Dzień dobry. Moje problemy to Hashimoto i nieprawidłowy wynik krzywej cukrowej w związku z którą na wczorajszej wizycie, lekarz zalecił dietę jak w hipoglikemii reaktywnej. Na podstawie wcześniejszych wizyt u dwóch różnych dietetyków, od 3 tyg stosuję dietę bezglutenową i bez nabiałową. W tym czasie doświadczyłam pierwszy raz dwóch silnych spadków cukru. Co Pani zaproponowałaby w takiej sytuacji? Pozdrawiam Joanna
 Małgorzata Kawa
Małgorzata Kawa
Dietetyk
Nowa Sól
Dzień dobry. Dieta bezglutenowa i bez nabiału jest jak najbardziej wskazaniem przy hashimoto, sama krzywa cukrowa bez krzywej insulinowej to tylko połowa wyniku ale domyślam się, że mamy do czynienia z insulinoopornością. Jeśli dość znacznie zostały ograniczone węglowodany w zbyt krótkim czasie w diecie to mogły zdarzyć się silne spadki cukru, przeanalizowałabym jeszcze raz jadłospis. Samo wyeliminowanie nabiału i glutenu (choć to dobry kierunek) nie załatwi problemu. Zapraszam na konsultacje.

Dzień dobry Pani Joanno, do ogólnego obrazu klinicznego aby zaplanować dietoterapię potrzebne są dodatkowe informacje tj: czy nieprawidłowy wynik krzywej cukrowej jest zależny od insuliny, jakie leki są stosowane, jaki jest powód wykluczenia glutenu i produktów nabiałowych (celiakia, nietolerancja laktozy). Dodatkowo musiałabym zobaczyć dokumentację medyczną. Spadki cukru, których Pani doświadczyła najprawdopodobniej są konsekwencją braku wyrównania poziomu cukru. Dieta przy hipoglikemii reaktywnej powinna być dostosowana do płci, wagi, wieku oraz aktywności fizycznej pacjenta, wyklucza dużą podaż węglowodanów prostych, za to obfituje w węglowodany złożone oraz białka i tłuszcze, których rozkład odpowiednio zbilansowany nie powoduje spadku cukru. Pozdrawiam Dietetyk Paulina Długosz

Dzień dobry. Zapraszam na konsultację on-line lub na wizytę., Wówczas będę mogła coś więcej Pani zaproponować. Nie jestem pewna na jakiej podstawie została Pani zalecona dieta bezglutenowa i bezmleczna. Czy choruje Pani na celiakię, miała zdiagnozowane alergie, nietolerancje? o tej wiadomości ciężko mi ani coś doradzić, dlatego zapraszam. Mam doświadczenie w leczeniu dietetycznym hipoglikemii reaktywnej
Sugeruję wizytę: Pierwsza wizyta z jadłospisem 14 dniowym - 250 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz.pl, klikając w przycisk Umów wizytę.

 Magdalena Speichert
Magdalena Speichert
Dietetyk
Gdańsk
Dzień Dobry, bardzo ważna byłaby w Pani przypadku analiza sposobu odżywania. Nieodpowiednia dieta może prowadzic do hipoglikemii. Zwłaszcza jeżeli ma Pani problemy z gospodarka węglowodanową. Nie wiem, czy ma Pani równiez problem z insulinoopornością, ale ogólnie powinna Pani spozywac 4-5 posiłkow, w odstępach ok. 3-4 godzin. W diecie powinna Pani unikać cukrów prostych, natomiast wprowadzic należy produkty na bazie węglowodanów złozonych. Zapraszam do konsultacji online, gdyż Pani: ms@dietaprozdrowie.pl.
Pozdrawiam
magdalena Speichert

 Monika Kurdej
Monika Kurdej
Dietetyk, Psycholog, Terapeuta
Warszawa
Dziękuję za pytanie:D

Przede wszystkim zwróciłam uwagę na to, iż współpracuje Pani z kilkoma ekspertami. To dobrze, choć może powodować mętlik w głowie. Każdy z nich przecież prowadzi Panią inaczej i jest prawdopodobne, że trzy różne osoby, traktują różne objawy w Pani zdrowiu priorytetowo. Domyślam się, że chodzi o to, że chce się Pani czuć bezpiecznie, niemniej jest ryzyko, że Pani przedobrzy:D Warto program zdrowienia prowadzić z jedną osobą do końca i dopiero na tej podstawie podejmować decyzję, czy program działa, a ekspert jest faktycznie ekspertem, którego Pani potrzebuje i do którego ma zaufanie.

Rozumiem, że teraz, w związku z różną wiedzą od różnych ekspertów, chciałaby Pani wiedzieć, które zasady stosować:D Tutaj muszę jednak odesłać Panią do swoich lekarzy. To oni znają Panią najlepiej, a duży zakres informacji dla lekarza wynika z obserwacji.

W moim odczuciu, spadki cukru mogą być rezultatem nieregularnego jedzenia - a dieta "jak przy hipoglikemii reaktywnej" to przecież nic innego, jak uważność i regularność jedzenia, z uwzględnieniem jego jakości. Brak w diecie nabiału i glutenu prawdopodobnie sprawia, że organizm reaguje na brak glukozy. Ale to oznacza, że musiała Pani całkowicie wyeliminować węglowodany. A przecież warzywa i owoce także je zawierają. Czyżby nie jadła Pani w ogóle warzyw i owoców? Warto, żeby zaczęła Pani notować, co pojawia się naprawdę na jej talerzu i w jakich odstępach czasowych.

Dobrze by było, żeby Pani umiała przygotować sobie posiłki, które dostarczą składniki odżywcze i odżywią Pani organizm. Zwykle jednak to jest najtrudniejsze. Nauczenie się zarówno przygotowywania potraw "po nowemu", jak i bilansowania tych "nowych" posiłków zajmuje czas i często frustruje. Gdyby chciała Pani nieco przyspieszyć ten proces - zapraszam do kontaktu. Możliwe, że mogę Panią wspierać w tym temacie, bo dysponuję urządzeniem, które przyspiesza proces przygotowywania posiłków. Dobrze by było, żeby je Pani poznała. Uczę też moich klientów tak zarządzać sobą w czasie, aby mieli czas na przygotowywanie posiłków - nawet jeśli ciężko pracują, a ich dieta jest wymagająca. To cenne umiejętności, których nie uczą ani dietetycy, ani lekarze. Zwykle koncentrują się oni na innej sferze, tej specjalistycznej. Wiele problemów, np. takich jak ten, który Pani zgłosiła, wynika z dużego zaangażowania pacjenta we wdrażanie zaleceń i z braku narzędzi oraz - bywa - wiedzy, aby zrobić to dobrze. W razie potrzeby zapraszam do kontaktu:D Monika
Sugeruję wizytę: Konsultacja wstępna (via phone lub skype) - 45 minut)
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz.pl, klikając w przycisk Umów wizytę.

Witam, w przypadku silnych spadków cukru, najważniejsza jest dieta zawierająca niski indeks glikemiczny. Jeśli pojawiły się niedocukrzenia, polecam zgłosić się do dietetyka prowadzącego, który powinien przeanalizować jeszcze raz Pani dietę pod kątem produktów wpływających na poziom cukru we krwi, ich ilości oraz odstępów czasu. By móc doradzić Pani coś więcej, musiałabym poznać całą historię Pani choroby. Pozdrawiam,

Witam, wykluczenie z diety glutenu nie wpływa na spadek poziomu cukru. Bardziej chodzi o odpowiednie zbilansowanie diety, jaki jest odstęp pomiędzy posiłkami i jaka występuje aktywność fizyczna.
Sugeruję wizytę: Zwykła wizyta
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz.pl, klikając w przycisk Umów wizytę.

mgr Marta Kornacka
mgr Marta Kornacka
Dietetyk
Gdynia
Dzień dobry w hipolikemii reaktywnej należy wprowadzić małą przekąskę około godzinę po posiłku np. owoc, ponieważ w tym czasie następuje gwałtowny spadek cukru.
Pozdrawiam

Dzień dobry, hipoglikemia reaktywna objawia się silnymi spadkami cukru, jednak nie są one bezpośrednio związane z wykluczeniem z diety nabiału i glutenu. Przyczyny należy szukać w niewłaściwej kompozycji posiłków. Proszę zwrócić uwagę na zawartość białka w posiłku, ilości tłuszczu oraz węglowodanów (unikamy pieczywa pszennego, owoców spożywanych osobno, produktów o wysokim indeksie glikemicznym.) Jeśli będzie miała Pani pytania dotyczące uregulowania diety, zapraszam na konsultacje.
Pozdrawiam
Agnieszka Stachura-Kapusta

 Marianna Hall
Marianna Hall
Dietetyk
Warszawa
Aby móc odpowiedzieć na Pani pytanie, musiałabym dokonać wywiadu żywieniowo-chorobowego, przeanalizować Pani wyniki badań a także zweryfikować aktualny model żywienia. Każdy pacjent jest bardzo indywidualny i odgórne narzucanie diety bezglutenowej i bezmlecznej może okazać się błędne. W wypadku hipoglikemii reaktywnej warto zwracać uwagę na prawidłową częstotliwość posiłków, które powinny cechować się niskim ładunkiem glikemicznym. Zachęcam do konsultacji online. Pozdrawiam Dietetyk, mgr Marianna Hall - Centrum Dietetyki Nutrado

Witam serdecznie,
Ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie bez dokładnej analizy Pani jadłospisu i jednostki chorobowej. Nagłe spadki cukru to często wynik nieregularnych posiłków, brak śniadań, zbyt dużych przerw między posiłkami (przerwa powinna wynosić nie więcej niż 3-4h).
Należy unikać węglowodanów prostych (słodycze, soki, produkty przetworzone, produkty słodzone syropem glukozowo-fruktozowym lub kukurydzianym). W diecie warto też uwzględnić przede wszystkim produkty z niskim indeksem glikemicznym i odpowiednią podaż błonnika.
Należy też pamiętać o odpowiedniej ilości białka w diecie, zwłaszcza jeśli jest to dieta bezmleczna.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka

Samo odstawienie nabiału i glutenu nie rozwiąże Pani problemów zdrowotnych. Bardzo ważne jest regularne spożywanie pokarmów z odpowiednią ilością węglowodanów, by nie doprowadzić do hipoglikemii. Bez przedstawienia całej krzywej cukrowej ciężko jest stwierdzić jak zachowuje się insulina po obciążeniu. Jej znajomość pozwala określić czy spadek następuje po 2,4 godzinach, co pozwala dobrać odpowiednie przerwy między posiłkami. Proponuję udać się do dietetyka w Pani mieście i przedstawić mu wszystkie wyniki badań, co pozwoli dobrać najlepiej dopasowaną dietę do Pani. Może się Pani również skontaktować ze mną mailowo, mogłabym poprowadzić Panią online. Pozdrawiam

mgr Justyna Salamonowicz-Gustaw
mgr Justyna Salamonowicz-Gustaw
Dietetyk, Specjalista medycyny naturalnej
Warszawa
Nie ma jednej diety dobrej dla wszystkich, zwłaszcza w Hashimoto. Dieta bez nabiału i glutenu, to częste interwencje dietetyczne przy Hashimoto, ale warto zwrócić uwagę na rozkład posiłków, podaż białek, węglowodanów i tłuszczy czy pory jedzenia posiłków. Aby dać konkretne zalecenia trzeba przeprowadzić wywiad dietetyczny czy obejrzeć wyniki krwi. jeśli potrzebuje Pani wsparcia, zapraszam.

Witam,

Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa w tym przypadku to dobry pomysł, lecz w zamian za te grupy pokarmów należy włączyć do diety zamienniki by dieta nie była monotonna i nadal odżywcza. Unikanie tłuszczu również jest dużym błędem, gdyż kwasy tłuszczowe spowalniając trawienie, zmniejszają tempo skoku insuliny. Dlatego ważną kwestią są w tym przypadku tłuszcze, a ich rola w przypadku problemów z gospodarką cukrową jest znacząca. Eliminacja pokarmów wysoko przetworzonych sprawia, że organizm musi przestawić się na inne źródło energii i tutaj właśnie świetnie tę rolę spełniają tłuszcze w posiłkach takie jak: dobrej jakości oliwa z oliwek, awokado, olej lniany, olej z ogórecznika, olej kokosowy, tłuste kawałki mięs, orzechy. Kiedy ograniczymy węglowodany i nie damy organizmowi nic w zamian to nie skończy się to dobrze.

Porady dla Pani to:
–śniadania przygotowuj bogate w białko
–połącz węglowodany z białkiem i/lub tłuszczem w posiłku
–znajdź swoją tolerancję węglowodanową
– unikaj soków owocowych i marchewkowych
– unikaj stymulantów (kawa,alkohol, napoje energetyczne, napoje gazowane)
- nie trenuj bez posiłku przed treningiem
- zrezygnuj z intensywnych treningów cardio
- unikaj słodzików, produktów light, zero, free

Pozdrawiam,
Wiktoria Kreft
dietetyk kliniczny
Sports-Med
Sugeruję wizytę: Pierwsza wizyta - 100 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz.pl, klikając w przycisk Umów wizytę.

 Anna Krutnik
Anna Krutnik
Dietetyk
Mazańcowice
Pani Joanno,

Jadłospis w hipoglikemii reaktywnej powinien składać się z 4-5, regularnych posiłków, o niskim ładunku glikemicznym. W praktyce oznacza to, że posiłki powinny być komponowane z produktów o niskim lub średnim indeksie glikemicznym (poza drobnymi wyjątkami wprowadzającymi do diety wartościowy produkt). W każdym z nich powinien znaleźć się dodatek białkowy i tłuszczowy, co zmniejszy gwałtowny wzrost glikemii po posiłku, a w efekcie zapobiegnie nadmiernemu wydzielaniu insuliny (która powoduje hipoglikemię). Spożywane produkty zbożowe zawsze powinny być pełnoziarniste i jak najmniej przetworzone. Obecny w nich błonnik, również odgrywa istotną rolę w regulacji metabolizmu glukozy. W diecie nie powinno zabraknąć także świeżych warzyw, ryb (zwłaszcza tłustych ryb morskich) czy chudego mięsa. Owoce należy ograniczyć do 1 porcji dziennie i spożywać zawsze z dodatkiem tłustych orzechów, pestek, nasion czy nierafinowanego oleju. Z diety bezwzględnie muszą zostać usunięte: cukier, miód, syropy, słodycze itp. Jeśli stosuje się Pani do powyższych zasad, zalecam ponowną konsultację diabetologiczną i wprowadzenie lub modyfikację leczenia farmakologicznego.

Pozdrawiam! :)

Dzień dobry!
Nie jestem w stanie odpowiedzieć konkretnie na pytanie bez analizy Pani aktualnego jadłospisu. Spadki cukru są wywołane prawdopodobnie nieprawidłowymi proporcjami podstawowych makro-składników. Trzeba zwrócić szczególną uwagę na podaż węglowodanów złożonych.
Barbara Dąbrowska-Górska
Sugeruję wizytę: Konsultacje dietetyczne
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz.pl, klikając w przycisk Umów wizytę.

mgr Katarzyna Krupińska
mgr Katarzyna Krupińska
Dietetyk, Specjalista medycyny naturalnej
Wrocław
Dzień dobry,
niestety nie znam szczegółów Pani jadłospisu, jakie konkretnie produkty były spożywane w tych dniach. Warto przyjrzeć się regularności spożywania posiłków (4-5) a maksymalne odstępy czasowe między nimi powinny wynosić 3-4 godziny. Pozwoli to zapobiegać nagłemu spadkowi stężenia glukozy we krwi. Pominięcie np pierwszego śniadania, może skutkować nagłym niedocukrzeniem. Niekiedy, poza odpowiednią dietą, konieczne jest wsparcie w postaci leków. Pozdrawiam

To niemożliwe, aby silny spadek cukru był po diecie bezglutenowej i beznabiałowej. Przy częstych hipoglikemiach musi mieć Pani posiłki co 2 godziny i oczywiście bardzo dobrze zbilansowane, tzn. Węglowodany ciemne złożone, produkty chude białkowe i warzywa. Bez zindywidualizowanej diety będzie trudno to opanować. Pozdrawiam

mgr Marzena Kramarz
mgr Marzena Kramarz
Dietetyk
Szczytna
Szanowna Pani Joanno,
dieta w hipoglikemii reaktywnej, jaką zalecił Pani lekarz, jest analogiczna jak przy cukrzycy. Najkrócej rzecz ujmując, posiłki powinny być regularne i o niskim Indeksie Glikemicznym. Obawiam się, że czeka Panią kolejna wizyta u dietetyka, bo nie wiem, czy sama Pani poradzi sobie z połączeniem diety bezglutenowej, beznabiałowej i jeszcze o niskim Indeksie Glikemicznym. Zanim Pani skontaktuje się ze specjalistą od żywienia, proszę wyeliminować słodycze, a owoce jeść w umiarkowanych ilościach. Proszę również, wyszukać w Internecie wykaz produktów wg Indeksu Glikemicznego i spożywać te, które mają współczynnik poniżej 55. Mam świadomość, że te informacje są tylko wstępem do pełnej charakterystyki dietoterapii dla Pani.
Mam nadzieję, że uda się Pani wyregulować krzywą cukrową, gdyż jest to bardzo istotne.
Z poważaniem Marzena Kramarz Poradnia Dietetyczna i Cykliczna również on-line.

mgr Justyna Jessa
mgr Justyna Jessa
Dietetyk
Warszawa
Dzień dobry, skupiłabym się na przeanalizowaniu diety, po jakich posiłkach dochodzi do hipoglikemii, jak są realizowane te zalecenia itp. Ciężko tak zdalnie dociekać przyczyn tego problemu, potrzebna jest wnikliwa analiza diety, pozdrawiam, JJ

Specjaliści w zakresie leczenia: choroba Hashimoto

Ignacy Einhorn

Ignacy Einhorn

Endokrynolog, Lekarz medycyny pracy

Kłodzko

Sławomir Piwowarczyk

Sławomir Piwowarczyk

Ginekolog, Endokrynolog

Wyszków

Agnieszka Rudzka-Kocjan

Agnieszka Rudzka-Kocjan

Pediatra, Endokrynolog, Diabetolog

Warszawa

Anna Gruszka

Anna Gruszka

Endokrynolog, Diabetolog, Internista

Łódź

Magdalena Dudek

Magdalena Dudek

Internista, Lekarz rodzinny

Bydgoszcz

Wojciech Pawłowski

Wojciech Pawłowski

Lekarz rodzinny

Konstancin-Jeziorna

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 41 pytań dotyczących usługi: choroba Hashimoto

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.

Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.