Witam mam pytanie czy przy zespole jelitach drażliwego można jeść chleb na maślance czy lepiej zmienić na ciemne pieczywo pozdrawiam
mgr Agnieszka Kotula
mgr Agnieszka Kotula
Dietetyk
Szczyrk
Witam, jeżeli ma Pan/Pani zespół jelita drażliwego o postaci bólowo-wzdeciowej i/lub biegunkowej zaleca się zmniejszenie w diecie produktów zawierających laktazę, czyli m.in maślankę oraz błonnika, więc w tym przypadku lepsze będzie pieczywo ciemne na przemian z jasnym w zależności od samopoczucia. Natomiast w przypadku postaci zaparciowej zaleca się zwiększenie błonnika, czyli tutaj odpowiednie będzie pieczywo ciemne, ale jeżeli nie odczuwa Pan/Pani nieprzyjemnych objawów po spożyciu chleba na maślance, również można go spożywać na przemian z ciemnymi pieczywem. Proszę się obserwować.
Pozdrawiam

 Paweł Nowacki
Paweł Nowacki
Dietetyk, Terapeuta, Specjalista medycyny naturalnej
Ząbkowice Śląskie
Witam! Zespół jelita drażliwego IBS wymaga nadzoru lekarza i dietetyka. Z doświadczenia wiem,że eksperymenty kończą się bólem i zniechęceniem. Proszę do czasu wizyty jeść kaszę krakowską.
Życzę zdrowia

Przede wszystkim to zależy od stanu pacjenta i objawów: forma biegunkowa, forma zaparciowa. Ogólnie w jednej i drugiej nie zalecam tradycyjnej pszenicy a co za tym idzie pieczywa pszennego. Za to polecam pieczywo np. orkiszowe, chociaż tak jak pisałam na początku to zależy od stanu pacjenta.

Witam,jeżeli organizm reaguje bez żadnych sensacji -oczywiście można jeść pieczywo na maślance.Jeżeli chodzi o pieczywa ciemne w zależności z czego są zrobione.Przy tym schorzeniu unika się produktów o wysokiej zawartości błonnika.

 Monika Kurdej
Monika Kurdej
Dietetyk, Psycholog, Terapeuta
Warszawa
Dzień dobry,
dziękuję za pytanie:

Ja nie jestem miłośniczką rekomendowania pieczywa w ogóle - nie tylko przy ZJD. Chodzi o pszenicę, która dla większości z nas nie jest potrzebna. Zachowuje się w organizmie jak cukier:D A tego nie chcemy, gdy chcemy dobrze wyglądać i dobrze się czuć.

Domyślam się jednak, że chodzi Pani/Panu o względy praktyczne - ostatecznie coś trzeba jeść, nawet gdy się ma ZJD. W takim wypadku zachęcam, żeby nauczyć się samemu przygotowywać pieczywo - przestać korzystać z produktów przygotowywanych przemysłowo. Wtedy ma Pani/Pan możliwość sprawdzić różne rodzaje mąki i poznać składy pieczywa, a przede wszystkim sprawdzić, jak się Pani/Pan czuje po każdym z nich. Ciemne pieczywo - ciemnemu pieczywu nie równe. Wolę, żeby Pani/Pan nie sięgała po pieczywo w ogóle niż zjadała byle co i potem cierpiała.

Witam, dieta osób cierpiących na zespół jelita drażliwego powinna być ustalana indywidualnie.
Należy brać pod uwagę aktualne samopoczucie, czy występuje biegunka, czy raczej zaparcia. Niektóre produkty dla kogoś niewskazane mogą okazać się dozwolone u innej osoby z tym problemem zdrowotnym.
Sugeruję wizytę: Zwykła wizyta
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz.pl, klikając w przycisk Umów wizytę.

Zależy jakie są objawy jelita drażliwego. Musiałabym przeprowadzić dokładny wywiad żywieniowy.

Witam serdecznie,
Wszystko zależy od konkretnej osoby i postaci zespołu jelita drażliwego (biegunkowej lub zaparciowej). Podstawą jest obserwacja własnego organizmu i ocena, po czym czujemy się lepiej, a po czym gorzej.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka

prosze zrobić test na nietolerancje pokarmowe. Jedni nietolerują pszenicy inni żyta i to ma znaczenie.

Wszystko zależy od postaci choroby. Jeśli jest to postać biegunkowa, w fazie zaostrzonej, to proponuję spożywać tradycyjny biały chleb. Jeśli jest to postać zaparciowa, to chleb żytni z dodatkiem maślanki będzie wskazany.

pozdrawiam serdecznie,
Marta Piekut

To zależy tylko od indywidualnej tolerancji. Chleb na maślance jest lżej strawny czyli raczej przy zjn z objawami biegunek, a chleb ciemny przy zjn z postacią zaparciową. Pozdrawiam

mgr Igor Mieńkowski
mgr Igor Mieńkowski
Dietetyk
Radom
Witam serdecznie. Przy zespole jelita drażliwego zgodnie z podejściem Diety FODMAP (Bardzo skutecznej diety zalecanej do stosowania przy zespole jelita drażliwego) zdecydowanie najlepiej stosować pieczywo ciemne na zakwasie, pieczywo bezglutenowe lub te pieczone z mąki orkiszowej. Z tego względu, że mają mała zawartość fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Natomiast produkty z dużą zawartością ww. jak chociażby pieczywo pszenne -przechodzą w postaci niezmienionej do jelita grubego i podlegają one fermentacji bakteryjnej ze wzmożoną produkcją dwutlenku węgla i wodoru. Dalsze przemiany mogą prowadzić do wytworzenia siarkowodoru i metanu. Procesy te są odpowiedzialne za uczucie dyskomfortu w rejonie jamy brzusznej ból, biegunki lub zaparcia i wzdęcia. Mam nadzieje, że w wyczerpujący sposób rozwiałem wątpliwości. Pozdrawiam i łącze wyrazy szacunku

Witam. To zależy, gdyż bardzo często okazuje się, że powodem zespołu jelita drażliwego są nietolerancje pokarmowe (na gluten, laktozę, białka mleka). Najlepiej sprawdzić to testami na nietolerancje lub po prostu prowadzić dziennik żywieniowy i zapisywać reakcje na konkretne produkty.

 Piotr Luboński
Piotr Luboński
Dietetyk
Wałbrzych
Dzień dobry, przy tej jednostce chorobowej powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na sytuację w której, bądź produkt, po którym wystąpiły objawy. Powinniśmy również upewnić się czy problem nie wynika z przewlekłego stresu, bądź alergii czy nietolerancji pokarmowej na dany produkt. W obecnej chwili nie istnieje dieta z dozwolonymi i niedozwolonymi produktami w zespole jelita drażliwego. Najskuteczniejszym rozwiązaniem jest przeprowadzenie testu na nietolerancje pokarmowe w klasie IgG i IgA oraz testu na alergie pokarmowe w klasie IgE. Natomiast bez badań, można samemu rozpoznać po jakim produkcie występują dane objawy i postarać się wyeliminować lub zmniejszyć częstotliwość występowania jego w swoim menu.

Dzień dobry!
To zależy od dominujących objawów. Jeśli dominującym objawem jest biegunka, wtedy pieczywo razowe może nasilać biegunkę. Gdy problemem są zaparcia warto wprowadzić stopniowo chleb z mąki razowej.
Barbara Dąbrowska-Górska

mgr Magdalena Maciejewska
mgr Magdalena Maciejewska
Dietetyk
Bydgoszcz
Witam
W zależności od objawów- jesli mamy biegunki powinniśmy unikać produktów z dużą ilością błonnika oraz ciemnego pieczywa. Jeśli są problemy z zaparciami to na odwrót.
Magdalena Maciejewska
dietetyk Bydgoszcz

 Magdalena Kołodziej
Magdalena Kołodziej
Dietetyk
Świebodzice
Witam, wszystko zależy od stanu jelit. Laktoza często nie jest trawiona w ZJD. Jednak jeżeli nie odczuwa Pani dolegliwości po zjedzeniu takiego chleba, można go spożywać. Jedynie w okresie zaostrzenia choroby proponuje odstawić wszystkie produkty mleczne.
Pozdrawiam
Magdalena Kołodziej
Dietetyk

w zaleznosci jaka postac przy zaparciach raczej z wieksza iloscia blonnika czyli pelnoziarnisty a przy biegunkach czasem moze byc na maslance lub graham po za tym nalezy wziasc pod uwage wiele innych czynnikow zapraszam do konsultacji online;-)

Dzień dobry,
w przypadku zespołu jelita drażliwego należy ograniczać ilość błonnika pokarmowego (i produktów bogatobłonnikowych), więc pieczywo ciemne/razowe/pełnoziarniste jest niepolecane. W tej chorobie poleca się pieczywo jasne, podobnie jest z innymi przetworami zbożowymi (np. ryż biały będzie lepszy niż brązowy).

Chleb na maślance mógłby się pojawić, o ile produkty mleczne są dobrze tolerowane, przy czym powinno się użyć mąki jasnej o niższym typie, niepełnoziarnistej.

Z poważaniem,
Sławomir Kula

Dzień dobry,
Żywienie zależy od postaci choroby: zaparciowa czy biegunkowa. Przy nieswoistych chorobach jelit zalecana jest dieta FODMAP. Polecam spoczywanie pieczywa orkiszowego.
Pozdrawiam serdecznie,
mgr Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny

mgr Iwona Idzikowska
mgr Iwona Idzikowska
Dietetyk
Kępno
Jelito drażliwe ma dwie odmiany: biegunkową i zaparciową. W biegunkowej ciemne pieczywo jest niewskazane, ponieważ duża zawartość błonnika potęguje objawy.

mgr Marzena Kramarz
mgr Marzena Kramarz
Dietetyk
Szczytna
Witam serdecznie,
w zespole jelita drażliwego ustala się dietę na podstawie dokładnego wywiadu z 24 godzin. Kwestia pieczywa wygląda następująco, jeśli występują biegunki należy spożywać jasne pieczywo pszenne nieświeże, w przypadku zaparć zalecane jest pieczywo ciemne np. Graham
Jednak jest to tylko mały wycinek zaleceń w diecie przy zespole jelita drażliwego, zachęcam do kontaktu bezpośredniego z dietetykiem.
Pozdrawiam Marzena Kramarz Poradnia Dietetyczna i Cykliczna również online.

Witam. Dieta przy tego typu schorzeniu jest kwestią mocno indywidualną. Czasem pacjenci dobrze tolerują pieczywo żytnie na zakwasie 100%. Dobrze sprawdza również się dieta lowFODMAP. Bez szczegółowego wywiadu ciężko doradzić co będzie najlepsze. Pozdrawiam serdecznie.

Dzień dobry
Wszystko jest uzależnione od tego, z jakimi objawami ZNJ się zmagamy.

Przy zaparciach korzystniejsze jest ciemne pieczywo, ale ponieważ jelita mogą być wrażliwe mimo wszystko na dużą ilość błonnika z pełnych ziaren, można spróbować łagodniejszych ich przedstawicieli np orkisz 100% lub graham. Nie da się ukryć, że pieczywo z pełniejszych mąk będzie dużo korzystniej wpływać na regulowanie glikemii poposiłkowej, bardzo ważnego aspektu odżywiania w odniesieniu do naszego dzisiejszego stylu życia (chociaż podkreślić należy, iż jest to znaczący, jednak nadal tylko jeden z wielu elementów pomagających w stabilizowaniu glukozy we krwi). I oczywiście cennym będzie nie przesadzanie z ilością pieczywa np 1 posiłek w ciągu dnia z jego obecnością.

Jeżeli jednak IBS objawia się luźniejszymi stolcami, wzdęciami itp. pełnoziarniste pieczywo może ten problem nasilać. Jednak znów jest to tylko jeden z elementów całości mogącej jelita uspokoić lub pobudzić jeszcze bardziej, i bardzo często są to także indywidualne tolerancje (np 1-2 kromki łagodniejszej odmiany pieczywa pełnoziarnistego będzie mimo wszystko dobrze tolerowana, szczególnie jeżeli zostanie odpowiednio połączona z innymi produktami żywnościowymi).

Warto też tutaj przyjrzeć się ewentualnej nietolerancji produktów mlecznych, czy nawet pszennych (np pojawianie się wzdęć, niestrawności, refluks), które mogą uargumentować i ukierunkować nasze wybory ... Najwięcej więc korzyści przynosi analiza całości :)

Pozdrawiam serdecznie,
Justyna Słomian

Specjaliści w zakresie leczenia: zespół jelita drażliwego

Andrzej Kołodziejczyk

Andrzej Kołodziejczyk

Lekarz medycyny pracy

Olsztyn

Krzysztof Dębrowski

Krzysztof Dębrowski

Internista, Gastrolog, Lekarz medycyny pracy

Szczecin

Ewa Walecka-Kapica

Ewa Walecka-Kapica

Gastrolog, Internista

Łódź

Agnieszka Gawlicka

Agnieszka Gawlicka

Dietetyk, Psycholog

Jarocin

Anna Grzechowiak

Anna Grzechowiak

Dietetyk

Szczecin

Stella Grzycka

Stella Grzycka

Dietetyk

Wrocław

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 11 pytań dotyczących usługi: zespół jelita drażliwego

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.

Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.