Mam zbyt dużo selenu we krwi. Nie wiem skąd czerpać białko aby go jeszcze bardziej nie podwyższać.

3 odpowiedzi
Mam zbyt dużo selenu we krwi. Nie wiem skąd czerpać białko aby go jeszcze bardziej nie podwyższać.
Najlepsze źródła białka o niskiej zawartości selenu to: drób, białka jaj, tofu, strączki czy produkty mleczne. Kefiry, twarogi – zawierają niewielkie ilości selenu, ale dostarczają białka i wspomagają mikroflorę jelitową.
Unikaj takich produktów jak: orzechy brazylijskie, ryby morskie, owoce morza i podroby.
Sprawdź, czy nie przyjmujesz preparatów witaminowych lub minerałów zawierających selen.
W Twoim przypadku warto wyliczyć, ile selenu dostarczasz dziennie z dietą.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Najlepszym wyborem wydają się jogurty wysokobiałkowe takie jak jogurt grecki lub skyr.
Dostarczają znacznie mniej selenu niż ryby, mięso czy strączki.

Jednoznaczna odpowiedź na to pytanie jest trudna, gdyż zawartość selenu w poszczególnych produktach odzwierzęcych jest zależna od wielu czynników w tym rodzaju paszy pożywienia tych zwierząt). Przy nadmiarze selenu szczególnie proszę unikać orzechów (brazylijskich, nerkowców), ryb.

Najlepszymi źródłami białka w tym przypadku wydają się być: jogurty, ser mozzarella (np. light), wieprzowina (ale powinna być ograniczana ze względu na wysoką zawartoąć cholesterolu i aminokwasów tworzących blaszkę miażdżycową)
Dzień dobry,

Produkty bogate w białko i niskoselenowe:
Białka roślinne:

Soczewica
Ciecierzyca
Fasola (np. biała, czarna)
Groch
Tofu i inne przetwory z soi (soja ma relatywnie niski poziom selenu w porównaniu z produktami zwierzęcymi).


Mleczne i jajka (zależy od źródła):

Serek wiejski
Twaróg
Jogurt naturalny
Białka jaj (żółtka zawierają więcej selenu).

Ryby i owoce morza (o umiarkowanej ilości selenu):
Mintaj
Dorsz (Unikaj tuńczyka, łososia i skorupiaków – są bogate w selen).

Mięso (z ograniczeniem do chudych rodzajów):
Kurczak (pierś)
Indyk
Chuda wołowina.

Produkty zbożowe:
Owies
Kasza jaglana
Komosa ryżowa (quinoa)

Pozdrawiam serdecznie

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.