Powiązane usługi

Czy masz pytania dotyczące tematu badania hormonalne?
Nasi specjaliści odpowiedzieli na pytań

Twoje pytanie

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.

* Internet nie może być substytutem profesjonalnej opieki medycznej.

Dodaj pytanie

Już prawie gotowe! Wypełnij jeszcze pozostałe dane. Dzięki nim będziemy w stanie precyzyjnie rozwiązać Twój problem.

Wybierz specjalizację lekarską, do której chcesz skierować pytanie

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji będziemy mogli przesłać pytanie w pierwszej kolejności do najlepszych specjalistów z Twojej okolicy

116

Zadanych pytań

477

Udzielonych odpowiedzi
Witam serdecznie ,
Badania hormonów w 3 dc.
Testosteron wolny - norma, androstendion - norma , tsh - norma , DHEA oraz DHEAS - norma .
Podwyższony 17 OH progesteron , LH/FSH = 0,55.
Androstendion i testosteron całkowity w drugiej połowie były już powyżej normy .
Badania… Więcej

Piotr Miciński 24-08-17

Kortyzol, insulina, cholesterol, glukoza. Dalej wywiad i mozliwa insulinooporność.

Created with Sketch. Odpowiedzi (3)

Badania kontrolne:
TSH-4,710 norma 0,270-4,200,tpo-55,0 norma <8
USG tarczycy płat prawy14x20x37
lewy 12x17 x37 mm cieśn-3,2 tarczyca o niejednoronej echogeniczności bez zmian
ogniskowych, podejrzenie choroby Hashimoto. FT4-15,91norma-12-22 ,00
Ft3- -5,82- norma 4-6,80.Więcej

Piotr Miciński 20-03-17

Tak i dlatego jesli nie ma objawów niedoczynności to nie podaje sie leków


Dzień dobry. Ostatnią miesiączkę miałam 22-26.02. test wyszedł pozytywnie, a zrobiona beta HCG 7232mlU/ml. Kiedy udać się do ginekologa?

Wojciech Mleczko 20-03-17

Osobiście umawiam pacjentki po dodatnim teście /szczególnie w ciąży I/- chodzi o informacje dotyczące suplementów diety, higieny ciąży, w odpowiednim okresie potwierdzenie ultrasonograficzne lokalizacjii… Więcej


Witam serdecznie. Parę dni temu robiłam badania, bo źle sie czułam, byłam zmęczona, kręciło mi się w głowie i trochę serce tak jakoś dziwnie biło. Z badań wyszło TSH 4,940ulU/ml, BAZO%1,4%, MONO% 9,3%, i MPV 7,4fL reszta w normie. Proszę o interpretacje, wiem że TSH jest wysokie wizytę u endokrynologa… Więcej

Andrzej Chojnicki 16-03-17

Z badań morfologi podała Pani tylko pojedyńcze wyniki. Nie ma możliwości interpretacji wyników podanych wycinkowo oraz bez rozmowy i badania pacjentki.


Witam serdecznie. Moja córka choruje na chorobę Hashimoto. Kilka lat temu miała usunięty włókniak na tarczycy. Ostatnio pilnie została wezwana przez laboratorium, by się skontaktować z endokrynologiem, bo wynik TSH był bardzo wysoki - aż 100. Najgorsze jest to, że chodząc do lekarza nie ma robionego… Więcej

Piotr Miciński 14-03-17

Oczywiscie warto oznaczyć FT3 i FT4 i evtl zmienić lek. Wypadanie włosów niekoniecznie jest związane stricte z funkcja tarczycy. Moze warto sprawdzić FSH, LH, estrtadiol i androstendion w 3 dniu cyklu Więcej


W jaki sposób zwalczyć problemy hormonalne u młodej osoby?

Szanowna Pani Doktor,Mam 22 lata i od roku nie miałam miesiączki. W listopadzie 2014 roku trafiłam do szpitala z dwoma zbiornikami ok. 3-4 cm płynu w jamie brzusznej (wywołanych pęknięciem pęcherzyka Graffa po owulacji - jednak nie było na to konkretnych potwierdzeń, a jedynie wykluczenie przez lekarzy innych przyczyn). Aby nie doprowadzić do owulacji oraz ponownego wylania płynu do jamy brzusznej przez 4 miesiące brałam tabletki antykoncepcyjne. W kolejnym miesiącu miesiączka wystąpiła naturalnie, następna i kolejne już wcale. Wyniki badań hormonalnych:
TSH - 5,46
FT4 - 0,92
prolaktyna - 11,23
testosteron - 1,17
TPO <0,8
estradiol - 11,00
LH - 0,01
FSH - 0,41
insulina - 3,3.
Ginekolog przepisał mi Femoston (3-miesięczną kurację) oraz zalecił natychmiastową wizytę u endokrynologa. Powiedział również, że problem może być wywołany spadkiem wagi - w ciągu 2 lat 20kg. Czy problemy mogą wynikać również z czegoś innego, np. uwarunkowań genetycznych, stresu związanego z sesją, źle dobranych pigułek antykoncepcyjnych? Dodatkowo nie stać mnie na prywatną wizytę u endokrynologa, a w Koninie terminy na ten rok w ramach NFZ zostały już wyczerpane. Boję się, że jeśli natychmiast nie zgłoszę się do endokrynologa będę bezpłodna.
Z wyrazami szacunku
Kinga

Wojciech Mleczko 13-03-17

Radze wizytę u endokrynologa bardzo niskie wartości FSH iLH


Bardzo proszę o interpretację moich wyników i dolegliwości, z którymi zmagam się już rok. Jestem załamana mam 25 lat, ponad rok temu odstawiłam tabletki antykoncepcyjne (Novynette) po 4 latach brania. Od tamtej pory garściami wychodzą mi włosy, strasznie się przetłuszczają, jest mi ciągle zimno, jestem… Więcej

Andrzej Chojnicki 13-03-17

Ewentualne dalsze badania można zlecić tylko po badaniu Pani i zebraniu szczegółowego wywiadu.


Prosiłabym o konsultację wyników badań:FT4 0,73 ng/dl, TGAb 1685 lU/ml, TPO 269,20 LU/ml, TSH 6,030 ulU/ml, natomiast obraz USG wskazuje wg lekarza na chorobę Gravesa-Basedowa. Dodam, że jestem na diecie, chodzę 5 razy w tygodniu na siłownię gdzie robię tylko ćwiczenia aerobowe i interwałowe co najmniej… Więcej

Piotr Miciński 09-03-17

Oczywiście niedoczynność na tle p/c tarczycowych. Do leczenia koniecznie.


Dzień Dobry, ostatnio robiłam badanie hormonu prolaktyny. Czy wartość 608,4 mU/l to nie za wysoka wartość?

Andrzej Chojnicki 25-02-17

Jest to nieznacznie przekroczona norma, ale interpretacja wyniku zależy przede wszystkim od obrazu klinicznego.


Postanowiłam ostatnio zbadać tarczycę na własną rękę. Mam 22 lata, a to moje wyniki: TSH 1,6919 µIU/ml / norma: 0,35 — 4,94, FT3 2,36 pg/ml, norma1,71 — 3,71, FT4 0,77 ng/dl norma: 0,70 — 1,48. NIby wszystko jest w normie, ale czytałam, że stosunek ft3 do ft4 jest nieprawidłowy. Czy jest tu jakieś zaburzenie… Więcej

Andrzej Chojnicki 24-02-17

Każde badanie musi mieć swoje uzasadnienie. Wyniki są prawidłowe , ale nigdy nie można interpretować samych wyników w oderwaniu od kliniki.


Lekarze zajmujący się tą grupą zabiegów