Dzień dobry, Ostatnio przeszłam na diete redukcyjna, więc, aby ograniczyć kalorie zamieniłam cukier

3 odpowiedzi
Dzień dobry,
Ostatnio przeszłam na diete redukcyjna, więc, aby ograniczyć kalorie zamieniłam cukier na słodzik (erytrytol, słodzik w tabletkach).A wiec Czy stosowanie słodzików jest szkodliwe dla organizmu pod względem wywoływania mutacji nowotworowych?
Z góry dziękuję za odpowiedź
 Klaudia Łudzik
Dietetyk
Kraków
Dzień dobry. FDA (amerykańska Agencja Żywności i Leków) oznaczyło erytrytol statusem GRAS co oznacza, że jest on powszechnie uznany za bezpieczny. Erytrytol nie jest szkodliwy, nawet spożywany w bardzo dużych ilościach. Ponadto, badania nie wykazują działania mutagennego ani kancerogennego - rakotwórczego. Pozdrawiam

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
 Łukasz Długoński
Dietetyk
Gdynia
Według obecnej wiedzy naukowej, słodzik erytrytol jest uważany za bezpieczny dla zdrowia i nie wykazuje właściwości mutagenicznych ani kancerogennych. W przeciwieństwie do cukru, erytrytol jest prawie całkowicie nieswoisty metabolicznie i nie podnosi poziomu glukozy we krwi, co czyni go atrakcyjnym zamiennikiem cukru dla osób na diecie redukcyjnej.

Jednakże, jak zawsze, zaleca się umiarkowanie w spożyciu słodzików i zawsze czytaj etykiety, ponieważ niektóre produkty słodzone sztucznie mogą zawierać inne składniki, które mogą mieć wpływ na Twoje zdrowie. W każdym przypadku, jeśli masz jakieś wątpliwości lub obawy, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem zmiany w swojej diecie.
Dzień dobry,
aktualne badania naukowe nie potwierdzają, aby stosowanie popularnych słodzików (takich jak erytrytol, stewia, aspartam, sukraloza) w dopuszczonych ilościach było związane z ryzykiem mutacji nowotworowych. Wszystkie te substancje są regularnie oceniane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i FDA – ustalone zostały dla nich limity spożycia (ADI), które są bezpieczne nawet przy codziennym stosowaniu.

W praktyce oznacza to, że zamiana cukru na słodziki może być korzystna w diecie redukcyjnej, ponieważ pomaga obniżyć kaloryczność posiłków i wspiera kontrolę masy ciała. Kluczowe jest jednak umiar – warto traktować słodziki jako narzędzie pomocnicze, a podstawę diety budować na warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych i źródłach białka.

Pozdrawiam serdecznie Bartosz Rudzki

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.