Dzień dobry, Chciałam zapytać, które badanie IgG będzie dla mnie bardziej wiarygodne. 3 lata t
3
odpowiedzi
Dzień dobry,
Chciałam zapytać, które badanie IgG będzie dla mnie bardziej wiarygodne.
3 lata temu miałam wykonane badanie IgG na 88 składników. Niestety nie było w tym pakiecie produktów takich jak: kasza gryczana, kasza jaglana, komosa, kokos, spirulina, i inne.
Mam nietolerancję na: nabiał, gluten, drożdże, ryż, ziemniaki i kukurydzę.
Moje objawy nietolerancji dają o sobie znać zarówno od strony układu pokarmowego, jak i skórnego.
Po eliminacji produktów z listy IgG 88 składników, objawy od strony układu pokarmowego ustąpiły, jednak w dalszym ciągu mam wypryski, zaczerwienienie skóry twarzy, wypadanie włosów, osłabienie, bezsenność, a jem codziennie jakieś kasze (komosa, jaglana, gryka). Nie wiem czy je toleruję, bo np w przypadku gryki raz nic mi po niej nie jest, innym razem mam ból żołądka i po 2-4 dniach jakieś wykwity na twarzy, albo zaczerwienioną twarz i spadek humoru.
Chcę teraz wykonać badanie na 268 składników, ale nie wiem, które badanie mam wybrać: IgG czy IgG4?
Dziękuję za odpowiedź,
Wszystkiego dobrego.
Chciałam zapytać, które badanie IgG będzie dla mnie bardziej wiarygodne.
3 lata temu miałam wykonane badanie IgG na 88 składników. Niestety nie było w tym pakiecie produktów takich jak: kasza gryczana, kasza jaglana, komosa, kokos, spirulina, i inne.
Mam nietolerancję na: nabiał, gluten, drożdże, ryż, ziemniaki i kukurydzę.
Moje objawy nietolerancji dają o sobie znać zarówno od strony układu pokarmowego, jak i skórnego.
Po eliminacji produktów z listy IgG 88 składników, objawy od strony układu pokarmowego ustąpiły, jednak w dalszym ciągu mam wypryski, zaczerwienienie skóry twarzy, wypadanie włosów, osłabienie, bezsenność, a jem codziennie jakieś kasze (komosa, jaglana, gryka). Nie wiem czy je toleruję, bo np w przypadku gryki raz nic mi po niej nie jest, innym razem mam ból żołądka i po 2-4 dniach jakieś wykwity na twarzy, albo zaczerwienioną twarz i spadek humoru.
Chcę teraz wykonać badanie na 268 składników, ale nie wiem, które badanie mam wybrać: IgG czy IgG4?
Dziękuję za odpowiedź,
Wszystkiego dobrego.
Witam, dodałabym od siebie, że być może warto także sprawdzić, czy ma Pani alergie na nikiel. Nikiel można znaleźć się nie tylko w biżuterii, ale także w zbożach. Pozdrawiam i życzę zdrowia :)
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, badania na nietolerancje pokarmowe często nie są wiarygodne, ponieważ są to nietolerancje "nabyte", które mogą być spowodowane wybiórczością pokarmową i zubożeniem mikroflory jelitowej. Warto szukać przyczyny dolegliwości, takich jak: stres, współistnienie pasożytów lub problemy jelitowe. Pozdrawiam
Dzień dobry,
testy pokarmowe IgG/IgG4 nie służą do diagnozowania „nietolerancji” pokarmowych. Przeciwciała IgG (w tym IgG4) najczęściej świadczą o kontakcie i tolerancji na dany produkt, a nie o chorobie. Z tego powodu towarzystwa alergologiczne (m.in. EAACI/AAAAI) odradzają ich wykonywanie w tym celu. Rozszerzanie panelu z 88 do 268 składników nie zwiększy wiarygodności wyniku ani nie wyjaśni zmiennych reakcji po kaszach.
Co warto zrobić zamiast paneli IgG/IgG4:
1. Usystematyzowana eliminacja i prowokacja wybranych produktów z dzienniczkiem objawów pod opieką dietetyka/lek. – to jedyna metoda, która pokazuje związek przyczynowo-skutkowy.
2. W razie wskazań – diagnostyka różnicowa: celiakia (p/c anty-tTG IgA + całk. IgA), alergia IgE-zależna (testy skórne/IgE), nietolerancja laktozy (test wodorowy), SIBO, refluks/GERD, IBS i wrażliwość na FODMAP.
3. Zmienne dolegliwości skórne i ogólne mogą mieć inne przyczyny niż jedzenie kasz: warto skontrolować ferrytynę, TSH, witaminę D, B12, cynk oraz rozważyć konsultację dermatologiczną/endokrynologiczną.
Pozdrawiam serdecznie Bartosz Rudzki
testy pokarmowe IgG/IgG4 nie służą do diagnozowania „nietolerancji” pokarmowych. Przeciwciała IgG (w tym IgG4) najczęściej świadczą o kontakcie i tolerancji na dany produkt, a nie o chorobie. Z tego powodu towarzystwa alergologiczne (m.in. EAACI/AAAAI) odradzają ich wykonywanie w tym celu. Rozszerzanie panelu z 88 do 268 składników nie zwiększy wiarygodności wyniku ani nie wyjaśni zmiennych reakcji po kaszach.
Co warto zrobić zamiast paneli IgG/IgG4:
1. Usystematyzowana eliminacja i prowokacja wybranych produktów z dzienniczkiem objawów pod opieką dietetyka/lek. – to jedyna metoda, która pokazuje związek przyczynowo-skutkowy.
2. W razie wskazań – diagnostyka różnicowa: celiakia (p/c anty-tTG IgA + całk. IgA), alergia IgE-zależna (testy skórne/IgE), nietolerancja laktozy (test wodorowy), SIBO, refluks/GERD, IBS i wrażliwość na FODMAP.
3. Zmienne dolegliwości skórne i ogólne mogą mieć inne przyczyny niż jedzenie kasz: warto skontrolować ferrytynę, TSH, witaminę D, B12, cynk oraz rozważyć konsultację dermatologiczną/endokrynologiczną.
Pozdrawiam serdecznie Bartosz Rudzki
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.