Dzień dobry mam kilka pytań o smażenie-rzadko smażymy 1lub 2 w tygodniu a tak jadamy gotowane Czemu

3 odpowiedzi
Dzień dobry mam kilka pytań o smażenie-rzadko smażymy 1lub 2 w tygodniu a tak jadamy gotowane
Czemu w olejach rzepakowych jest w wartościach odżywczych aż tak duża ilość tłuszczu i n trochę mniej w oliwie z oliwek-czy są to może zdrowsze tłuszcze niż w innych produktach czy po prostu obydwa produkty są przereklamowane?
Czy smażenie na smalcu jest zdrowsze od olejów-moja znajoma ma dolegliwości żołądkowe po smażonym oleju często miała dolegliwości a zrobiła własny smalec na słoninie i w ogóle nic z jej żołądkiem nie było
Smalec też ma dużo tłuszczu ale czy smalec nie ma przypadkiem zdrowszego ?
mgr Joanna Kluk
Dietetyk
Sopot
Dzień dobry. Każdy olej zawiera tyle samo tłuszczu i kcal w 100g produktu - oliwa, olej rzepakowy, olej kokosowy itd. Najbardziej zalecanym produktem do smażenia jest oliwa (świetny skład kwasów tłuszczowych + odporność na temperatury) i olej rzepakowy. Smalec ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, które przy częstym spożyciu prowadzą do rozwoju blaszki miażdżycowej, a w konsekwencji do zawału, bądź udaru. Z tego względu przygotowywanie potraw na tym rodzaju tłuszczu nie jest zalecane. Pozdrawiam.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Z tłuszczy lepiej tłuszcze na których na etykiecie nie ma napisu rafinowany, a jest napis tłoczony. Dla jelit ma mniejsze znaczenie rodzaj oleju, ale dla wątroby już tak. Zapraszam 12 lat w kontroli jakości żywności, z chęcią pomogę
lic. Maciej Kuligowski
Dietetyk
Wrocław
Dzień dobry,
to bardzo dobre pytanie. Zarówno oliwa z oliwek, jak i olej rzepakowy to w 100% tłuszcze roślinne. Dlatego na etykiecie zawsze będą miały około 900 kcal na 100 g produktu, ponieważ 1 g czystego tłuszczu dostarcza 9 kcal.

W tym przypadku nie chodzi więc o ilość tłuszczu, lecz o jego jakość. Zarówno olej rzepakowy, jak i oliwa z oliwek zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, którym przypisuje się liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do nich smalec zawiera więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, których działanie nie jest tak korzystne jak w przypadku kwasów jedno- i wielonienasyconych obecnych w tłuszczach roślinnych. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych może sprzyjać rozwojowi miażdżycy i podnosić stężenie cholesterolu LDL.

Nie oznacza to, że smalec jest „trujący”. Można go używać okazjonalnie, jednak na co dzień warto częściej sięgać po tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.

Pozdrawiam serdecznie.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.