Które produkty białkowe mają najmniej selenu? Białko z grochu? Mam nadmiar selenu ponad 200 ug.

3 odpowiedzi
Które produkty białkowe mają najmniej selenu? Białko z grochu? Mam nadmiar selenu ponad 200 ug.
Dzień dobry, najmniej selenu znajduje się w zielonym groszku, soczewicy i orzechach nerkowca. Znacznie więcej znajduje się już w grochu i fasoli. Najwięcej w orzechach brazylijskich i rybach morskich. Nadmiar selenu wynikający z diety jest raczej rzadkością, zatem w Pani/Pana sytuacji mogło tak się wydarzyć w wyniku nadmiernej suplementacji. Jeśli stosuje Pani/Pan np. dietę eliminacyjną i w związku z tym suplementację to warto byłoby te przedsięwzięcia skonsultować z dietetykiem.
Sugeruję wizytę: Konsultacja dietetyczna (pierwsza wizyta)
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, myślę, że w pierwszej kolejności trzeba zastanowić się z jakiego powodu doszło wogóle do nadwyżki selenu w wynikach laboratoryjnych krwi, wiele razy zdarzyło mi się, że był to błąd laboratorium, myślę, że warto powtórzyć wyniki badań - sprawdzić jaka jest tendencja, czy ilość selenu spada, czy raczej się podwyższa.
mgr Mariusz Matejko
Dietetyk
Warszawa
Dzień dobry,
Jeśli występuje u Ciebie nadmiar selenu i szukasz źródeł białka z jego niską zawartością, dobrym wyborem będą przede wszystkim:

- Białko grochu - jak najbardziej może być, ma raczej niewiele selenu.
- Strączki (ciecierzyca, groch, niektóre produkty sojowe) - dobre źródła białka roślinnego, a przy tym nie dostarczą Ci dużych ilości selenu.
- Produkty na bazie ryżu (np. makaron ryżowy, białko ryżowe) - generalnie mają mniej selenu niż np. mięso.
- Nabiał (jeśli go spożywasz, np. mleko, jogurt, kefir) - również zawierają niewiele selenu.


Jakich produktów lepiej unikać?
- Orzechów brazylijskich - są rekordzistami w zawartości selenu, wystarczy jeden orzech, żeby przekroczyć dzienne zapotrzebowanie.
- Ryby i owoce morza - np. tuńczyk i dorsz mają sporo selenu.
- Mięso i podroby (zwłaszcza wątróbka) - są bogatym źródłem selenu.

Co można z tego przygotować?
Można np. zrobić curry z ciecierzycą i ryżem, czy smoothie białkowe z odżywką z grochu lub ryżu. Warto też sprawdzić źródło białka w gotowych odżywkach - np. te na bazie soi mogą mieć nieco więcej selenu niż grochowe.

Jeśli masz ten nadmiar potwierdzony badaniami, warto jeszcze skonsultować się z lekarzem. Natomiast jeśli chodzi o dietę, to serdecznie zapraszam do mnie :)

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.