Dzień dobry, Chciałam zapytać, które badanie IgG będzie dla mnie bardziej wiarygodne. 3 lata t

3 odpowiedzi
Dzień dobry,

Chciałam zapytać, które badanie IgG będzie dla mnie bardziej wiarygodne.

3 lata temu miałam wykonane badanie IgG na 88 składników. Niestety nie było w tym pakiecie produktów takich jak: kasza gryczana, kasza jaglana, komosa, kokos, spirulina, i inne.

Mam nietolerancję na: nabiał, gluten, drożdże, ryż, ziemniaki i kukurydzę.
Moje objawy nietolerancji dają o sobie znać zarówno od strony układu pokarmowego, jak i skórnego.

Po eliminacji produktów z listy IgG 88 składników, objawy od strony układu pokarmowego ustąpiły, jednak w dalszym ciągu mam wypryski, zaczerwienienie skóry twarzy, wypadanie włosów, osłabienie, bezsenność, a jem codziennie jakieś kasze (komosa, jaglana, gryka). Nie wiem czy je toleruję, bo np w przypadku gryki raz nic mi po niej nie jest, innym razem mam ból żołądka i po 2-4 dniach jakieś wykwity na twarzy, albo zaczerwienioną twarz i spadek humoru.

Chcę teraz wykonać badanie na 268 składników, ale nie wiem, które badanie mam wybrać: IgG czy IgG4?

Dziękuję za odpowiedź,
Wszystkiego dobrego.
mgr Aleksandra Grys
Dietetyk
Gdańsk
Witam, dodałabym od siebie, że być może warto także sprawdzić, czy ma Pani alergie na nikiel. Nikiel można znaleźć się nie tylko w biżuterii, ale także w zbożach. Pozdrawiam i życzę zdrowia :)

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
mgr Agata Cenin
Dietetyk
Poznań
Dzień dobry, badania na nietolerancje pokarmowe często nie są wiarygodne, ponieważ są to nietolerancje "nabyte", które mogą być spowodowane wybiórczością pokarmową i zubożeniem mikroflory jelitowej. Warto szukać przyczyny dolegliwości, takich jak: stres, współistnienie pasożytów lub problemy jelitowe. Pozdrawiam
Dzień dobry,
testy pokarmowe IgG/IgG4 nie służą do diagnozowania „nietolerancji” pokarmowych. Przeciwciała IgG (w tym IgG4) najczęściej świadczą o kontakcie i tolerancji na dany produkt, a nie o chorobie. Z tego powodu towarzystwa alergologiczne (m.in. EAACI/AAAAI) odradzają ich wykonywanie w tym celu. Rozszerzanie panelu z 88 do 268 składników nie zwiększy wiarygodności wyniku ani nie wyjaśni zmiennych reakcji po kaszach.

Co warto zrobić zamiast paneli IgG/IgG4:

1. Usystematyzowana eliminacja i prowokacja wybranych produktów z dzienniczkiem objawów pod opieką dietetyka/lek. – to jedyna metoda, która pokazuje związek przyczynowo-skutkowy.


2. W razie wskazań – diagnostyka różnicowa: celiakia (p/c anty-tTG IgA + całk. IgA), alergia IgE-zależna (testy skórne/IgE), nietolerancja laktozy (test wodorowy), SIBO, refluks/GERD, IBS i wrażliwość na FODMAP.


3. Zmienne dolegliwości skórne i ogólne mogą mieć inne przyczyny niż jedzenie kasz: warto skontrolować ferrytynę, TSH, witaminę D, B12, cynk oraz rozważyć konsultację dermatologiczną/endokrynologiczną.

Pozdrawiam serdecznie Bartosz Rudzki

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.