Jakie produkty zawierające białko są najbardziej polecane w przypadku kamicy nerkowej, a które są pr
3
odpowiedzi
Jakie produkty zawierające białko są najbardziej polecane w przypadku kamicy nerkowej, a które są przeciwwskazane ?
Dziękuję
Dziękuję
Dzień dobry, w przypadku kamicy nerkowej wybór źródeł białka zależy od rodzaju kamieni nerkowych oraz stanu funkcjonowania nerek. Najczęstsze kamieni to szczawianowo-wapniowe. Polecane jako białka są produkty nabiałowe, chude mięsa (bez mieś przetworzonych typu wędliny, kiełbasy), ryby, jaja. Szczawiany naturalnie występują w wielu produktach spożywczych, w tym w owocach i warzywach, orzechach i nasionach, zbożach, roślinach strączkowych (wiec z tym rodzajem białka nie przesadzamy), a nawet w czekoladzie i herbacie. Niektóre przykłady produktów spożywczych, które mają wysoki poziom szczawianów, to orzeszki ziemne, rabarbar, szpinak, buraki, czekolada i słodkie ziemniaki. Ograniczenie spożycia tych pokarmów może być więc korzystne w profilaktyce.
Zaleca się przyjmowanie razem podczas jednego posiłku produktów zawierających wapń, takich jak mleko, jogurt oraz niektóre produkty bogate w szczawiany. Szczawiany i wapń z pożywienia z większym prawdopodobieństwem zwiążą się ze sobą w żołądku i jelitach przed dostaniem się do nerek. Zmniejszy to prawdopodobieństwo powstania kamieni nerkowych. Pozdrawiam
Zaleca się przyjmowanie razem podczas jednego posiłku produktów zawierających wapń, takich jak mleko, jogurt oraz niektóre produkty bogate w szczawiany. Szczawiany i wapń z pożywienia z większym prawdopodobieństwem zwiążą się ze sobą w żołądku i jelitach przed dostaniem się do nerek. Zmniejszy to prawdopodobieństwo powstania kamieni nerkowych. Pozdrawiam
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, pytanie należałoby doprecyzować o informację, jaki to rodzaj kamicy nerkowej. Wtedy można udzielić pełną odpowiedź, zwłaszcza w części "produkty przeciwwskazane". Pozdrawiam!
Mięso i ryby należy znacznie ograniczyć (2-3 razy w tygodniu). Dietą zalecaną jest dieta laktoowowegetariańska, w której głównymi źródłami białka są produkty mleczne, jaja oraz nasiona roślin strączkowych. Szkodliwy wpływ będzie miało przyjmowanie suplementów białkowych, m.in. białka serwatkowego. Zazwyczaj zalecenia mówią o spożyciu 0,7-1,0 g białka/kg masy ciała.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.