wysoka aktywność oksydazy diaminowej

6 odpowiedzi
Witam Szanownych Państwa.
Od 2,5 roku choruje bez konkretnej diagnozy. Jestem po gastroskopii,
dwóch kolonoskoiach i dwuch bronchoskoopiach. Szeregu badań labolatoryjnych(pasożyty,grzyby,alergie,hiv,toksokarozy,boleriozy,
celiakie, cukrzyce itd.). Są za mną trzy pobyty w szpitalu (ropień płuca, mykobakterioza płuc, grypa typ A, rozstrzenia oskrzeli,astma)
Psychiatrzy też dokładają swoje teorie (dwubiegunówka, shizofrenia, depresja, nerwica). Mam łojotokowe zapalenie skóry, egzeme i niezdiagnozowane zmiany skórne na przedramieniu
utrzymujące się od 10 lat(kiedyś miałem pokryte tą samą zmianą łydki). Mialem echo serca i holtera ekg oraz 24h pomiar ciśnienia(diagnoza nadciśnienie - które było leczone i naglee ustąpiło)
Mam narośl na wątrobie która się nie powiększa i podobno nie jest groźna. Miałem ct głowy z kontrastem - wszystko ok. Testy skórne nic nie wykazały też.

Mam tylko jedno pytanie.
Ostatnio lekarz zalecił badania w kierunki nietolerancji histaminy.
Miałem nadzieje, że to już koniec.

Wyniki
Histamina 13 (<70)
Aktywność DAO 66 (<33)

Co oznacza wysoki poziom aktywności DAO drodzy Państwo? Wujek Google nie dał mi odpowiedzi :( (badania na czczo)
Czy my się nie znamy??

Histamina to amina biogenna, która zawarta jest w komórkach tucznych i uwalniana w wyniku aktywacji tych komórek.

Histamina odgrywa jako naczynio-aktywny mediator dominującą rolę w chorobach jak:

alergiczny nieżyt nosa,
astmatyczne zapalenie oskrzeli,
pokrzywka.
Spośród innych objawów opisywane są:

bóle i zawroty głowy,
nadciśnienie tętnicze,
zaburzenia rytmu serca,
biegunki,
zapalenia błony śluzowej żołądka.
Dolegliwości nasilane są zazwyczaj po czynnikach:

alkohol (głównie czerwone wino),
sery twarde (głównie ementaler),
czekolada (inne produkty zawierające kakao),
orzechy,
wędzone ryby,
salami,
pomidory,
truskawki i owoce cytrusowe.
Histamina rozkładana jest pod wpływem enzymu – diaminooksydazy (DAO). W przypadku stwierdzenia wymienionych powyżej dolegliwości celowe jest określenie aktywności DAO.

Wykrycie niedoborów enzymu pozwala eliminować pożywienie nasilające stężenie histaminy, a także stosować leki jak np. inhibitory receptorów H1.

U Pana nie ma niedoboru tego enzymu....

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Nie polecam konsultacji internetowych.Pomóc moze tylko lekarz , do którego ma Pan zaufanie i który przeanalizuje przebieg Pana schorzeń.Pokieruje leczeniem. To musi być jeden lekarz, zaufany.
Wyniki są w porządku, diaminooksydaza jest związkiem chemicznym rozkładającym histaminę, która odpowiada za objawy określonych chorób alergicznych, a jej wzrost we krwi może występować także po niektórych pokarmach, jak ryby wędzone, sery alkohol, owoce cytrusowe, czekolada - kakao, orzechy, pomidory. Jeżeli DAO jest podwyższona, pewnie wynika to ze spożycia tych pokarmów i jest prawidłową reakcją organizmu.
Szanowny Panie

tak złożona historia jak Pańska, wymagają osobistego zbadania i analizy wszystkich objawów, co zdecydowanie przekracza możłiwości kosnultacji internetowej.
Pozdrawiam !
Dr ARW
Moim zdaniem, poziom DAO jest tylko istotny, jeżeli jest poniżej normy, wtedy mówimy o nietolerancji histaminy.
Witam.
Mam nadzieję, że w miarę przystępnie Panu to wyjaśnię.
DAO- czyli DIAMINOOKSYDAZA-enzym, który jest wytwarzany w jelicie cienkim ,nerkach i łożysku.Bardzo istotny.
JEGO ZADANIEM JEST OBNIŻENIE HISTAMINY.
HISTAMINA-czyli amina biogenna -
- fizjologicznie wytwarzana przez nasz organizm (endogenna-wewnętrzna)
- dostarczana również z pokarmem(egzogenna)-sery, ryby ,owoce morza, tuńczyk ,drożdze itp) Histamina spełnia wiele ważnych funkcji w naszym organizmie
Nadmiar histaminy szkodzi!-prowadzi do nietolerancji histaminy ,co skutkuje objawami podobnymi do reakcji alergicznych( pokrzywka , katar, bóle głowy ,pieczenie spojówek , spadek ciśnienia, wzrost tętna itd) .Może, niestety prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego-czyli stanu zagrożenia życia.
I tu " z pomocą" przychodzi DAO-która wyrównuje( obniża) nam poziom histaminy do wartości prawidłowych.
O nietolerancji histaminy mówimy wówczas gdy mamy zbyt wysoki poziom histaminy i zbyt małą aktywność DAO( niskie wartości )
Czyli niskie DAO równa się wysoka wartość histaminy-czyli sytuację, której chcielibyśmy uniknąć.
Wysokie DAO równa się prawidłowa wartość histaminy.
Oczywiście należy skonsultować się z lekarzem ,który zlecił Panu ww badanie.
Odpowiedź na pytanie nie zastąpi wizyty u lekarza.
Pozdrawiam serdecznie.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.