Alergia na albuminę surowicy bydlęcej/dietetyk

17 odpowiedzi
Stwierdzono u mnie alergię na albuminę surowicy bydlęcej. Gdzie się znajduje? czego unikać? Dziękuję
Produkty pochodzenia krowiego - mleko krowie, sery z krowiego mleka, mięso wołowe i cielęce. Ale - białko to jest inaktywowane w temperaturze 70-80°C, więc produkty gotowane, powinny być pozbawione właściwości immunogennych. Konieczna konsultacja z alergologiem, bo jest to tylko 1 z kilku uczulających białek mleka krowiego. Pozdrawiam

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,
albumina surowicy bydlęcej należy do białek serwatkowych mleka krowiego. Występuje w produktach mlecznych odzwierzęcych, od których nie oddzielono serwatki, czyli mleku zsiadłym, jogurcie, kefirze, maślance, śmietanie, maśle oraz w produktach, gdzie dodatkiem jest mleko w proszku i suszona serwatka w proszku: czekolady mleczne, ciastach, wędlinach parówkowych, majonezach, chrzanie, słodyczach fabrycznych, a także pieczywie. Serwatka płynna i suszona stanowi paszę dla zwierząt oraz jest składnikiem koktajli dla kulturystów. Białka serwatkowe są również dodawane do serów topionych, lodów, niskotłuszczowych deserów mlecznych a także pełnią funkcję powłok jadalnych, przedłużających przydatność do spożycia warzyw, owoców, mięs czy lekarstw. Tylko albumina surowicy bydlęcej jest ciepłochwiejna i inaktywowana w czasie gotowania nie dotyczy to innych białek serwatkowych.
Pozdrawiam
Witam serdecznie, albumina surowicy bydlęcej to białko serwatkowe występujące w mleku krowim. Jest również głównym alergenem mięsa wołowego. Reakcje alergiczne pojawiają się zwłaszcza po spożyciu surowego mleka, produktów pochodzenia mlecznego (jogurt, kefir, maślanka, śmietana, masło, sery) i po zjedzeniu potraw zawierających surową wołowinę, dlatego należy tych produktów unikać. Białko to jest inaktywowane w procesie pasteryzacji i gotowania. Pasteryzowane mleko i mleko UHT, a także gotowana wołowina nie powinny powodować reakcji alergicznych. Produkty mleczne w większości są przygotowywane z mleka pasteryzowanego, jednak warto czytać etykiety i zwracać uwagę, czy zawierają białka mleka i z jakiego mleka się je wyrabia. Proszę również obserwować swój organizm po spożyciu produktów mlecznych i mięsa wołowego, a w razie wystąpienia reakcji alergicznych, wykluczyć dany produkt z diety. Pozdrawiam!
Albumina surowicy bydlęcej, BSA jest głównym alergenem mięsa wołowego (cielęcego i pokrewnych), odpowiedzialnym za reakcje alergiczne na surowe mięso wołowe oraz tzw. serwatkowym alergenem mleka krowiego, odpowiedzialnym za 30% przypadków uczulenia na surowe mleko krowie. BSA jest jedynym ciepłochwiejnym alergenem serwatkowym mleka, który traci swoje właściwości immunogenne w trakcie gotowania. Albumina surowicy bydlęcej znajduje się w mleku krowim oraz jego przetworach, a także w mięsie wołowym.

W razie pytań bardzo proszę o kontakt.

Pozdrawiam serdecznie,
Anna Kołdon
Dzień dobry,

Albumina surowicy bydlęcej znajduje się w mleku krowim oraz jego przetworach.
Albumina ta jest jednak w większości inaktywowana w czasie gotowania - czyli po obróbce cieplnej ma zdecydowanie mniejsze właściwości uczulające.

Pozdrawiam,
J.Jankowska
Witam serdecznie,
Albumina surowicy bydlęcej to białko występujące w mleku. Dlatego warto unikać mleka krowiego i wszelkich produktów z niego wytworzonych w tym czekolady, lodów, budyniu. Należy uważnie zwracać uwagę na skład spożywanych produktów, ponieważ to białko może występować także w pieczywie, margarynach produkowanych z dodatkiem mleka, wędlinach, produktach gotowych tj. sosy, zupy, żywność typu fast-food a nawet w kosmetykach. Pozdrawiam, Monika Nowicka
Proszę umówić się na spotkanie z dietetykiem, na którym będzie przeprowadzony obszerny wywiad żywieniowy i przeanalizowane wyniki testów. Na tej podstawie będzie można przygotować indywidualne zalecenia żywieniowe.
Albumina surowicy bydlęcej (BSA) należy do białek serwatkowych, znajdujących się w mleku, oraz mięsie wołowym. Dieta eliminacyjna powinna wykluczyc więc mleko, jak równeż wszystkie produkty z niego otrzymywane, jak na przykład: jogurty, kefiry, maślanki, śmietany, śmietanki, masło. Poza tym szczególną uwagę należy skierować na produkty przetworzone, wieloskładnikowe, gdyż produkty uzyskiwane z mleka są popularnym dodatkiem do żywności (np. białka serwatkowe, białka mleka, mleko w proszku). Nie należy także spożywać wołowiny, cielęciny. Niewskazane jest równiez spożywanie mlek pochodzących od innych zwierząt kopytnych (np. kozy, owce) ze względu na reakcje krzyżowe.
Warto pamiętać iż BSA, jest białkiem wrażliwym na działanie wysokiej temperatury. Pod wpływem ogrzewania (do około 200 stopni) traci zdolności alergizujące.
mleko i jego przetwory oraz wołowina i przetwory
pozdrawiam
Przede wszystkim należy unikać mleka, Albuminę surowicy bydlęcej można znaleźć w mlekach, serach, kefirze, jogurtach. Należy unikać tych produktów, a także wołowiny. W takim przypadku nieodzowny jest indywidualnie dopasowany jadłospis.
Witam, proponuję wyeliminować z diety mleko krowie i produkty mleczne (kefir, jogurt, sery), unikać wołowiny (szczególne surowej).
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Dzień dobry,
ta albumina znajduje się w mleku, a więc także i przetworach z mleka krowiego oraz w mięsie wołowym.

Z poważaniem,
Sławomir Kula

Źródło: Balińska-Miśkiewicz W.: Diagnostyka molekularna alergii pokarmowej
– czy wiemy więcej? Postępy Hig Med Dosw (online), 2014; 68: 754-767.
Albumina surowicy bydlęcej (BSA) znajduje się w mleku krowim i jego produktach pochodnych.
Pozdrawiam Dietetyk Marianna Hall (Centrum Dietetyki Nutrado - Warszawa Mokotów Bobrowiecka 9 )
Należy umówić się na wizytę w gabinecie aby omówić plan żywieniowy
Witam,
Powinna Pani zrezygnować z produktów zawierających mleko krowie - jogurty, maślanki, kefiry, sery, masło itd. a także z mięsa wołowego i cielęciny.
Pozdrawiam,
Karolina
Dzień dobry, jest to alergen serwatkowy surowego mleka krowiego i surowego mięsa wołowego. Powinno unikać się surowego nabiału, tatarów, carpaccio wołowego- albumina ta traci swoje wlaściwości w trakcie gotowania.
Jest ona głównym alergenem mięso wołowego, oraz może znajdować się w produktach mlecznych. Najprościej mówią jest to alergen na który można być uczulonym.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.