Prosze o interpretacje wyniokow Wykazano obecność polimorfizmu rs182549 (22018A) w badanym obszarze

2 odpowiedzi
Prosze o interpretacje wyniokow
Wykazano obecność polimorfizmu rs182549 (22018A) w badanym obszarze regulatorowym genu LCTw uktadzie heterozygotycznym.
Wykazany profil genetyczny nie obniża poziomu aktywności enzymatycznej laktazy, enzymu warunkującego trawienie laktozy. U osób o wykazanym profilu genetycznym nie powinny występować objawy nietolerancji laktozy.
Jeśli pojawiają się u Ciebie objawy po spożyciu nabiału (wzdęcia, biegunki, bóle brzucha), szukaj przyczyn raczej w innych nietolerancjach pokarmowych (np. nietolerancja białek mleka, zespół jelita drażliwego, zaburzenia mikrobioty). Sam wynik genetyczny nie uzasadnia wykluczenia laktozy z diety. Czy zauważasz objawy tylko po produktach mlecznych, czy również po innych?

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Masz prawidłową zdolność trawienia laktozy – genetycznie.
Interpretacja szczegółowa:
Gen: LCT (gen odpowiedzialny za produkcję enzymu laktazy, który trawi laktozę – cukier mleczny),
Polimorfizm: rs182549 (wariant 22018A),
Układ: heterozygotyczny (czyli masz jedną kopię wariantu A i jedną kopię innego wariantu, zwykle C),
Generalnie należy stwierdzić, że Twój organizm genetycznie produkuje wystarczającą ilość laktazy, by trawić laktozę w wieku dorosłym.
Osoby z genotypem AA lub AC (czyli heterozygoci) zwykle utrzymują aktywność laktazy w dorosłości. Tylko osoby z genotypem CC (homozygoty recesywne) mają predyspozycję do pierwotnej nietolerancji laktozy (niedoboru laktazy po dzieciństwie).
Jednak genetyka to nie wszystko:
Mimo prawidłowego profilu genetycznego, objawy nietolerancji laktozy mogą się pojawić z innych powodów, np.: wtórna nietolerancja laktozy – po infekcji jelit, antybiotykoterapii, chorobach zapalnych (np. SIBO, IBS, celiakia), zespół jelita drażliwego – mleko może nasilać objawy przez inne mechanizmy (np. fermentację), problemy z trawieniem kazeiny (białko mleczne, nie cukier), ogólna nietolerancja produktów mlecznych – niekoniecznie laktozy.
Jeżeli chcesz profesjonalnie podejść do swoich problemów zdrowotnych, to zapraszam do kontaktu
Bogusław Bienias

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.