lek.

Janusz Rusinek

verifiedCreated with Sketch.

Endokrynolog, Diabetolog, Internista

44 opinie +dodaj

Jestem lekarzem z ponad 33-letnią praktyką kliniczną. Ukończyłem Akademię Medyczną w Warszawie w 1985 roku. Specjalizację II stopnia z chorób wewnętrznych uzyskałem w 1996 roku. Specjalizację… więcej

Pacjenci cenią mnie za

Doświadczenie zawodowe
Cierpliwość
Leczenie chorób tarczycy

Umów wizytę

Kliknij w dogodny termin i umów wizytę. Dostaniesz potwierdzenie na e-mail.
  • Gabinet Lekarski Endokrynologia Diabetologia Interna

    Kolejowa 45 A/29 wejście G2, 1-sze piętro, Wola
    01-210 Warszawa, mazowieckie

    Pokaż dane kontaktowe

    Sposoby płatności
    Gotówka
    Pod tym adresem przyjmuję
    dorosłych, dzieci w wieku od 12 lat

    Usługi

    Konsultacja wielospecjalistyczna z badaniem usg 250 zł
    Konsultacje endokrynologiczne, diabetologiczne lub internistyczne 150 zł
    Konsultacja wielospecjalistyczna 200 zł
    Badanie usg tarczycy 100 zł
    Konsultacja endokrynologiczna z badaniem usg tarczycy 200 zł

Ocena pacjentów

5

Ogólna ocena
44 opinie

  • Punktualność
  • Zaangażowanie
  • Gabinet
  • P
    Wizyta umówiona przez ZnanyLekarz.pl
    Lokalizacja: Gabinet Lekarski Endokrynologia Diabetologia InternaUsługa: konsultacje endokrynologiczne, diabetologiczne lub internistyczne

    Jestem zadowolona z wizyty. Lekarz dokładnie mnie zbadał i nie wystawał pochopnej diagnozy tylko zalecił dodatkowe badania.

  • A

    Do Pana Doktora trafiłam z powodu złych wyników tarczycy, złego samopoczucia, ogromnego rozdrażnienia i dużego pobudzenia. Przeciwciała przeciwko tarczycy były dwukrotnie przekroczone, TSH dość wysokie jak na osobę w młodym wieku, starającą się o dziecko. Pan Janusz przeprowadził szczegółową konsultację, wykonał USG tarczycy.

    Stwierdził, że wszystko jest w porządku, dla doktora zakres 0,27-4,2 jest jak najbardziej prawidłowy, nawet dla przyszłej mamy. A moje złe samopoczucie tłumaczył nadmierną wrażliwością. Wyniki kazał powtórzyć za 2 miesiące a wizyta kontrolna miała odbyć się za 12 miesięcy.
    Niestety z powodu pogarszającego się złego samopoczucia, trafiłam do neurologa. Neurolog był zszokowany jak bardzo złe wyniki tarczycy posiadam i zdecydowanie nie są odpowiednie dla młodej kobiety! Po kilku dniach powtórzyłam badania tarczycowe, okazało się że TSH jest dwukrotnie podwyższone, co świadczy o istniejącej chorobie tarczycy, wymagającej leczenia.
    Pan Janusz jest ogólnie bardzo miły, opiekuńczy, aż nadto. Natomiast jako lekarz powinien zlecić powtórzenie badań, bardziej zainteresować się interpretacją posiadanych wyników, ponieważ już wtedy były nieprawidłowe. Nie polecam.

    Janusz Rusinek2018-09-19

    Po zapoznaniu się z Pani opinią, chciałbym poinformować, dlaczego nie podjąłem od razu leczenia Pani tarczycy. Objawy kliniczne, które Pani przedstawiła w gabinecie, nie były jednoznaczne. Pani badania hormonalne: [TSH 2,850 (n. 0,270- 4.200), FT3 4,58 (n.3,1-6,8), FT4 52,1 (12-22), TG-Ab 227 (n.poniżej 115), TPO-Ab 36,53 (n.15-65)] również nie były jednoznaczne, wymagały ponownej analizy i ich powtórzenia, co też Pani zaleciłem. Rozpoznałem Pani chorobę autoimmunologiczną, ale chciałem mieć pewność, czy jednocześnie nie współistnieje możliwość nadczynności tarczycy w przebiegu gruczolaka przysadki mózgowej (TSH-oma), produkującej w nadmiarze TSH. Wówczas mamy prawidłowe lub podwyższone TSH oraz podwyższony poziom wolnych hormonów (FT4) - tak jak w Pani przypadku. W takiej sytuacji pacjent manifestuje objawy nadczynności tarczycy, których u Pani jednoznacznie nie stwierdziłem. Ocena ultrasonograficzna wskazywała na chorobę autoimmunologiczną, co potwierdzały znamiennie podwyższone przeciwciała (TG-Ab). Nie stwierdziłem w trakcie badania USG cech wola, wzmożonego przepływu, ani zmian guzkowych (które mogłyby sugerować nadczynność tarczycy). Ocena hormonalna, jak również ocena kliniczna nie wskazywały także na niedoczynność tarczycy. W tej sytuacji zleciłem Pani powtórzenie badań, ponieważ czasem wyniki są fałszywie dodatnie, lub fałszywie ujemne. Postawienie właściwej diagnozy w chorobach rzadkich wymaga powtórzenia badań i ew. wykonania rozszerzonej diagnostyki. W Pani przypadku wyniki badań hormonalnych i obraz kliniczny nie były jednoznaczne, dlatego nie wdrożyłem Pani leczenia tarczycy, aby nie popełnić błędu, który mógłby pogorszyć Pani stan. Najpierw chciałem mieć pewność, czy w badaniach hormonalnych nie zaistniał błąd. Gdyby bowiem potwierdziła się TSH-oma (skutkująca tyreotoksykozą - nadczynnością) - wymagałaby zastosowania tyreostatyków, stosowanych w leczeniu nadczynności tarczycy. Wykonane ponownie badanie TSH (jak Pani pisze - dwukrotnie podwyższony poziom) bez oznaczenia FT4, które jest w tym przypadku istotą sprawy, nadal nie daje odpowiedzi, jaką Pani ma chorobę i jak Pani powinna być leczona. W takim przypadku wdrożenie leczenia hormonami tarczycy (tyroksyną) jest poważnym błędem w sztuce i może przynieść odwrotny skutek, nasilając objawy tyreotoksykozy.
    Jest mi bardzo przykro z powodu Pani komentarza, szkoda, że nie zadzwoniła Pani do mnie, skoro były wątpliwości. Mój prywatny telefon jest zawsze dostępny dla pacjentów, którzy mogą dzwonić o dowolnej porze i często z tego korzystają.
    To, że nie podjąłem pochopnie decyzji o Pani leczeniu, nie wynikało z mojej ignorancji, tylko z odpowiedzialności za Pani zdrowie. Podejrzewałem u Pani możliwość rzadkiej choroby, dlatego prosiłem o powtórzenie badań. Gdyby wyszły porównywalne, lub istotnie się zmieniły, planowałem ew. rozszerzyć diagnostykę o badania obrazowe przysadki. Odnośnie badania USG, w sytuacjach obrazów typowych zlecam ponowną kontrolę za 12 miesięcy. Nie widzę więc tu żadnego błędu.
    Od kilku dni planowałem do Pani zadzwonić, aby przyspieszyła Pani powtórne badania, niestety z powodu nadmiaru obowiązków, chwilowo mi to umknęło. Niezależnie od tej negatywnej opinii ja nadal czuję sie odpowiedzialny za Pani stan zdrowia i chciałbym postawić właściwą diagnozę, aby móc wdrożyć optymalne leczenie i realnie Pani pomóc, a nie leczyć wynik.

  • M
    Wizyta umówiona przez ZnanyLekarz.pl
    Lokalizacja: Gabinet Lekarski Endokrynologia Diabetologia InternaUsługa: konsultacja endokrynologiczna z badaniem USG tarczycy

    U pana doktora byłam pierwszy raz. Spokojnie wytłumaczył mi moją sytuację i okreslil mój stan zdrowia. Dziękuję za poświęcony czas.

  • A
    Wizyta umówiona przez ZnanyLekarz.pl
    Lokalizacja: Gabinet Lekarski Endokrynologia Diabetologia InternaUsługa: konsultacje endokrynologiczne, diabetologiczne lub internistyczne

    Serdecznie polecam Pana Doktora. Bardzo ciepły i mądry i inteligentny człowiek. Atmosfera bardzo pozytywna, wiedza przeogromna, diagnoza trafnie postawiona, wizyta trwała aż do wyczerpania tematu, około godziny ! Lekarz jakich mało w dziejących czasach. Bardzo dziękujemy!

  • M
    Wizyta umówiona przez ZnanyLekarz.pl
    Lokalizacja: Gabinet Lekarski Endokrynologia Diabetologia InternaUsługa: konsultacje endokrynologiczne, diabetologiczne lub internistyczne

    Pan doktor bardzo konkretny, rzeczowy, uprzejmy. Wyjaśnia wszystko pacjentowi, omawia wyniki, stawia diagnozy i daje leczenie. Poświęca dużo czasu, co jest ogromnym pozytywem. Uspakaja przede wszystkim i tłumaczy, jeżeli coś jest nie jasne. Polecam gorąco w sprawach endokrynologicznych. Wrócę za 2 m-ce. ;)

  • P
    Wizyta umówiona przez ZnanyLekarz.pl
    Lokalizacja: Gabinet Lekarski Endokrynologia Diabetologia Interna

    Byłam na 1 wizycie u Pana Doktora i zrobił na mnie b.dobre wrażenie:
    - lekarz pogodny i kulturalny ; poświęcający pacjentowi dużo czasu
    - poza tym duży plus za holistyczne podejście
    - otrzymałam listę badań do wykonania i receptę
    Jestem zadowolona

  • J
    Wizyta umówiona przez ZnanyLekarz.pl
    Lokalizacja: Gabinet Lekarski Endokrynologia Diabetologia InternaUsługa: Konsultacja i badanie

    Bardzo bardzo polecam. Pan Doktor jest bardzo dokładny i poświęca pacjentowi dużo czasu i uwagi. Wizyta przebiega bez pośpiechu, co jest bardzo dużym plusem. Na wszelkie pytania otrzymałam obszerną i fachową odpowiedź. Jeszcze raz polecam.

  • A
    Lokalizacja: Gabinet Lekarski Endokrynologia Diabetologia InternaUsługa: niedoczynności tarczycy i insulinoodporność

    Doktor Rusinek to 100% profesjonalista - uprzejmy, konkretny i zawsze ma czas wyjaśnić niejasności. Jest jedynym znanym mi specjalistą, który przyjmując prywatnie, poświęca pacjentom 30 minut, 45, a nawet godzinę, a nie bije rekordy w najkrótszych wizytach. Bardzo gorąco polecam.

  • P
    Wizyta umówiona przez ZnanyLekarz.pl
    Lokalizacja: Gabinet Lekarski Endokrynologia Diabetologia InternaUsługa: konsultacja endokrynologiczna z badaniem USG tarczycy

    Czy istnieją lekarze idealni? Tak, właśnie takiego spotkałam.
    Dr Janusz Rusinek umie nie tylko leczyć, lecz także okazywać troskę,
    a to w dzisiejszych czasach unikatowa umiejętność. Relacje z pacjentem buduje na opiece nad chorym a nie tylko leczeniu choroby. Skupia się na osobie, a nie na problemie. Jest empatyczny, aktywnie słucha, buduje więź. Dzięki życzliwej postawie i wysokim kompetencjom medycznym wiem, że jestem w dobrych rękach. Dziękuję Panie doktorze.

  • Lokalizacja: Gabinet Lekarski Endokrynologia Diabetologia InternaUsługa: konsultacja endokrynologiczna z badaniem USG tarczycy

    Prawdziwy doktor z powołania. Wszystko jasno wyjaśnił. Jako jedyny z wielu pomógł i wyznaczył cel w jakim mamy zmierzac. Wrócę ponownie !

Pytania pacjentów (54)

Martwisz się swoim zdrowiem?

Zadawaj pytania 23 tysiącom lekarzy i specjalistów, odpowiedź na swoje pytanie otrzymasz średnio w przeciągu 48 h, zupełnie za darmo.

Zadaj pytanie naszym specjalistom

Doświadczenie i kwalifikacje

O mnie

  • Jestem lekarzem z ponad 33-letnią praktyką kliniczną. Ukończyłem Akademię Medyczną w Warszawie w 1985 roku. Specjalizację II stopnia z chorób wewnętrznych uzyskałem w 1996 roku. Specjalizację II stopnia z endokrynologii uzyskałem w 2002 roku i od tego czasu jestem członkiem PTE (Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego). Również od 2002 roku regularnie uczestniczę w Kongresach Wiosennej Szkoły Endokrynologii w Juracie oraz Jesiennej Szkoły Endokrynologii w Zakopanem. Od prawie 20 lat biorę też udział we wszystkich najważniejszych kongresach i konferencjach endokrynologicznych i diabetologicznych w Polsce. Od ponad 11 lat prowadzę szkolenia dla lekarzy POZ w woj.mazowieckim z zakresu diabetologii. Jestem kierownikiem specjalizacji lekarzy stażystów. Na co dzień pracuję w Szpitalu Wolskim przy ul.Kasprzaka 17 w Warszawie jako zastępca Ordynatora na Oddziale Chorób Wewnętrznych z Pododdziałem Endokrynologicznym. Prowadzę także prywatną praktykę specjalistyczną w Gabinecie przy ul.Kolejowej 45A/29.
    Endokrynologia jest moją pasją. Na pacjenta patrzę holistycznie i interdyscyplinarnie, analizuję wszystkie aspekty stanu zdrowia, aby zaproponować optymalną, według mojej wiedzy, terapię. Staram się leczyć objawy, a nie wyniki. W Gabinecie podczas wizyty pacjent ma możliwość zrobić badanie USG tarczycy, które wykonuję osobiście nowoczesnym aparatem E-CUBE 5.
    Zapraszam :)
    Bardzo prosimy w miarę możliwości o bukowanie wizyt kolejno po sobie.

Specjalizacje

  • Endokrynologia
  • Diabetologia
  • Choroby wewnętrzne

Edukacja

  • Akademia Medyczna ( Warszawa 1985)

Znajomość języków

  • rosyjski
  • niemiecki
  • angielski