Pytania pacjentów (113)

  • Zespół cieśni nadgarstka a SM

    Dzień dobry. Jestem osobą chorą na SM mam też rozpoznany zespół cieśni nadgarstka, który kwalifikuje się do zabiegu. Czy zażywając lek (Tecfidera) powinnam zmniejszyć dawkę przed zabiegiem? Jakie jest najlepsze znieczulenie (miejscowe czy ogólne) dla chorych na SM. Jakie mogą wystąpić komplikacje po… Więcej

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    Pytanie do ortopedy

  • Jak długo leży się w szpitalu po usunięciu woreczka żółciowego?

    Jak długo leży się w szpitalu po usunięciu woreczka żółciowego? dodam i jestem straszną panikara co do szpitali unikam wszystkich lekarzy jak ognia i czy jakoś się da żyć z tymi kamieniami czy konieczna jest operacja czy są jakieś tabletki na to bo igła i lekarz to moje dwa wrogi

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    Wystarczy przez noc po operacji; jeżeli pęcherzyk się odzywał (kolka, bóle) to wymaga usunięcia. Jeżeli nic się nie działo a jedynie jest kamica w USG - to na pewno należy usunąć przy cukrzycy; w innych… Więcej

  • Problemy z szyją

    Dzień dobry.
    PIszę w nietypowej sprawie. Trzy dni temu ugryzł mnie chłopak w szyję.Śladu nie ma a ból nadal jest( przy dotykaniu większy a w stanie spoczynku mniejszy). Ból występuje powyżej miejsca ugryzienia.
    Czy to może być zator tętnicy szyjnej i czy mógł wytworzyć się skrzep.
    Proszę… Więcej

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    Niestety w ślinie ludzkiej są beztlenowce i takie ugryzienia mogą wywołać zakażenia. Ponownie - takie sprawy nie są do rozwiązania na forum internetowym ale w gabinecie lekarskim

  • Hyalobarrier Gel

    Dziękuje Panie Doktorze. Czy stosował Pan ten preparat w zabiegach z zespoleniem jelit?
    Czy zna Pan jakieś badania na ten temat? Chciałabym poprosić o zastosowanie go u mnie, bo miałam już incydenty podniedroznosci zrostowej jelita cienkiego i chciałabym uprosić chirurga o zastosowanie przy okazji… Więcej

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    typowe postępowanie każdego szukającego sprawdzonych wyników badan to wprowadzenie slowa kluczowego ("Hyalobarrier") do wyszukiwarki PubMed lub choćby google scholar. Na temat tego preparatu… Więcej

  • Wystający odcisk

    Dzień dobry. Od ok 2lat zmagam się z powracającym problemem, mianowicie odciskiem na pięcie. Nie jest to jednak zwyczajny odcisk, bardziej wystające zgrubienie skórne, które niestety powoduje ból podczas chodzenia w niektórych butach. Ból ten ustępuje zazwyczaj latem, kiedy nosze odkryte obuwie. Robiłam… Więcej

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    ta dziedzina to podologia a więc ze stopą - do podologa

  • Hyalobarrier Gel

    Czy Hyalobarrier Gel wpływa negatywnie na szczelność zespolenia jelitowego?

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    nie mam z tym produktem żadnego doświadczenia

  • silny ból brzucha

    mam kilku dniowy ból brzucha z lewej strony pod żebrami , jest to ból stały i uczucie takie jakby coś mnie tam trzymało . leki rozkurczowe nie pomagają

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    takie dolegliwości wyjaśnia się nie na forum internetowym ale w gabinecie lekarskim

  • Profilaktyka przeciwzrostowa a szczelność zespolenia jelita grubego

    Czeka mnie zabieg przywrócenia ciągłości przewodu pokarmowego. Przeszłam w międzyczasie kilka epizodów podniedroznoscia jelita
    cienkiego, leczonych zachowawczo, prawdopodobnie spowodowanych zrostami. Czy zastosowanie srodoperacyjne żelu przeciwzrostowego Hyalobarrier wpływa na szczelność zespolenia? Więcej

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    wszystko zależy od techniki wykonania zabiegu przez chirurga; nie sądzę aby coś (w tym jakikolwiek żel) mógł go zastąpić

  • wynik manometrii

    Witam,

    Proszę o informację co oznacza dla mnie taki wynik manometrii: dyskineza trzonu przełyku miernego stopnia z zaburzeniami spastycznymi UES oraz zaburzeniami czynnościowymi wpustu o trybie utrudnienia przepływu żołądkowo - przełykowego

    objawy: od roku refluks gardłowo - krtaniowy (spalone gardło), istniało podejrzenie przełyku barretta (wykluczone h-p), leki ipp nie pomagają, u gastrologów byłam oczywiście kilku, jednakże z uwagi na to że ph metria z impedancją wyszła prawidłowa mało który lekarz dowierza moim dolegliwościom - tylko skąd w takim razie zmiany zapalne wokół wpustu?, dla mnie to oczywiste że mam refluks, u laryngologów słyszę ciągle że gardło refluksowe, inne przyczyny wykluczone

    proszę o wytłumaczenie wyniku manometrii. Dziękuję

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    dziedzina gastroenterologa

  • Problemy z hemoroidami

    Witam. Jestem młodą kobietą z pewnym nie przyjemnym problemem. W marcu tego roku miałam usunięty woreczek żółciowy metodą laparoskopową. Przez ok 3 miesiące wszystko było w porządku, aż do pewnego czasu gdy zaczęły mi się zdarzać nagłe ataki bólu, najczęściej po lewej stronie brzucha po czym rozchodziły… Więcej

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    do badania przez chirurga; nawet dość szczegółowe informacje nie zastąpią badania lekarskiego

  • Bole po operacji przepukliny pachwinowej.

    Dzien dobry, 4 dni temu mialem operacje przepukliny pachwinowej metoda laparoskopowa poprzez wszycie siatki. Chcialem zapytac czy to normalne ze odczuwam wciaz ten sam bol ktory mialem przed zabiegiem. Czy owa siatka potrzebuje "czasu" aby zaczela dzialac. pozdrawiam

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    Siatka nie potrzebuje żadnego czasu, żeby zadziałać. Działanie siatki nie jest przeciwbólowe. Niestety u chorych z bólem przed operacją bywa często problem, że ból się utrzymuje po operacji. Trzeba się… Więcej

  • ból łokcia, ręki

    Witam
    mam problem z łokciem od jakiegoś czasu, promieniujący ból, który z dnia na dzień uniemożliwia nawet podniesienia kubka z kawa...

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    do ortopedy

  • Operacja na refluks a ciąża

    Witam za 4 miesiące czeka mnie operacja fundoplikacja nissena mam strasznie masywny refluks... Chciałabym zapytać czy po takiej operacji jest jeszcze możliwość zajść w ciążę? Mam dopiero 28 lat a chciałbym mieć w przyszłości jeszcze jedno dziecko... Dziękuję

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    operacja refluksu nie ma żadnego wpływu na zajście w ciążę czy też jej szczęśliwe donoszenie

  • morfologia krwi czy właściwe wyniki?

    czy moje wyniki są prawidłowe?
    erytrocyty 4,66; 4- 5,2
    leukocyty 4,84; 4-10
    hemoglobina 13,6 ; 12-16
    hematokryt 40,4 ; 38-45
    mcv 86,7; 80-98
    mch 29,2 ;27-31
    mchc33,7; 31-36
    rdw-cv 11,9; 11,5-14
    rdw-sd 37,8; 37-50
    plt- 301; 150-400Więcej

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    Odpowiedź na takie pytanie można znaleźć na rozlicznych stronach w internecie

  • dyskineza trzonu przełyku

    Witam,
    Od roku cierpię na chorobę refluksową przełyku z konsekwencjami laryngologicznymi - spalone gardło i przez to bóle przy przelykaniu. W gastroskopii - wpust wiotki i szeroko ziejacy, podejrzenie przełyku Barretta, ph metria z impedancją - wynik prawidłowy, rtg przewodu - niewielka kaskada… Więcej

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    Proszę przejrzeć wcześniejsze wpisy - jest tam informacja o badaniach przy chorobach przełyku i wpustu. Trudna diagnostyka i w niewielu miejscach robi się to kompletnie

  • ból brzucha

    Witam Panie doktorze.Mam problem z córką jest już dorosła ale szukam dla niej pomocy bo nikt nie wie co jest jej. Cierpi na bóle brzucha .Głównie jak coś zje to ma jeszcze większy ból.Raz na jakiś czas (ostatnio był w czerwcu ) ma ataki mówi że czuje jakby ją od srodka ktoś kopał,pojawiły się jej podkrążone… Więcej

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    Objawy są tak ogólne i niecharakterystyczne -że nie nie mogę polecić lekarza określonej specjalności.

  • Wynik badania histopatologicznego

    Dzień dobry.Miałem wycięty guzek w pośladku lewym i chciałem o przetłumaczenie rozpoznania histopatologicznego bo jest po łacinie a w szpitalu nic się nie dowiedziałem a nie wiem czy mam się o co obawiać czy jest wszystko dobrze.

    Rozpoznanie mikroskopowe
    Necrosis telae adiposae… Więcej

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    martwica tkanki tłuszczowej w okresie wchłaniania i włóknienia

  • Ropień piersi niepołogowy

    Od 3 miesięcy mam problem z ropniem piersi (niepołogowy). Antybiotykoterapia (Augmentin, Biseptol, Ospamox, Duracef) nie przyniosła efektu. Posiewy z rany wychodzą jałowe! Ropień był 2-krotne nacinany i zakładany był sączek, następnie nacinany opróżniany i drenowany. również bez rezultatu (nacięcie ok… Więcej

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    Generalnie - jako chirurg jestem za wykonaniem zabiegu oczyszczającego a mnie mnożeniem kolejnych antybiotyków, które pewnie do chorej tkanki nie docierają.

  • diagnozowanie przepukliny rozworu przełykowego

    Dzień dobry,

    Chciałam się dowiedzieć czy można zdiagnozować przepuklinę rozworu przełykowego na podstawie samej gastroskopii? (dodam że rtg z kontrastem jej nie wykazało), w opisie gastroskopii: wpust wiotki, szeroko ziejący, podejrzenie przełyku Barretta. Chirurg widząc same zdjęcia… Więcej

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    aby prawidłowo rozpoznać przepuklinę rozworu przełykowego przeponuy nalezy wykonać wiele badań: wykonanie gastroskopii diagnostycznej i pobranie
    wycinków do badania histopatologicznego w przypadku Więcej

  • Czy przy kamicy pęcherzyka ból może występować po lewej stronie?

    moja mama jest po operacji usunięcia macicy z powodu nowotworu XII 2016, po brachyterapii, obecnie leży w szpitalu i czeka na zabieg z powodu wykrytej kamicy pęcherzyka, gdzie trafiła z silnymi bólami ale w lewym boku promieniujących do pleców. Z opinii i artykułów wynika ze w tym przypadku bóle powinny… Więcej

    ODPOWIEDŹ LEKARZA:

    Stanisław Dąbrowiecki

    Przy istniejącej kamicy pęcherzyka mogę być też inne przyczyny bólu. I ta inna przyczyna może być powodem promieniowania bólu w nietypowym kierunku