Wiem, czego nie jeść i nie pić przy wzdęciach. Nie jest dla mnie jasne, co można jeść i pić(poza nie
2
odpowiedzi
Czego nie jeść i nie pić przy wzdęciach. Nie jest dla mnie jasne, co można jeść i pić(poza niegazowaną wodą). W szczególności chodzi mi o owoce, w tym jabłka i banany, pomarańcze, otręby pszenne, kiszonki, herbaty (piję napar z malin), ciemne pieczywo wieloziarniste, a także ogólny wymóg jedzenia warzyw i owoców 5 razy dziennie.
Dzień dobry,
Wzdęcia brzucha i inne symptomy żołądkowo-jelitowe najczęściej nasilają się w sytuacji wysokiego spożycia produktów żywnościowych będących bogatym źródłem łatwo fermentujących w przewodzie pokarmowym wielocukrów, dwucukrów, cukrów prostych i alkoholi wielowodorotlenowych, czyli składników z grupy FODMAP. Należą do nich m.in.: źródła laktozy - mleko, maślanka, śmietana, jogurt, twaróg, delikatne sery białe; nasiona roślin strączkowych; żyto i pszenica (przede wszystkim w postaci pełnoziarnistej); owoce z dominacją fruktozy: gruszki, jabłka, brzoskwinie, morele, mango, arbuz, nektarynki, a także te zawierające poliole, np. śliwki, czereśnie, wiśnie; por, buraki ćwikłowe, patisony, cebula, szparagi, brukselka, brokuły, kalafior, koper włoski, groszek zielony, czosnek, karczochy; miód, syrop z agawy, syrop glukozowo-fruktozowy, poliole (sorbitol, ksylitol, mannitol, maltitol);
niektóre orzechy (nerkowce, pistacje), a także wybrane grzyby. Z kolei wśród pokarmów o niskiej zawartości węglowodanów łatwo fermentujących w przewodzie pokarmowym wymienia się m.in.: ser parmezan, cheddar, szwajcarski, gouda, mozzarella, brie, camembert, masło; owies, ryż, komosę ryżową; migdały, orzechy: pekan, włoskie, piniowe, makadamia, sezam, pestki słonecznika, dyni; mandarynki, grejpfruty, pomarańcze, truskawki, kiwi, winogrona, cytryny, ananasy, jagody;
pomidory, marchew, seler, ogórki, paprykę, sałatę, bataty, ziemniaki, bakłażan, szczypior, dynię, kukurydzę; cukier stołowy, stewia, syrop klonowy, aspartam; tofu, jaja, mięso, ryby oraz nabiał jedynie bez laktozy. Warto również podkreślić, że koniecznie należy unikać częstych błędów dietetycznych, np. spożywania warzyw strączkowych, cebuli, czosnku, mleka i jego przetworów z laktozą, miodu, etc., a także połykania powietrza w trakcie spożywania posiłków, częstego żucia gumy, wypijania napojów gazowanych oraz korzystanie z używek i palenia papierosów. Pomocna może okazać się w tej sytuacji również aktywność fizyczna, wzmocnienie mięśni głębokich i rozciąganie całego ciała, w tym mięśni brzucha oraz regularne stosowanie technik relaksacyjnych i wysypianie się.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny i sportowy
mateuszdurbas.pl
Wzdęcia brzucha i inne symptomy żołądkowo-jelitowe najczęściej nasilają się w sytuacji wysokiego spożycia produktów żywnościowych będących bogatym źródłem łatwo fermentujących w przewodzie pokarmowym wielocukrów, dwucukrów, cukrów prostych i alkoholi wielowodorotlenowych, czyli składników z grupy FODMAP. Należą do nich m.in.: źródła laktozy - mleko, maślanka, śmietana, jogurt, twaróg, delikatne sery białe; nasiona roślin strączkowych; żyto i pszenica (przede wszystkim w postaci pełnoziarnistej); owoce z dominacją fruktozy: gruszki, jabłka, brzoskwinie, morele, mango, arbuz, nektarynki, a także te zawierające poliole, np. śliwki, czereśnie, wiśnie; por, buraki ćwikłowe, patisony, cebula, szparagi, brukselka, brokuły, kalafior, koper włoski, groszek zielony, czosnek, karczochy; miód, syrop z agawy, syrop glukozowo-fruktozowy, poliole (sorbitol, ksylitol, mannitol, maltitol);
niektóre orzechy (nerkowce, pistacje), a także wybrane grzyby. Z kolei wśród pokarmów o niskiej zawartości węglowodanów łatwo fermentujących w przewodzie pokarmowym wymienia się m.in.: ser parmezan, cheddar, szwajcarski, gouda, mozzarella, brie, camembert, masło; owies, ryż, komosę ryżową; migdały, orzechy: pekan, włoskie, piniowe, makadamia, sezam, pestki słonecznika, dyni; mandarynki, grejpfruty, pomarańcze, truskawki, kiwi, winogrona, cytryny, ananasy, jagody;
pomidory, marchew, seler, ogórki, paprykę, sałatę, bataty, ziemniaki, bakłażan, szczypior, dynię, kukurydzę; cukier stołowy, stewia, syrop klonowy, aspartam; tofu, jaja, mięso, ryby oraz nabiał jedynie bez laktozy. Warto również podkreślić, że koniecznie należy unikać częstych błędów dietetycznych, np. spożywania warzyw strączkowych, cebuli, czosnku, mleka i jego przetworów z laktozą, miodu, etc., a także połykania powietrza w trakcie spożywania posiłków, częstego żucia gumy, wypijania napojów gazowanych oraz korzystanie z używek i palenia papierosów. Pomocna może okazać się w tej sytuacji również aktywność fizyczna, wzmocnienie mięśni głębokich i rozciąganie całego ciała, w tym mięśni brzucha oraz regularne stosowanie technik relaksacyjnych i wysypianie się.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny i sportowy
mateuszdurbas.pl
Sugeruję wizytę: Konsultacja dietetyczna (pierwsza wizyta) - 160 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
W przypadku wzdęć czy objawów ze strony jelita drażliwego niestety nie ma jednej uniwersalnej diety. Wyłączenie owoców lub ich ograniczenie to ograniczenie fruktozy, która mocno w jelitach fermentuje. Warto włączyć herbatki wspomagające trawienie na rynku znajduje się ich wiele, warto zwrócić uwagę aby nie zawierały senesu, gdyż on działa przeczyszczająco. Warto tez znaleźć przyczynę wzdęć, a nie nastawiać się na ciągłą eliminację, być może podłożem jest SIBO lub dysbioza jelita grubego.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.