Witam Małżonka jest w ciąży i pojawia się pytanie o nabiał. Wiemy że mleko wykorzystywane do serów
3
odpowiedzi
Witam
Małżonka jest w ciąży i pojawia się pytanie o nabiał. Wiemy że mleko wykorzystywane do serów czy twarogów musi być pasteryzowane. Ale na opakowaniach jogurtów twarogu w itd. jest zazwyczaj informacja w składzie: mleko. Czy w Polsce wszystkie produkty wytworzone z mleka muszą być pasteryzowane? Mówię o produktach marketowych a nie z bazarku własnej roboty.
Pozdrawiam
Małżonka jest w ciąży i pojawia się pytanie o nabiał. Wiemy że mleko wykorzystywane do serów czy twarogów musi być pasteryzowane. Ale na opakowaniach jogurtów twarogu w itd. jest zazwyczaj informacja w składzie: mleko. Czy w Polsce wszystkie produkty wytworzone z mleka muszą być pasteryzowane? Mówię o produktach marketowych a nie z bazarku własnej roboty.
Pozdrawiam
Dzień dobry, jeśli nie ma informacji o tym że jest to produkt z mleka surowego/mleka świeżego, to zarówno twaróg jak i jogurt zawiera mleko pasteryzowane. W produkcji masowej właśnie ze względów bezpieczeństwa mikrobiologicznego wykorzystuje się mleko pasteryzowane. Także, mam nadzieję że uspokoiłam :)
Warto natomist zachować czujność przy zakupach od małych, lokalnych producentów gdyż tam produkty częściej mogą pochodzić z mleka surowego
Warto natomist zachować czujność przy zakupach od małych, lokalnych producentów gdyż tam produkty częściej mogą pochodzić z mleka surowego
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
W Polsce mleko i produkty mleczne dostępne w sklepach muszą być wytwarzane zgodnie z rygorystycznymi standardami bezpieczeństwa. Pasteryzacja jest jednym z kluczowych wymogów w produkcji większości produktów mlecznych. Pasteryzacja to proces, w którym mleko jest podgrzewane do określonej temperatury na krótki czas, aby zabić szkodliwe mikroorganizmy i bakterie. Dla kobiety w ciąży nie ma potrzeby obawiania się o produkty mleczne kupowane w marketach, o ile są one od renomowanych producentów i przestrzegają standardów bezpieczeństwa żywności.
Sugeruję wizytę: Konsultacja online - 99 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Tak, w Polsce wszystkie produkty mleczne dostępne w marketach, takie jak jogurty, twarogi, sery i mleko, muszą być wytwarzane z mleka pasteryzowanego lub poddanego innej obróbce termicznej zapewniającej bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Niepasteryzowane produkty mleczne (np. sery z surowego mleka) muszą być wyraźnie oznaczone, a w typowych sklepach spożywczych praktycznie się ich nie spotyka.
Jeśli w składzie produktu widnieje tylko „mleko” bez dodatkowej informacji o pasteryzacji, można założyć, że spełnia ono normy bezpieczeństwa i pochodzi z mleka pasteryzowanego. Mimo to warto unikać produktów dojrzewających z mleka niepasteryzowanego (np. niektórych serów pleśniowych, jeśli nie ma pewności co do procesu produkcji).
W razie wątpliwości zapraszam na konsultację – chętnie pomogę ułożyć dietę bezpieczną i odżywczą w ciąży.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego dla Pani małżonki!
Jeśli w składzie produktu widnieje tylko „mleko” bez dodatkowej informacji o pasteryzacji, można założyć, że spełnia ono normy bezpieczeństwa i pochodzi z mleka pasteryzowanego. Mimo to warto unikać produktów dojrzewających z mleka niepasteryzowanego (np. niektórych serów pleśniowych, jeśli nie ma pewności co do procesu produkcji).
W razie wątpliwości zapraszam na konsultację – chętnie pomogę ułożyć dietę bezpieczną i odżywczą w ciąży.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego dla Pani małżonki!
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.