Pytania pacjentów (5)
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Według badań naukowych nadmierne spożycie syropu glukozowo-fruktozowego może sprzyjać rozwojowi insulinooporności, zaburzeń metabolicznych, a także prowadzić do dysbiozy jelitowej. Kluczowa jest jednak... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Dzień dobry,
to bardzo dobre pytanie. Zarówno oliwa z oliwek, jak i olej rzepakowy to w 100% tłuszcze roślinne. Dlatego na etykiecie zawsze będą miały około 900 kcal na 100 g produktu, ponieważ 1 g czystego...
Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Śledź sam w sobie to bardzo wartościowa ryba (bogata w kwasy omega-3, witaminę D i pełnowartościowe białko). Gotowe produkty typu „śledzik na raz” zawierają jednak sporo soli i konserwantów (np. dodatek... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Spożywanie śledzi może być korzystne ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D oraz pełnowartościowego białka. Należy jednak pamiętać o odpowiedniej obróbce cieplnej śledzi... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Tak, jest to normalne zjawisko. Nasiona babki płesznik zawierają dużą ilość błonnika, który nie jest trawiony, pęcznieje w jelitach, zwiększa objętość stolca i ułatwia wypróżnianie. Ważne jest, aby popijać... Więcej