Witam rozumiesz że siemię lniane można zalać wodą o temperaturze pokojowej jednak czytałem iż nie za

3 odpowiedzi
Witam rozumiesz że siemię lniane można zalać wodą o temperaturze pokojowej jednak czytałem iż nie zalanie siemia lub jego gotowanie we wrzącej wodzie powoduje że wydzielają się jakieś tam toksyczne związki czy to jest prawda
Siemię lniane najlepiej jest zalać wodą w temperaturze pokojowej, ponieważ jesteśmy w stanie zminimalizować utratę składników odżywczych. Należy pamiętać, że siemię w całości będzie trudne do strawienia dlatego przed spożyciem należy je zmielić np. w młynku do kawy lub namoczyć.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, zapewne chodzi o glikozydy cyjanogenne, które mogą być potencjalnie toksyczne w większych ilościach. Aby zminimalizować wytworzenie się glikozydów cyjanogennych podczas spożywania siemienia lnianego, można zastosować kilka praktycznych zaleceń. Kupuj świeże, nietłuczone siemię lniane o dobrej jakości. Nie przesadzaj z ilością spożywanego siemienia lnianego. Zmiel siemię lniane przed spożyciem, na przykład w młynku do kawy lub blenderze. Mielenie siemienia lnianego przed spożyciem pomaga uwalniać korzystne składniki odżywcze i minimalizuje obecność glikozydów cyjanogennych.
Przed spożyciem możesz namoczyć siemię lniane w wodzie o temperaturze pokojowej na około 15-20 minut. To pomaga zmniejszyć zawartość glikozydów cyjanogennych. Unikaj gotowania siemienia lnianego w wrzącej wodzie lub poddawania go długotrwałemu gotowaniu. Wyższe temperatury mogą zwiększać wydzielanie glikozydów cyjanogennych.

Przestrzeganie tych zaleceń może pomóc w minimalizowaniu zawartości glikozydów cyjanogennych w spożywanym siemieniu lnianym. Jednak zawsze zalecam skonsultowanie się z dietetykiem lub specjalistą ds. żywienia, aby uzyskać indywidualne zalecenia dotyczące spożywania siemienia lnianego i dostosować je do swoich potrzeb.
Tuż przed snem macerat z siemienia lnianego. 1 łyżkę nasion lnu należy opłukać wodą w celu usunięcia pyłu i zanieczyszczeń. Następnie opłukany surowiec zalewa się wodą o temperaturze pokojowej, ok. 100 ml., miesza i odstawia na 30 minut -1 godzina. Po tym czasie nasiona należy odcedzić przez gęste sitko, gazę, a kleik wypić. Nasiona wyrzucamy. Ślazy, które mają działanie powlekające, łagodzone w okresie nocnym łagodzą błonę śluzową żołądka, nie powlekamy jelit w tym okresie, a więc nie blokujemy wchłaniania składników odżywczych, leków, suplementów.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.