Mgr Patrycja Tłustochowicz - psychoterapeuta, psychodietetyk Jestem psychoterapeuta integracyjnym w trakcie certyfikacji (ukończyłam całościowe 4 letnie szkolenia akredytowane przez Polskie Towarzystwo Psychiatryczne w Collegium Medicum na Uniwersytecie Jagiellońskim) oraz Psychodietetykiem, Kompetencje psychoterapeutyczne zdobyłam na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Jagiellońskiego w Medycznym Centrum Kształcenia Podyplomowego Collegium Medicum. Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i należę do Sekcji Naukowej Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego. Swoja pracę poddaję regularnej superwizji. W pracy zawodowej kieruję się Kodeksem Zasad Etycznych Psychoterapeuty. Swoje doświadczenie kliniczne zdobywam na Oddziale Dziennym Leczenia Nerwic i Zaburzeń Osobowości w Szpitalu Uniwersyteckim, prowadząc terapię grupową i indywidualną. Pracuję w nurcie integracyjnym korzystając głównie z dorobku modalności psychodynamicznej oraz systemowej, a także narzędzi behawioralno-poznawczych. Wspieram osoby doświadczajcie kryzysu psychicznego w różnym wieku. Pracuje zarówno z dorosłymi jak pomagam adolescentom w zakłóceniach funkcjonowania, zaburzeniach nastroju, zaniżonej samoocenie, wypaleniu, bólu po stracie/rozwodzie/rozstaniu, trudnościach w relacjach, samotności, poczuciu braku sensu, myśli rezygnacyjnych. Specjalizuję się w leczeniu zaburzeń nerwicowych i nastroju w tym: depresji, zaburzeń lękowych (obsesyjno – kompulsyjnych, lęku uogólnionego, ataków paniki) oraz zaburzeń odżywiania i zaburzeń osobowości. Jestem także dyplomowanym psychodietetykiem, jednym z pierwszych w Polsce, pracuje w gabinecie prywatnym od blisko 15 lat, łącząc elementy terapii poznawczo-behawioralnej oraz dietetyki i edukacji żywieniowej. W swojej pracy skupiam się na podejściu skoncentrowanym na rozwiązaniach, Racjonalnej Terapii Zachowań, Dialogu Motywującym. Sposób odżywiania powinien być przede wszystkim swobodny, dlatego model pracy daleko odbiega od standardowych wizyt u dietetyka, a do każdego Pacjenta preferuje indywidualne podejście. Wiele lat doświadczeń pokazuje, że sposób odżywiania oraz emocje związane z jedzeniem mają bardzo ważne znaczenie w życiu, w odchudzaniu oraz przy zaburzeniach wagi, z jakimi często borykamy się w dzisiejszych czasach. Efektem końcowym najczęściej jest radość, jaka wynika z uwolnienia się od diet oraz zaniżonej samooceny. Moje doświadczenia, jak i badania naukowe wykazują, że sposób żywienia powinien być przede wszystkim SWOBODNY, bo tylko wtedy mamy szansę na pozostanie z nim na zawsze. Dieta kojarzy się z ograniczeniami żywieniowymi i czasowymi. Dieta też się kiedyś kończy, a później najczęściej wracamy do swoich starych, sprawdzonych, oswojonych nawyków, nieco naiwnie oczekując, że zgubione wcześniej kilogramy nigdy nie wrócą. Jak pomagam Chcę, by moi podopieczni z którymi pracuję poznały/poznali mechanizmy, które rządzą ich wyborami żywieniowymi i ciałem. By nauczyli się, jak reagować na sygnały płynące z organizmu. Wspieram w zmianie nawyków żywieniowych, ale to ich decyzją jest, czy będą chcieli zrobić coś ze swoim życiem. Nie daję gotowych rozwiązań, co najwyżej zadania osobiste/doświadczenia behawioralne, które pomogą rozwikłać problemy i utrwalić doświadczenia korekcyjne. Z motywacją i nawykiem jest jak z mięśniem - nietrenowany, zanika. Konsultacje odbywają się w moim gabinecie stacjonarnym w Krakowie lub online za pomocą videokonsultacji na platformie Znany Lekarz lub telefonicznie.