Witam, jak liczyć wartości odżywcze (białko, tłuszcz, węglowodany, kcal) w pożywieniu po obróbce te

3 odpowiedzi
Witam,
jak liczyć wartości odżywcze (białko, tłuszcz, węglowodany, kcal) w pożywieniu po obróbce termicznej (np. mięso, warzywa, kasze, ryż, makaron)? Czy liczyć wagę i wartości dla surowego produktu, czy dla produktu po obórce termicznej (np. dla kaszy, mięsa)?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Dzień dobry! Standardowo produkty ważymy przed obróbką termiczną. W jadłospisie ułożonym przez dietetyka, każdy dodatek tłuszczu lub innego składnika, który zmieniłby wartość energetyczną i odżywczą diety powinien być wzięty pod uwagę. Zapraszam do skorzystania z takiej możliwości!
Pozdrawiam

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Rzeczywiście, wartości odżywcze w pożywieniu mogą ulec zmianie po obróbce termicznej. Generalnie, dla najbardziej precyzyjnych wyników, wartości odżywcze najlepiej jest liczyć dla produktu w stanie surowym, a następnie uwzględnić zmiany spowodowane obróbką termiczną, takie jak utrata wody czy denaturacja białek. To jednak może być skomplikowane i czasochłonne. Dla ułatwienia tej procedury, chciałbym zwrócić Państwa uwagę na aplikację mobilną 'ŁGeniusz', której jestem współtwórcą. Aplikacja ta nie tylko kalkuluje ładunek glikemiczny produktów i potraw, ale również uwzględnia różne czynniki, takie jak obróbka termiczna, co sprawia, że jest to narzędzie bardzo użyteczne w codziennym zarządzaniu dietą.
mgr Ewelina Ozimek
Dietetyk
Chorzów
Dzień dobry,

Produkty po obróbce termicznej zmieniają wagę głównie przez utratę lub wchłonięcie wody, ale ilość makroskładników pozostaje taka sama. Dlatego jeśli chce Pan/i dokładnie liczyć kalorie i makroskładniki, najlepiej liczyć na podstawie wagi surowego produktu. Jednak jeśli nie zależy Panu/i na dużej precyzji, można korzystać z wartości dla produktów po ugotowaniu dostępnych w tabelach lub aplikacjach.

Pozdrawiam

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.