Mam pytanie. Przyjmuję obecnie fluwoksaminę (obecnie 100 mg/d). Wiadomo mi że ten lek wchodzi w int

3 odpowiedzi
Mam pytanie. Przyjmuję obecnie fluwoksaminę (obecnie 100 mg/d).
Wiadomo mi że ten lek wchodzi w interakcje z jedzeniem. Mam wobec tego pytanie - jaka dieta powinna być stosowana przy leczeniu fluwoksaminą?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Większość diet z niskim indeksem glikemicznym, z wyłączeniem wegańskiej i wegetariańskiej. Dobrze jest włączać do potraw produkty łatwostrawne lub komponować potrawy lekkostrawne Natomiast w stosowanej diecie należy dodatkowo wyeliminować niektóre produkty, dlatego, że lek jak mówi ulotka należy przyjmować po posiłku. Takie produkty (do eliminacji) to np. grejpfrut i sok grejpfrutowy, alkohol, kofeina i związki zawarte w herbacie, więc również herbata (lekką można wypić, ale nie spożywamy mocnej herbaty czarnej, zielonej czy czerwonej), należy również unikać pokarmów bogatych w tyraminę.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry. Leku nie należy popijać sokiem grejpfrutowym. Podczas stosowania leku nie można pić alkoholu oraz należy ograniczyć napoje zawierające duże ilości kofeiny tzn. herbatę, kawę, coca-colę. Lek można przyjmować niezależnie od posiłku (przed, po lub w trakcie), natomiast jeśli wystąpią dolegliwości ze strony układu pokarmowego można przyjmować go podczas posiłku. Nie ma innych informacji na temat interakcji z pożywieniem, poza omówionymi powyżej substancjami tj, alkoholem, kofeiną oraz sokiem grejpfrutowym. Pozdrawiam.
Dzień dobry,

Dieta przeciwzapalna z dużą ilością kwasów Omega 3 i antyoksydantów.

Produkty bogate w omega-3:
Ryby tłuste:
Łosoś
Makrela
Sardynki
Śledź
Tuńczyk (świeży, niekoniecznie puszkowany)

Roślinne źródła omega-3 (ALA - kwas alfa-linolenowy):
Nasiona chia
Siemię lniane (najlepiej mielone)
Orzechy włoskie
Olej lniany i olej rzepakowy

Inne produkty:
Algi morskie i oleje z alg (dla wegan)


Produkty bogate w antyoksydanty:

Owoce jagodowe (superbogate w antyoksydanty):
Borówki
Maliny
Jeżyny
Truskawki
Żurawina

Warzywa:
Jarmuż
Szpinak
Brokuły
Marchew

Nasiona i orzechy:
Orzechy włoskie
Pestki dyni
Słonecznik

Przyprawy i dodatki:
Kurkuma
Cynamon
Imbir

Herbaty i napoje:
Zielona herbata
Herbata z hibiskusa
Kakao (gorzkie, niesłodzone)

Pozdrawiam serdecznie

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.