Jeśli chcesz cieszyć się szczupłą sylwetką nie możesz popełniać tych błędów

Napisano przez w Dietetyka25 stycznia 2018 Brak komentarzy.

Jeśli chcesz cieszyć się szczupłą sylwetką nie możesz popełniać tych błędów Udało Ci się, drogi czytelniku, schudnąć, wymodelować sylwetkę, często trenujesz i widać tego efekty – chciałbyś zapewne, żeby rezultat został z Tobą na dłużej. Diety, zmiany stylu życia czy wprowadzenie aktywności fizycznej to dopiero początek Twojej podróży i poruszania się zdrowym stylem życia. Jakich zachowań należy się wystrzegać, żeby cieszyć się szczupłą sylwetką na dłużej?

 

  1. Nie rezygnuj z aktywności fizycznej

Warto pozostać przy aktywnym trybie życia. Ruch redukuje oznaki stresu, poprawia metabolizm oraz trawienie, a także pomoże utrzymać wymarzoną sylwetkę. Nikt nie każe biegać maratonów – wystarczy 30 minut dziennie ulubionego sportu, aby odczuwać pozytywny wpływ taki jak – unormowanie gospodarki insulinowej, poziomu cholesterolu czy zmniejszenie prawdopodobieństwa miażdżycy.

 

  1. Stare nawyki żywieniowe

To najszybsza droga do utraty efektów, na które tak ciężko pracowaliśmy. Jeśli natychmiast po skończonej diecie powrócimy do starych nawyków żywieniowych, zanim się obejrzymy nie tylko wrócimy do punktu zero. Przeważnie jednak nabieramy więcej kilogramów w porównaniu do naszej wagi wyjściowej. Dlaczego tak się dzieje? Nasz organizm posiada tzw. „indywidualny punkt równowagi”, czyli ciało umiejętnie zachowuje stałą wagi w wyznaczonych granicach pomimo niewielkich zmian w kaloryczności naszej diety. Kiedy wracamy po diecie redukcyjnej do starych nawyków żywieniowych nasze ciało wysyła sygnał o spowolnieniu metabolizmu, żeby zgromadzić tkankę tłuszczową, czyli nasz punkt równowagi zostaje podniesiony. W efekcie, każda restrykcyjna dieta i powrót do starych nawyków powodują, że ważysz co raz więcej i co raz trudniej schudnąć.

 

  1. Fast food’y

Koniec diety nie oznacza zielonego świata dla jedzenia poza domem ani jedzenia żywności przetworzonej i mocno smażonej. Jeśli sytuacja jest podbramkowa i nie możesz spożyć posiłku przygotowanego przez siebie, wybieraj mądrze. Zachęcamy do korzystania z barów mlecznych czy jadłodajni, w której znajdziesz pożywne i zdrowe domowe obiady.

 

  1. Głód emocjonalny

Czas nauczyć się odróżniać „głód prawdziwy(żołądka)” od głodu emocjonalnego. Staraj się nie zajadać stresu i negatywnych emocji, a także jeść wtedy, kiedy faktycznie odczuwasz potrzebę. W przypadku stresujących sytuacji warto rozluźnić się za pomocą aktywności, bądź ostatecznie wybrać zdrowszy zamiennik przekąski na przykład – marchewkę z hummusem. Pamiętaj jednak, że zdrowy zamiennik również dostarcza kilokalorii.

 

  1. Wykorzystaj szybsze uczucie sytości

Podczas diety redukcyjnej Twój organizm przyzwyczaił się do mniejszych porcji i szybciej odczuwaliśmy pełność. Wykorzystaj ten stan i odchodź od stołu z uczuciem lekkiego niedosytu. Napełnianie żołądka „po brzegi” spowoduje, że granica sytości będzie wracała do poprzedniego poziomu, w efekcie będziemy spożywali posiłki większe, aby zaspokoić uczucie głodu.

 

  1. Stosuj zamienniki cukru

Warto utrzymać zdrowe zamienniki w diecie i nie stosować białego cukru na co dzień. Sacharoza powoduje gwałtowne skoki insuliny w naszym organizmie przez co szybciej poczujemy głód, chociaż spożyty posiłek był satysfakcjonujący. Oprócz tego zbyt duża ilość cukru w diecie nie tylko jest odkładana jako tkanka tłuszczowa. W połączeniu z trójglicerydami osłabia nasze komórki mięśniowe, a w efekcie prowadzi do insulinooporności i cukrzycy.

 

  1. Nie sięgaj po produkty light

Badania medyczne dowodzą, że pełnotłusty nabiał pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Dzieje się tak, ponieważ pełnotłuste produkty zawierają kwas rumenowy (CLA), jest to nienasycony kwas tłuszczowy. Mechanizm działania jest prosty – kwas blokuje enzym, dzięki któremu tłuszcz przenika do komórek tłuszczowych. Komórki tłuszczowe nie zwiększają swojej objętości, a my nie przybieramy na wadze.

 

  1. Jedz częściej, a mniej

Zaplanowanie posiłków to już połowa sukcesu, warto uwzględnić jeszcze nasz plan dnia oraz aktywności. Warto uwzględnić kilka posiłków z częstotliwością pomiędzy do 3-4h maksymalnie. Zapobiegamy w ten sposób powstaniu poczucia głodu, a ciało nie wysyła sygnału, żeby zwolnić metabolizm i zacząć gromadzić „zapasy”.

 

  1. Nie pomijaj śniadania

„Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia” brzmi trochę niewiarygodnie, przecież inne też mają ogromne znaczenie, skoro nie samym śniadaniem człowiek żyje. Istotne jest jednak z punktu metabolizmu i energii do działania. Kiedy po kilku godzinach snu budzimy się gotowi do działania, śniadanie zapewnia nam niezbędna energię na wyznaczone cele. Im dłużej zwlekamy z jego jedzeniem, tym bardziej skonsternowane jest ciało. Uczucie znużenia, zmęczenia, podenerwowanie i wolniejszy metabolizm – ile kłopotów przez jeden posiłek. Spożywany po 4-5h od wstania nie jest w pełni wykorzystywany, a magazynowany. Wystrzegaj się więc zbyt długiej przerwy od wstania do śniadania.

 

  1. Za mało błonnika

Choć to ostatnia rada, strzeż jej jak oka w głowie. Dieta i aktywność bez prawidłowej mikroflory jelitowej mogą nie spełniać swoich funkcji. Koniecznie w diecie dbaj o produkty bogate w błonnik, czyli substancję, której nasz organizm nie trawi, stanowi jednak pożywkę dla bytujących w jelitach bakterii. Bardzo często zaznacza się wpływ mikroflory na naszą odporność, prawidłową wagę czy nawet stany zapalne (np. Alergie). Stosuj więc często warzywa, owoce, produkty zbożowe złożone, takie jak pieczywo razowe, otręby owsiane czy rośliny strączkowe.