W badaniach gospodarki lipidowej wyszły mi bardzo wysokie wartości trójglicerydów (323mg/dL) przy HD

3 odpowiedzi
W badaniach gospodarki lipidowej wyszły mi bardzo wysokie wartości trójglicerydów (323mg/dL) przy HDL/LDL w normie. Cierpię na restrykcyjne zaburzenia odżywiania, obecny nawrót trwa ponad 6 miesięcy, (jeszcze) mam jednak masę ciała w normie. Nie palę, nie piję, jestem wegetarianką. Czy ekstremalnie niskokaloryczna dieta i/lub niedożywienie może być, paradoksalnie, powodem tego martwiącego wyniku?
mgr Izabela Cząstkiewicz
Dietetyk
Warszawa
Stężenie trójglicerydów może wzrastać w postępującym stanie głodu i niedożywienia. Taka sytuacja wymaga jednak pogłębionej diagnozy lekarskiej jak również analizy diety.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
 Łukasz Długoński
Dietetyk
Gdynia
Wysoki poziom trójglicerydów może być powodem do niepokoju, ponieważ zwiększone stężenie trójglicerydów we krwi może zwiększać ryzyko chorób serca i układu krążenia. Restrykcyjne zaburzenia odżywiania i stres mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu trójglicerydów. Zaleca się skonsultowanie się z lekarzem, aby ustalić przyczynę wysokiego poziomu trójglicerydów i uzyskać indywidualnie dostosowane wskazówki dotyczące zmiany diety i styl życia. Lekarz może też zalecić dodatkowe badania.
Dzień dobry,
tak – paradoksalnie zarówno skrajnie niskokaloryczna dieta, jak i przewlekłe niedożywienie mogą prowadzić do podwyższenia stężenia trójglicerydów we krwi. Mechanizm polega m.in. na zaburzeniu metabolizmu wątroby i gospodarki lipidowej: organizm w warunkach głodu lub dużych restrykcji energetycznych uruchamia procesy zwiększonej produkcji triglicerydów w wątrobie, a jednocześnie spada ich efektywne zużycie w tkankach. To może prowadzić do wyników takich jak Pani.

Warto podkreślić, że przewlekłe restrykcje kaloryczne i zaburzenia odżywiania obciążają wątrobę, układ sercowo-naczyniowy i mogą skutkować pogorszeniem wyników badań, mimo prawidłowej masy ciała. Utrzymywanie się wysokich trójglicerydów (powyżej 200 mg/dL) zwiększa ryzyko powikłań metabolicznych i wymaga korekty stylu żywienia.

Zalecałbym, aby skonsultować się z dietetykiem klinicznym – celem będzie ułożenie planu żywieniowego, który przywróci równowagę metaboliczną i zmniejszy ryzyko dalszych zaburzeń. To szczególnie ważne, jeśli objawy zaburzeń odżywiania utrzymują się od dłuższego czasu.

Czy chciałaby Pani, abym podpowiedział, jakie konkretne badania kontrolne (poza lipidogramem) warto jeszcze wykonać, aby mieć pełniejszy obraz sytuacji?

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.