Dzień dobry! Czy owoce liofilizowane mają takie same wartości odżywcze jak świeże owoce? Czy pod wpł
3
odpowiedzi
Dzień dobry! Czy owoce liofilizowane mają takie same wartości odżywcze jak świeże owoce? Czy pod wpływem usuwania wody, owoce tracą witaminy rozpuszczalne w wodzie?
Dziękuję
Dziękuję
Dzień dobry,
zdecydowanie najlepszym wyborem są zawsze świeże owoce, to one mają najwyższą wartość odżywczą. Niemniej jednak produkty liofilizowane mogą być świetną alternatywą, zwłaszcza gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Straty witamin w procesie liofilizacji nie są duże, dlatego takie produkty nadal pozostają wartościowym elementem diety. Pozdrawiam
zdecydowanie najlepszym wyborem są zawsze świeże owoce, to one mają najwyższą wartość odżywczą. Niemniej jednak produkty liofilizowane mogą być świetną alternatywą, zwłaszcza gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Straty witamin w procesie liofilizacji nie są duże, dlatego takie produkty nadal pozostają wartościowym elementem diety. Pozdrawiam
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Owoce liofilizowane zachowują największą wartość odżywczą w porównaniu np. z owocami suszonymi tradycyjne. Straty są minimalne, więc jak najbardziej może to być wartościowy dodatek do diety.
Owoce liofilizowane są bardzo wartościowe, szczególnie jako alternatywa dla słodkich czy słonych przekąsek, albo jako dodatek do musli. Nie zastępują jednak świeżych owoców, ponieważ podczas procesu liofilizacji tracą część witamin z grupy B oraz wit. C. Utrata witaminy C podawana jest na poziomie 30-40%, co i tak wypada lepiej, niż w gotowaniu czy tradycyjnym suszeniu.
Liofilizowane owoce zachowują jednak wiele innych cennych składników, takich, jak błonnik, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E i K), składniki mineralne oraz w dużym stopniu związki o działaniu antyoksydacyjnym (polifenole i flawonoidy).
Ponadto owoce liofilizowane w dużym stopniu zachowują naturalny smak i aromat.
Liofilizowane owoce zachowują jednak wiele innych cennych składników, takich, jak błonnik, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E i K), składniki mineralne oraz w dużym stopniu związki o działaniu antyoksydacyjnym (polifenole i flawonoidy).
Ponadto owoce liofilizowane w dużym stopniu zachowują naturalny smak i aromat.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.