dr

Iwona Sajór

verifiedCreated with Sketch.

Dietetyk

2 opinie +dodaj

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, obecnie doktorantka Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu… więcej

Umów wizytę

Kliknij w dogodny termin i umów wizytę. Dostaniesz potwierdzenie na e-mail.

Ocena pacjentów

5

Ogólna ocena
2 opinie

  • Punktualność
  • Zaangażowanie
  • Gabinet
  • B
    Wizyta umówiona przez ZnanyLekarz.pl

    Bardzo gorąco polecam wizytę u Pani Iwony. Konkretna, wyrozumiała, atmosfera miła, doskonale wiedziała, co przy moim schorzeniu powinnam jeść. Wierzę, że dzięki niej zacznę lepsze życie dzięki wskazówkom.

  • K

    Indywidualne podejście pani Iwony do mojego problemu było miłym zaskoczeniem po moich poprzednich doświadczeniach z dietetykiem. Jest skrupulatna, dokładnie tłumaczy zasady żywienia, podsuwa fajne pomysły dostosowane do możliwości, bierze pod uwagę wszystkie choroby, które mogą mieć związek z dietą. Dzięki jej zaleceniom widzę już pozytywne efekty ich stosowania. Polecam!

Doświadczenie i kwalifikacje

O mnie

  • Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, obecnie doktorantka Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

    Od 2005 r. pracuje w Instytucie Żywności i Żywienia im. prof. A. Szczygła w Warszawie (Zakład Dietetyki i Żywienia Szpitalnego z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii), obecnie na stanowisku Kierownika Pracowni Prewencji i Leczenia Żywieniowego Nowotworów.

    Od 2008 r. prowadzi konsultacje dietetyczne, warsztaty i pogadanki z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii różnych schorzeń, m.in.: nadwagi i otyłości, niedożywienia, chorób przewodu pokarmowego, nowotworów złośliwych (profilaktyka pierwotna i wtórna, żywienie w trakcie leczenia onkologicznego), zaburzeń odżywiania, nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, dyslipidemii, cukrzycy typu 1 i 2, cukrzycy ciężarnych, chorób tarczycy, osteoporozy, choroby zwyrodnieniowej stawów, celiakii i nietolerancji glutenu, alergii pokarmowych, kamicy nerkowej, chorób neurodegeneracyjnych. Zajmuje się również modyfikacją nieprawidłowych nawyków żywieniowych osób zdrowych, w tym: dzieci i młodzieży, dorosłych i w starszym wieku, kobiet w ciąży (przygotowanie do ciąży, okres ciąży i karmienia), osób o zwiększonej aktywności fizycznej i sportowców.

    Jest autorem lub współautorem kilkudziesięciu publikacji naukowych i rozdziałów w podręcznikach (m.in. w: Praktyczny Podręcznik Dietetyki, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach, Seria Wydawnicza PZWL „Instytut Żywności i Żywienia zaleca”).

    Prowadzi wykłady, ćwiczenia i praktyki dla studentów kierunku Dietetyka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz wykłady i warsztaty dla słuchaczy Studiów Podyplomowych Instytutu Żywności i Żywienia z zakresu żywienia w chorobach nowotworowych na kierunku Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka.

    Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki, regularnie bierze udział (czynny i bierny) w konferencjach naukowych krajowych i zagranicznych dotyczących żywności i żywienia, chorób żywieniowo zależnych, standardów postępowania żywieniowego.

Specjalizacje

  • Zdrowie Publiczne

Edukacja

  • Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Wydział Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Publikacje

  • Praktyczny Podręcznik Dietetyki
  • Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja
  • Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach
  • Seria Wydawnicza PZWL „Instytut Żywności i Żywienia zaleca”
więcej