Jakie produkty zawierające białko są najbardziej polecane w przypadku kamicy nerkowej, a które są pr

3 odpowiedzi
Jakie produkty zawierające białko są najbardziej polecane w przypadku kamicy nerkowej, a które są przeciwwskazane ?
Dziękuję
Dzień dobry, w przypadku kamicy nerkowej wybór źródeł białka zależy od rodzaju kamieni nerkowych oraz stanu funkcjonowania nerek. Najczęstsze kamieni to szczawianowo-wapniowe. Polecane jako białka są produkty nabiałowe, chude mięsa (bez mieś przetworzonych typu wędliny, kiełbasy), ryby, jaja. Szczawiany naturalnie występują w wielu produktach spożywczych, w tym w owocach i warzywach, orzechach i nasionach, zbożach, roślinach strączkowych (wiec z tym rodzajem białka nie przesadzamy), a nawet w czekoladzie i herbacie. Niektóre przykłady produktów spożywczych, które mają wysoki poziom szczawianów, to orzeszki ziemne, rabarbar, szpinak, buraki, czekolada i słodkie ziemniaki. Ograniczenie spożycia tych pokarmów może być więc korzystne w profilaktyce.
Zaleca się przyjmowanie razem podczas jednego posiłku produktów zawierających wapń, takich jak mleko, jogurt oraz niektóre produkty bogate w szczawiany. Szczawiany i wapń z pożywienia z większym prawdopodobieństwem zwiążą się ze sobą w żołądku i jelitach przed dostaniem się do nerek. Zmniejszy to prawdopodobieństwo powstania kamieni nerkowych. Pozdrawiam

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, pytanie należałoby doprecyzować o informację, jaki to rodzaj kamicy nerkowej. Wtedy można udzielić pełną odpowiedź, zwłaszcza w części "produkty przeciwwskazane". Pozdrawiam!
Mięso i ryby należy znacznie ograniczyć (2-3 razy w tygodniu). Dietą zalecaną jest dieta laktoowowegetariańska, w której głównymi źródłami białka są produkty mleczne, jaja oraz nasiona roślin strączkowych. Szkodliwy wpływ będzie miało przyjmowanie suplementów białkowych, m.in. białka serwatkowego. Zazwyczaj zalecenia mówią o spożyciu 0,7-1,0 g białka/kg masy ciała.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.