Jestem dorosła osoba , uwielbiam zasmazany groszek z marchewka (ze sloika 0.5l.) niestety dziś przec

3 odpowiedzi
Jestem dorosła osoba , uwielbiam zasmazany groszek z marchewka (ze sloika 0.5l.) niestety dziś przeczytałam że częste spożywanie jest nie zdrowe , a w szczególności dla osób palących. A ja spożywam średnio jeden słoik na dobe. Czy jest to za duza ilosc ? Czy powinnam znacznie obniżyć spożywanie ? Pozdrawiam!
Witam,smażenie nie jest najlepsza forma obróbki pożywienia.Oczywiscie,czasami możemy się skusić na coś mniej zdrowego,jednak to czasami nie powinno przekraczać 10% całej naszej diety.Jest mnóstwo kreatywnych przepisów,smacznych i zdrowych.Od wielu rzeczy możemy się szybko odzwyczaić a przyzwyczaić do nowych.Zapraszam do rozmowy,chętnie doradzę w jaki sposób to robić,co i w jaki sposób jeść,żeby brzuszek i kubki smakowe były zadowolone,a przede wszystkim,aby dopisywało zdrowie.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Pierwsza sprawa, czy groszek z marchewką przygotowywany jest w warunkach domowych, czy kupiony gotowy ze sklepu? Ten drugi na pewno będzie zawierał mnóstwo niepotrzebnych dodatków, które nie będą mieć dobrego wpływu na zdrowie. Istotne jest też jak przygotowywana jest potrawa: jakiej jakości tłuszcze są dodane, czy jest dodana mąka pszenna itd. Druga sprawa: im bardziej różnorodna dieta tym zdrowiej i bezpieczniej.
Dzień dobry, po pierwsze dieta monotonna nie jest wskazana dla nikogo (mało urozmaicona, składająca się ciągle z tych samych produktów). Nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości wszystkich składników odżywczych. Ponadto smażenie to proces obróbki termicznej, którego nie poleca się do stosowania non stop i nie dla wszystkich. Dodatkowo żywność "ze słoika czy z puszki" nie dostarcza, patrząc w perspektywie długoterminowej, odpowiedniej ilości składników odżywczych (które znajdują sie tylko w produktach świeżych, sezonowych).
W tym przypadku myślę, ze chodzi o spożywanie dużych ilości witaminy A przez osoby palące. Rzeczywiście jest zależność między osobami palącymi, zwiększonym ryzykiem raka pluc a suplementacją karotenoidów. Jednak głównie chodzi tu o suplementację z zewnątrz (suplement lub lek - wit A), a nie żywność. Ponadto ciężko mi ocenić poziom spożycia witaminy A czy beta karotenu bez analizy żywieniowej. Celem poprawy nawyków żywieniowych sugerowałabym konsultację dietetyczną.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.