Jako doświadczony dietetyk kliniczny specjalizujący się w dietetyce nefrologicznej dr n. med. Małgorzata Kaczkan pracuje z pacjentami od ponad 20 lat. Łączy pracę kliniczną z pracą naukowo-dydaktyczną jako adiunkt w Katedrze Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, dzięki czemu posiada rozległą wiedzę na temat najnowszych doniesień naukowych dotyczących żywienia i dietoterapii. Regularnie podnosi swoje kwalifikacje, uczestnicząc w konferencjach.
Specjalizacja dr Kaczkan w dietetyce nefrologicznej pozwala skutecznie wspierać osoby z chorobami nerek na każdym etapie leczenia. W Alfa Clinic analizuje i opracowuje indywidualne plany żywieniowe dostosowane do potrzeb osób z przewlekłą chorobą nerek, co pozwala spowolnić postęp choroby i poprawić jakość życia. Wspiera pacjentów w utrzymaniu odpowiedniego stanu odżywienia i równowagi wodno-elektrolitowej. Dzięki specjalistycznej wiedzy wspiera pacjentów w dostosowywaniu diety na różnych etapach choroby, od prewencji aż po przygotowanie do dializy i przeszczepu.
Doświadczenie zawodowe dr Kaczkan zdobywała jako Starszy Asystent Dietetyk w Katedrze i Klinice Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych UCK w Gdańsku. Dodatkowo, współpracując z magazynem i portalem dla osób z chorobami nerek oraz ich bliskich, redagowała artykuły tematyczne dotyczące żywienia, układania jadłospisów oraz przepisów.
Dr Kaczkan prowadzi również leczenie żywieniowe nadwagi i otyłości, a jako specjalistka ds. żywienia pracuje także z pacjentami z problemem kamicy układu moczowego. Jej obszar zainteresowań obejmuje szczególnie przyczyny i skuteczne strategie zapobiegania tej chorobie poprzez wnikliwą analizę zwyczajów żywieniowych.