Alergia pokarmowa - informacje, specjaliści, pytania i odpowiedzi.

Alergia pokarmowa - informacje o chorobie

gr.  allos – inny +  ergos – reakcja
  Zespół reakcji zachodzący w organizmie po spożyciu określonych produktów spożywczych, wywołany przez układ immunologiczny. Dotyka głównie najmłodszych, ale może się ujawnić w każdym momencie życia. Wpływ na rozwój choroby mają czynniki dziedziczne (atopia) oraz składniki pożywienia. Nie bez znaczenia bywa również uszkodzenie błony jelitowej, spowodowane przyjmowaniem antybiotyków, atakami wirusów i bakterii.

Alergeny

  Głównym alergenem jest białko mleka krowiego, często wymienia się także: jajka, mąkę (gluten), ryby, soję, orzechy i niektóre owoce. Należy pamiętać, że często nie jeden, lecz kilka pokarmów przyjmowanych jednocześnie może być odpowiedzialnych za niepożądane objawy kliniczne. Warto zwrócić uwagę, że również substancje dodawane do żywności w celu poprawy walorów smakowych, zapachowych, barwnych, konsystencji, trwałości produktów, mogą w równym stopniu być odpowiedzialne za wywoływanie niepożądanych reakcji pokarmowych. Substancjami takimi są: kwas benzoesowy, glutaminian sodu, estry kwasu hydroksybenzoesowego, dwutlenek siarki, siarczany, barwniki azowe, nieazowe, substancje słodzące i spulchniające.

Leczenie

  Opiera się na obserwacji i wyeliminowaniu alergenu z diety, co wymaga często wielu wyrzeczeń i zaangażowania. Wraz z wiekiem ulega zmniejszeniu patogenetyczne działanie alergenów pokarmowych, dlatego zaleca się wprowadzanie na nowo produktów będących przedmiotem alergii po odpowiednio długim okresie eliminacji.   Gdy eliminowanie produktów nie wystarcza, stosowane jest leczenie farmakologiczne:
  • lekami przeciwhistaminowymi (np.: Clemastin, Diphergan, Phenazolina, cetryzyna, loratydyna)
  • preparatem o połączonym działaniu przeciwhistaminowym i przeciwalergicznym (Ketotifen)
  • lekami przeciwalergicznymi stosowanymi miejscowo (kromoglikan sodu zasługuje na szczególną uwagę, gdyż może być podawany doustnie, co okazuje się ważne w alergii przewodu pokarmowego)

Eksperci - alergia pokarmowa

Znajdź eksperta w twoim mieście:
Jarosław Górnicki

Jarosław Górnicki

Alergolog

Warszawa

Leszek Olchowik

Leszek Olchowik

Alergolog, Pediatra, Pulmonolog

Warszawa

Dorota Kościelniak

Dorota Kościelniak

Internista, Dietetyk

Zielonka

Sylwia Biegańska - Hensoldt

Sylwia Biegańska - Hensoldt

Dietetyk

Piastów

Małgorzata Drewniak-Arent

Małgorzata Drewniak-Arent

Pediatra, Lekarz chorób zakaźnych

Włocławek

Grażyna Piliszko

Grażyna Piliszko

Dietetyk

Rzeszów

Alergia pokarmowa - pytania dotyczące tej choroby

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 22 pytań dotyczących usługi: Alergia pokarmowa

 Veronika Ulanecka
Veronika Ulanecka
Dietetyk
Kraków
Dzień dobry,

przede wszystkim w takim przypadku należy ustalić przyczynę Pani dolegliwości. Skąd przypuszczenie, że może to być problem z salicylanami? Objawy, które Pani opisała…
1 odpowiedzi

Rzeczywiście, jeśli nie są to odparzenia, to kolejną najczęstszą przyczyną są odczyny alergiczne.
Polecam jednak kontakt z gastroenterologiem dziecięcym. Np. dr Agnieszką Borys-Iwanicką…
3 odpowiedzi

Rzeczywiście, jeśli nie są to odparzenia, to kolejną najczęstszą przyczyną są odczyny alergiczne.
Polecam jednak kontakt z gastroenterologiem dziecięcym. Np. dr Agnieszką Borys-Iwanicką…
3 odpowiedzi

Alergia pokarmowa - jaki specjalista zajmuje się tą chorobą?

Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.