Mam pytanie. Przyjmuję obecnie fluwoksaminę (obecnie 100 mg/d). Wiadomo mi że ten lek wchodzi w int
3
odpowiedzi
Mam pytanie. Przyjmuję obecnie fluwoksaminę (obecnie 100 mg/d).
Wiadomo mi że ten lek wchodzi w interakcje z jedzeniem. Mam wobec tego pytanie - jaka dieta powinna być stosowana przy leczeniu fluwoksaminą?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Wiadomo mi że ten lek wchodzi w interakcje z jedzeniem. Mam wobec tego pytanie - jaka dieta powinna być stosowana przy leczeniu fluwoksaminą?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Większość diet z niskim indeksem glikemicznym, z wyłączeniem wegańskiej i wegetariańskiej. Dobrze jest włączać do potraw produkty łatwostrawne lub komponować potrawy lekkostrawne Natomiast w stosowanej diecie należy dodatkowo wyeliminować niektóre produkty, dlatego, że lek jak mówi ulotka należy przyjmować po posiłku. Takie produkty (do eliminacji) to np. grejpfrut i sok grejpfrutowy, alkohol, kofeina i związki zawarte w herbacie, więc również herbata (lekką można wypić, ale nie spożywamy mocnej herbaty czarnej, zielonej czy czerwonej), należy również unikać pokarmów bogatych w tyraminę.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry. Leku nie należy popijać sokiem grejpfrutowym. Podczas stosowania leku nie można pić alkoholu oraz należy ograniczyć napoje zawierające duże ilości kofeiny tzn. herbatę, kawę, coca-colę. Lek można przyjmować niezależnie od posiłku (przed, po lub w trakcie), natomiast jeśli wystąpią dolegliwości ze strony układu pokarmowego można przyjmować go podczas posiłku. Nie ma innych informacji na temat interakcji z pożywieniem, poza omówionymi powyżej substancjami tj, alkoholem, kofeiną oraz sokiem grejpfrutowym. Pozdrawiam.
Dzień dobry,
Dieta przeciwzapalna z dużą ilością kwasów Omega 3 i antyoksydantów.
Produkty bogate w omega-3:
Ryby tłuste:
Łosoś
Makrela
Sardynki
Śledź
Tuńczyk (świeży, niekoniecznie puszkowany)
Roślinne źródła omega-3 (ALA - kwas alfa-linolenowy):
Nasiona chia
Siemię lniane (najlepiej mielone)
Orzechy włoskie
Olej lniany i olej rzepakowy
Inne produkty:
Algi morskie i oleje z alg (dla wegan)
Produkty bogate w antyoksydanty:
Owoce jagodowe (superbogate w antyoksydanty):
Borówki
Maliny
Jeżyny
Truskawki
Żurawina
Warzywa:
Jarmuż
Szpinak
Brokuły
Marchew
Nasiona i orzechy:
Orzechy włoskie
Pestki dyni
Słonecznik
Przyprawy i dodatki:
Kurkuma
Cynamon
Imbir
Herbaty i napoje:
Zielona herbata
Herbata z hibiskusa
Kakao (gorzkie, niesłodzone)
Pozdrawiam serdecznie
Dieta przeciwzapalna z dużą ilością kwasów Omega 3 i antyoksydantów.
Produkty bogate w omega-3:
Ryby tłuste:
Łosoś
Makrela
Sardynki
Śledź
Tuńczyk (świeży, niekoniecznie puszkowany)
Roślinne źródła omega-3 (ALA - kwas alfa-linolenowy):
Nasiona chia
Siemię lniane (najlepiej mielone)
Orzechy włoskie
Olej lniany i olej rzepakowy
Inne produkty:
Algi morskie i oleje z alg (dla wegan)
Produkty bogate w antyoksydanty:
Owoce jagodowe (superbogate w antyoksydanty):
Borówki
Maliny
Jeżyny
Truskawki
Żurawina
Warzywa:
Jarmuż
Szpinak
Brokuły
Marchew
Nasiona i orzechy:
Orzechy włoskie
Pestki dyni
Słonecznik
Przyprawy i dodatki:
Kurkuma
Cynamon
Imbir
Herbaty i napoje:
Zielona herbata
Herbata z hibiskusa
Kakao (gorzkie, niesłodzone)
Pozdrawiam serdecznie
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.