Mam pytanie w sprawie ryb, a mianowicie chciałbym wprowadzić je do swojej diety, ponieważ bardzo rza

1 odpowiedzi
Mam pytanie w sprawie ryb, a mianowicie chciałbym wprowadzić je do swojej diety, ponieważ bardzo rzadko i okazjonalnie je spożywam i właśnie tu jest problem - jakie ryby kupować?
Dodam jeszcze, że zależy mi prawie wyłącznie na kwasach omega 3 i witaminie D i czytałem, że najlepszym ich źródłem jest łosoś, który jest niestety strasznie drogi.
Spróbowałem więc zacząć od mintaja - w panierce jest smaczny i to mi odpowiadało, ale okazało się, że ta ryba ma mało kwasów omega 3 i to ją dla mnie dyskwalifikuje. Próbuję więc wprowadzić śledzia, jednak jedyny jaki mi smakuje jest w postaci koreczków w oleju, co jest dość wygodne, bo łatwo dostać je gotowe w sklepie.
Mimo, że jadam tylko 1 opakowanie koreczków na tydzień to czytałem też, żeby absolutnie unikać marketowych, gotowych ryb i teraz nie wiem co robić, a raczej co jeść, żeby zapewnić sobie zdrową dawkę kwasów omega 3 i witaminy D.
Dzień dobry,
najwięcej kwasów omega 3 mają tłuste ryby - jak Pan słusznie zauważył, a więc łosoś, makrela ale też sardynki. Niestety ryby są drogie, co jest jednym z powodów, dla których jemy ich jako Polacy zbyt mało. Nie dyskwalifikowałabym "śledzia z marketu" - gdziekolwiek robi Pan zakupy należy zawsze czytać etykiety. W markecie jest to łatwiejsze - nikt nie stoi za Panem w kolejce, może Pan dowolną ilość czasu poświęcić na wybór produktu. Zasada czytania etykiet jest jedna: skład ma być możliwie najkrótszy i zrozumiały. Jeżeli nie rozumie Pan co czyta należy produkt odłożyć. Ale jak to zawsze w takich sytuacjach bywa jest jakaś gwiazdka - jak na to mówię "to zależy". Proces produkcji niektórych produktów czy też potraw wymaga dodania konkretnych składników, aby te nie psuły się zbyt szybko. Tak więc nie oznacza to, że w sklepie z rybami kupi Pan super produkt a w markecie nafaszerowany dodatkami do żywności. Obecnie producenci wpisują się w potrzeby klientów i starają się produkować coraz bardziej - ujmijmy to naturalnie. Aby dostarczył Pan wymaganą dawkę kwasów omega 3 należy jeść ryby 2-3 razy w tygodniu, najlepiej pieczone, duszone, gotowane, rzadziej smażone i w panierce - to zwiększa kaloryczność potrawy i robi się ona ciężkostrawna. Mintaja czy dorsza może Pan przyrządzić jako rybę po grecku. Kwasy omega 3 znajdzie Pan również w siemieniu i oleju lnianym, orzechach, migdałach, nasionach chia, jajkach czy też pestkach dyni. Jak widać kwasów omega 3 jest dużo również w produktach pochodzenia roślinnego. Jeżeli z jakichś powodów dieta wyklucza te składniki należy rozważyć suplementację, stosując podobną zasadę jak w przypadku żywności - należy sprawdzić skład. Produkt powinien być standaryzowany - czyli podlegać możliwości oceny.
W kwestii witaminy D3 mam takie zdanie, że należy ją suplementować cały rok lub przynajmniej większość roku. Jeżeli w lecie pracuje Pan w domu i wychodzi z niego po pracy czyli ok. 17 nie jest Pan w stanie wystawiać się na działanie promieni słonecznych. Suplementację witaminą D3 należy rozpocząć od zbadania jej poziomu - jeżeli jest mniejszy niż 30 (dolna norma) należy zwiększyć dawki tak, aby szybciej podnieść jej poziom, gdyż dawka standardowa służy utrzymaniu właściwego poziomu witaminy D3 w organizmie. Uwaga: norma na witaminę D3 związana jest również z wiekiem.
Mam nadzieję, że rozwiałam wszystkie Pana wątpliwości.

pozdrawiam
Elżbieta Kolczyńska

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.