Kobieta, 82 lata. Odżywiam się zdrowo - głównie warzywa,kasze,owoce,pstrąg, ciemny chleb,biały ser,j

2 odpowiedzi
Kobieta, 82 lata. Odżywiam się zdrowo - głównie warzywa,kasze,owoce,pstrąg, ciemny chleb,biały ser,jogurt naturalny,kefir,jajka.
Jednak od czasu do czasu sięgam po:
- kilka plasterków polędwicy łososiowej;
- małe opakowanie śledzika z cebulką w oleju;
- czekoladę gorzką minimum 70 procent.
Bardzo proszę o komentarz do tych ostatnich trzech punktów.
przy okazji pytanie =- czy zielona sałata masłowa jest trująca? Podobno króliki nie mogą jej jeść.
Dziękuję.
Ryby spożywane dwa razy w tygodniu są bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3 i jak najbardziej dobrym wyborem. Jeśli kupuje Pani ryby w oleju warto zwrócić uwagę jakim - lepszym wyborem będzie rzepakowy niż słonecznikowy. Gorzka czekolada jedzona z umiarem to również zdrowy wybór - jest bogata w duża ilość prozdrowotnych składników. Co do sałaty - jest to niestety warzywo które chłonie zanieczyszczenia, szczególnie azotany. Najlepiej wybierać sałaty ekologiczne, w całości a nie krojone i pakowane w woreczki - im bardziej intensywny kolor liści tym lepiej. Polecane gatunki to np. czerwona karbowana, ciemnozielona, czy sałatę rzymska. Warto rotować sobie rożne gatunki. Sałatę można też posiać w domowym lub balkonowym ogródku by uniknąć nadmiaru zanieczyszczeń. Dodając do sałaty zdrowy olej roślinny (np. oliwa z oliwek czy olej lniany) wydobędzie Pani z niej więcej witamin. Zachowując umiar i dbając o kolor na talerzu, jedząc pełnoziarniste produkty, ryby i fermentowane produkty mleczne z pewnością dokonuje Pani dobrych wyborów.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, pojęcie "zdrowe odżywianie" jest dość względne, można sięgać po "zdrowe" produkty, które na przykład będą wysokoprzetworzone, lub ich skład pozostawi wiele do życzenia - czego raczej powinno się unikać w codziennym żywieniu, a także ilość danych produktów w ciągu dnia/tygodnia ma znaczenie.

Odnośnie Pani pytania - sięgając po przetwory rybne, najlepiej wybierać te, które zawierają oleje roślinne, np. rzepakowy. Gorzką czekoladę zalecałabym o min. 80 % stężeniu kakao - jest to cenne źródło polifenoli i flawonoidów, stosowana z umiarem może być jak najbardziej włączona do jadłospisu.

Sałata może być opryskiwana przez rolników pestycydami, które są często wykorzystywane w rolnictwie. Sałata nie jest klasyfikowana jako jedno z warzyw, zawierających wyższe stężenia środków ochrony roślin, zatem należy:
1. Bezwzględnie dokładnie myć warzywa i owoce pod bieżącą wodą.
2. Osuszyć umyte warzywa i owoce.
3. Odrzucić zewnętrzną warstwę liści.

Warto zadbać o różnorodność w codziennym żywieniu, ale także o jakość kupowanej żywności (czytając SKŁAD PRODUKTÓW), co niekoniecznie idzie w parze z wyższą ceną.

Pozdrawiam serdecznie

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.