem pieczenia lub palenia w przełyku. Zgaga powstaje na skutek cofania się soku żołądkowego do przełyku, co nazywane jest zarzucaniem lub refluksem i powstaje na skutek niewydolności dolnego zwieracza przełyku. Może prowadzić do napadów astmatycznych oraz dolegliwości laryngologicznych, w postaci przewlekłego kaszlu. 
  Niektóre z nich to:
  • alkohol – poprzez  zwiększenie  wydzielanie  kwasu  solnego
  • kawa,  herbata,  cola  i inne   napoje  gazowane  zawierające  kofeinę – kofeina podobnie jak  histamina  zwiększa  wydzielanie soków żołądkowych
  • czekolada
  • owoce  cytrusowe  i  soki – powodują  zakwaszenie
  • pomidory
  • ostre przyprawy i tłuste jedzenie – tłuste  pokarmy  zwiększają  wydzielanie  cholecytokininy, co zmniejsza ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku
  • mięta
  • orzeszki ziemne
  • ciasto drożdżowe (szczególnie starsze)

Eksperci - zgaga

Znajdź eksperta w twoim mieście:
Przemysław Życiński

Przemysław Życiński

Internista, Gastrolog

Nowy Targ

Magdalena Dudek

Magdalena Dudek

Internista, Lekarz rodzinny

Bydgoszcz

Anna Malinowska

Anna Malinowska

Lekarz rodzinny, Pediatra, Internista

Warszawa

Michał Wiatr

Michał Wiatr

Internista, Gastrolog

Grudziądz

Agnieszka Kisielewska

Agnieszka Kisielewska

Dietetyk

Płock

Lucyna Katarzyna Łosińska

Lucyna Katarzyna Łosińska

Internista, Kardiolog

Bydgoszcz

Zgaga - pytania dotyczące tej choroby

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 4 pytań dotyczących usługi: Zgaga

mgr Eliza Nowakowska
mgr Eliza Nowakowska
Dietetyk, Diagnostyk, Specjalista medycyny naturalnej
Poznań
Witam
W ciągu doby powinno się spożywać jeden surowy ząbek czosnku (około 4g), ale jest to znacznie ograniczone, głównie przez jego charakterystyczny smak i zapach. W trakcie stosowania…
1 odpowiedzi

Dzień dobry

W Pani przypadku wydaje się sens wprowadzić dietę w rozpoznaniu GERD

Pozdrawiam
2 odpowiedzi

dr n. med. Wojciech Kawiorski
dr n. med. Wojciech Kawiorski
Chirurg, Proktolog, Gastrolog
Kraków
Szanowny Panie - prawdopodobnie zespół jelita drażliwego ( wynika tak z opisu)
Proponuję udać się do gastrologa.
Pozdrawiam serdecznie, dr n. med. Wojciech Kawiorski, specjalista…
1 odpowiedzi

Zgaga - jaki specjalista zajmuje się tą chorobą?


Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.