Kobieta, 83 lata. Jadam na zmianę śledzie surowe duszone z duszoną cebulą oraz "śledzika na raz". Z
3
odpowiedzi
Kobieta, 83 lata. Jadam na zmianę śledzie surowe duszone z duszoną cebulą oraz "śledzika na raz". Z filetami za dużo roboty, a do śledzi solonych czuję odrazę, ile je trzeba moczyć. proszę o komentarz, czy prawidłowo postępuję.
Śledzie solone, tak zwane z beczki, moczymy około 24 godzin, często zmieniając wodę.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Moczenie śledzi w wodzie jest praktyką, która ma na celu zmniejszenie ilości soli w rybach. Jeśli czujesz odrazę do śledzi solonych, możesz próbować moczyć je w wodzie przez kilka godzin lub nawet przez noc przed ich spożyciem. To może pomóc w zmniejszeniu zawartości soli.
Ważne jest również, aby dostosować swoją dietę do swoich indywidualnych preferencji i potrzeb zdrowotnych.
Ważne jest również, aby dostosować swoją dietę do swoich indywidualnych preferencji i potrzeb zdrowotnych.
Spożywanie śledzi może być korzystne ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D oraz pełnowartościowego białka. Należy jednak pamiętać o odpowiedniej obróbce cieplnej śledzi surowych, ponieważ istnieje ryzyko obecności pasożytów i bakterii. Duszenie śledzi zapewnia właściwą obróbkę cieplną, dlatego sposób przygotowania jest prawidłowy, o ile ryby są dokładnie uduszone (nie półsurowe). W przypadku tzw. „śledzika na raz” lepszą alternatywą będą śledzie w sosie własnym lub w oleju, gdyż zawierają mniej soli i konserwantów.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.