lic. Maciej Kuligowski

Dietetyk więcej

Moje doświadczenie

Nazywam się Maciej Kuligowski i jestem dyplomowanym dietetykiem.

Ukończyłem studia na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Medycznym Im. Piastów Śląskich we Wrocławiu.

Praktykuje tzw. EBM (ang. Evidence Based Medicine; medycyna oparta na faktach), co oznacza że stosuję metody oraz zalecenia żywieniowe oparte na rzetelnych i aktualnych wynikach badań naukowych.

Bardzo istotnym elementem mojej pracy jest rozwój, dlatego swoją wiedzę pogłębiam kontynuując studia magisterskie z dietetyki, a także uczestnicząc w licznych szkoleniach i konferencjach naukowych. 

Główne obszary mojej pracy z pacjentami to dietoterapia w zakresie:

-nadwagi i otyłości,

-cukrzycy (każdego typu),

-insulinooporności,

-zespołu metabolicznego,

-niedokrwistości.

Interesuję się również dietoterapią zaburzeń psychicznych.

więcej O mnie

Zakres porad

  • Dietetyk kliniczny
  • Dietetyka

Adres

Dostępność

W tym gabinecie nie można umawiać wizyt przez internet

Typy przyjmowanych pacjentów

  • Pacjenci prywatni (bez ubezpieczenia)

Usługi i ceny

  • Jadłospis 14-dniowy

    250 zł

  • Jadłospis 7-dniowy

    150 zł

  • Konsultacja dietetyczna + jadłospis 14-dniowy

    350 zł

  • Konsultacja dietetyczna + jadłospis 7-dniowy

    250 zł

  • Konsultacja online

    100 zł

Opinie pojawią się wkrótce

Napisz pierwszą opinię

Jesteś już po wizycie u lic. Maciej Kuligowski? Daj znać, co myślisz. Inni pacjenci będą wdzięczni za pomoc w wyborze najlepszego specjalisty.

Dodaj swoją opinię

Odpowiedzi na pytania

5 odpowiedzi udzielonych przez lekarza na pytania pacjentów na ZnanyLekarz.pl

Kobieta, 83 lata. Jadam na zmianę śledzie surowe duszone z duszoną cebulą oraz "śledzika na raz". Z filetami za dużo roboty, a do śledzi solonych czuję odrazę, ile je trzeba moczyć. proszę o komentarz, czy prawidłowo postępuję.

Spożywanie śledzi może być korzystne ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D oraz pełnowartościowego białka. Należy jednak pamiętać o odpowiedniej obróbce cieplnej śledzi surowych, ponieważ istnieje ryzyko obecności pasożytów i bakterii. Duszenie śledzi zapewnia właściwą obróbkę cieplną, dlatego sposób przygotowania jest prawidłowy, o ile ryby są dokładnie uduszone (nie półsurowe). W przypadku tzw. „śledzika na raz” lepszą alternatywą będą śledzie w sosie własnym lub w oleju, gdyż zawierają mniej soli i konserwantów.

lic. Maciej Kuligowski

Pytanie dotyczące zaburzenia trawienia

Czy to normalne że po spożyciu nasion babki płesznik mam resztki nasion w kale ?

Tak, jest to normalne zjawisko. Nasiona babki płesznik zawierają dużą ilość błonnika, który nie jest trawiony, pęcznieje w jelitach, zwiększa objętość stolca i ułatwia wypróżnianie. Ważne jest, aby popijać je odpowiednią ilością wody, żeby uniknąć wzdęć lub zaparć.

lic. Maciej Kuligowski
Zobacz wszystkie odpowiedzi

Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.

Najczęściej zadawane pytania