Mam problemy z gardłem, podejrzenie refluksu lub alergii. Lekarz kazał mi wykluczyć na dwa tygodnie

2 odpowiedzi
Mam problemy z gardłem, podejrzenie refluksu lub alergii. Lekarz kazał mi wykluczyć na dwa tygodnie nabiał, warzywa, owoce, orzechy. Białko w postaci np mleka sojowego odpada. Co właściwie mogę jeść? Jeżeli soja odpada to inne strączki też?
Witam,
zbyt mało informacji mamy w tym pytaniu, nie wiadomo czy były wykonane badania diagnostyczne w celu weryfikacji postawionej diagnozy. Dieta zaproponowana przez lekarza jest dość restrykcyjna, nie widzę zwłaszcza konieczności wykluczania wszystkich owoców i warzyw z jadłospisu. Jeśli to może być refluks to spróbowałabym diety z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (m.in. kawa, alkohol, soki z cytrusów/sok pomidorowy, ostre przyprawy, ciężkostrawne, smażone potrawy)+ wprowadzenie prawidłowych nawyków takich jak niewielkie objętościowo posiłki, regularne ich spożywanie czy unikanie pozycji leżącej po posiłku. Zobaczy Pan/Pani czy nastąpiła poprawa, jeśli nie warto rozszerzyć diagnostykę aby znaleźć przyczynę problemu.
Pozdrawiam

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Zapraszam do kontaktu, a poniżej krótkie wyjaśnienie zaistniałej sytuacji:
Gdy lekarz zaleca wykluczenie nabiału, warzyw, owoców i orzechów, może to być trudne do zrealizowania i wymaga starannego planowania diety, aby zapewnić odpowiednią ilość składników odżywczych.

Jeśli mleko sojowe nie jest dozwolone, to warto sięgnąć po inne źródła białka, takie jak mięso, ryby, jaja, fasola, soczewica, ciecierzyca, groch czy quinoa. Ponadto, można spożywać produkty zbożowe, takie jak ryż, kasze, chleb razowy, makarony z pełnego ziarna.

Niektóre osoby z alergią lub nietolerancją na nabiał, warzywa i owoce, mogą być w stanie spożywać niektóre z nich po uprzednim ugotowaniu lub upieczeniu. Przed ugotowaniem lub upieczeniem warto dokładnie je umyć, a po ugotowaniu lub upieczeniu, można spróbować jeść w małych ilościach, aby sprawdzić, czy nie występują objawy alergii.

Ważne jest, aby konsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu opracowania odpowiedniej diety, która spełni Twoje wymagania żywieniowe i pomoże złagodzić objawy gardła.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.