Mam zbyt dużo selenu we krwi. Nie wiem skąd czerpać białko aby go jeszcze bardziej nie podwyższać.
3
odpowiedzi
Mam zbyt dużo selenu we krwi. Nie wiem skąd czerpać białko aby go jeszcze bardziej nie podwyższać.
Najlepsze źródła białka o niskiej zawartości selenu to: drób, białka jaj, tofu, strączki czy produkty mleczne. Kefiry, twarogi – zawierają niewielkie ilości selenu, ale dostarczają białka i wspomagają mikroflorę jelitową.
Unikaj takich produktów jak: orzechy brazylijskie, ryby morskie, owoce morza i podroby.
Sprawdź, czy nie przyjmujesz preparatów witaminowych lub minerałów zawierających selen.
W Twoim przypadku warto wyliczyć, ile selenu dostarczasz dziennie z dietą.
Unikaj takich produktów jak: orzechy brazylijskie, ryby morskie, owoce morza i podroby.
Sprawdź, czy nie przyjmujesz preparatów witaminowych lub minerałów zawierających selen.
W Twoim przypadku warto wyliczyć, ile selenu dostarczasz dziennie z dietą.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Najlepszym wyborem wydają się jogurty wysokobiałkowe takie jak jogurt grecki lub skyr.
Dostarczają znacznie mniej selenu niż ryby, mięso czy strączki.
Jednoznaczna odpowiedź na to pytanie jest trudna, gdyż zawartość selenu w poszczególnych produktach odzwierzęcych jest zależna od wielu czynników w tym rodzaju paszy pożywienia tych zwierząt). Przy nadmiarze selenu szczególnie proszę unikać orzechów (brazylijskich, nerkowców), ryb.
Najlepszymi źródłami białka w tym przypadku wydają się być: jogurty, ser mozzarella (np. light), wieprzowina (ale powinna być ograniczana ze względu na wysoką zawartoąć cholesterolu i aminokwasów tworzących blaszkę miażdżycową)
Dostarczają znacznie mniej selenu niż ryby, mięso czy strączki.
Jednoznaczna odpowiedź na to pytanie jest trudna, gdyż zawartość selenu w poszczególnych produktach odzwierzęcych jest zależna od wielu czynników w tym rodzaju paszy pożywienia tych zwierząt). Przy nadmiarze selenu szczególnie proszę unikać orzechów (brazylijskich, nerkowców), ryb.
Najlepszymi źródłami białka w tym przypadku wydają się być: jogurty, ser mozzarella (np. light), wieprzowina (ale powinna być ograniczana ze względu na wysoką zawartoąć cholesterolu i aminokwasów tworzących blaszkę miażdżycową)
Dzień dobry,
Produkty bogate w białko i niskoselenowe:
Białka roślinne:
Soczewica
Ciecierzyca
Fasola (np. biała, czarna)
Groch
Tofu i inne przetwory z soi (soja ma relatywnie niski poziom selenu w porównaniu z produktami zwierzęcymi).
Mleczne i jajka (zależy od źródła):
Serek wiejski
Twaróg
Jogurt naturalny
Białka jaj (żółtka zawierają więcej selenu).
Ryby i owoce morza (o umiarkowanej ilości selenu):
Mintaj
Dorsz (Unikaj tuńczyka, łososia i skorupiaków – są bogate w selen).
Mięso (z ograniczeniem do chudych rodzajów):
Kurczak (pierś)
Indyk
Chuda wołowina.
Produkty zbożowe:
Owies
Kasza jaglana
Komosa ryżowa (quinoa)
Pozdrawiam serdecznie
Produkty bogate w białko i niskoselenowe:
Białka roślinne:
Soczewica
Ciecierzyca
Fasola (np. biała, czarna)
Groch
Tofu i inne przetwory z soi (soja ma relatywnie niski poziom selenu w porównaniu z produktami zwierzęcymi).
Mleczne i jajka (zależy od źródła):
Serek wiejski
Twaróg
Jogurt naturalny
Białka jaj (żółtka zawierają więcej selenu).
Ryby i owoce morza (o umiarkowanej ilości selenu):
Mintaj
Dorsz (Unikaj tuńczyka, łososia i skorupiaków – są bogate w selen).
Mięso (z ograniczeniem do chudych rodzajów):
Kurczak (pierś)
Indyk
Chuda wołowina.
Produkty zbożowe:
Owies
Kasza jaglana
Komosa ryżowa (quinoa)
Pozdrawiam serdecznie
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.