Wciąż mam smak na paprykę czerwoną, wcześniej wręcz nie lubiałam, czy to jest oznaką braku witaminy
3
odpowiedzi
Wciąż mam smak na paprykę czerwoną, wcześniej wręcz nie lubiałam, czy to jest oznaką braku witaminy C?
Dzień dobry,
To nie musi być oznaka braku witaminy C, jeśli spożywa Pani na co dzień kilka porcji ( łącznie ) warzyw i owoców ryzyko niedoboru witaminy C jest śladowe.
W razie wątpliwości można wykonać diagnostykę - badanie stężenia witaminy C.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
To nie musi być oznaka braku witaminy C, jeśli spożywa Pani na co dzień kilka porcji ( łącznie ) warzyw i owoców ryzyko niedoboru witaminy C jest śladowe.
W razie wątpliwości można wykonać diagnostykę - badanie stężenia witaminy C.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, smaki i upodobania zmieniają się przez cały okres naszego życia. Chęć na jakiś konkretny produkt nie musi być oznaką niedoborów, zwłaszcza że papryka obok witaminy C zawiera również witaminy A E i K oraz beta-karoten, potas, żelazo, magnez i mangan. W razie obaw, że mamy jednak jakieś niedobory, zachęcam najpierw wykonać badania laboratoryjne, które ocenią poziom mikroelementów i rodzaj niedoborów. Zdrowia życzę!
Nie obserwuje się wśród populacji polskiej niedoboru witaminy C - szkorbut (niedobór witaminy C) jest chorobą "wymarłą". Naturalnym jest to, że czasem nasze preferencje smakowe się zmieniają. Być może polubiła Pani paprykę.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.