Czy mleko dla baristow,z podwyższoną zawartością bialka służące do spieniania jest zdrowe i czy jest

3 odpowiedzi
Czy mleko dla baristow,z podwyższoną zawartością bialka służące do spieniania jest zdrowe i czy jest kaloryczne? Mozna je pić raz lub 2 razy dziennie?
Takie mleko nie jest zdrowe, absolutnie. Jest szkodliwe, ale jeżeli się go napije raz na tydzień w niewielkiej ilości, to jego szkodliwe dziłanie nie przełoży się jeszcze w znaczący sposób na zdrowie. :-)
Pozdrawiam,
Bogusław Bienias
klinikazdrowienia.pl

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
mgr Małgorzata Mróz
Psychoterapeuta, Dietetyk
Katowice
Witam. Mleko dla baristów to nic innego jak mleko UHT o zwiększonej zawartości białka. Ani sam proces sterylizacji i schładzania mleka mleka mający na celu wyeliminowanie drobnoustrojów i bakterii trwający zaledwie kilka sekund, ani wyższa zawartość białka, nie są szkodliwe dla zdrowia człowieka. Można je spożywać bez obaw, wyższa zawartość białka sprawia jedynie, że mleko dużo łatwiej się spienia i dzięki temu daje więcej możliwości. Mleko dla baristów 3,2 % ma niewiele więcej kalorii niż zwykłe mleko UHT 3,2 %, więc kaloriami nie różni się znacząco. Pozdrawiam.
 Agnieszka Trzaska
Dietetyk
Oświęcim
Mleko dla Baristów różni się zazwyczaj od zwykłego mleka składem (dla poprawy właściwości spienienia). Mleko to ma zazwyczaj więcej białka od mleka standardowego, co można uznać za plus produktu, jednak bardzo często ma także większa zawartość tłuszczu lub stabilizatorów, ponadto niektóre wersje mleka baristów zawierają więcej cukru co wpływa na zwiększenie kaloryczności produktu. Standardowe mleko 2% zawiera ok 50kcal/100ml natomiast mleko Barista często około 60-80kcal (należy czytać etykiety produktu).
Ilość: Picie mleka baristów raz lub dwa razy dziennie jest zazwyczaj bezpieczne dla większości osób, o ile nie ma się alergii na białka mleka lub nietolerancji laktozy.
Umiar: Jak w przypadku każdego produktu, kluczowy jest umiar. Jeśli zauważysz jakiekolwiek negatywne reakcje, warto ograniczyć jego spożycie.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.