Dzień dobry .Za dużo zjadłam orzechów brazylijskich .Potem poczułam zmęczenie , zaburzenia jelitowe.
3
odpowiedzi
Dzień dobry .Za dużo zjadłam orzechów brazylijskich .Potem poczułam zmęczenie , zaburzenia jelitowe. Po 2 miesiącach zrobiłam badanie na poziom selenu i wyszło mi 121,92 mg/L . Jestem osobą po 60 roku życia . Byłam u gastrologa i lekarza pierwszego kontaktu i nic na ten temat mi nie wyjaśnili . A ja czuję się źle . Do jakiego lekarza się udać z tym problemem , lub co robić , żeby obniżyć ten poziom . Do widzenia
Dzień dobry,
zmęczenie i zaburzenia jelitowe jak najbardziej mogą być spowodowane nadmiarem selenu. Przyjmuje się, że stężenie selenu we krwi u kobiet (niezależnie od wieku) powinno wynosić około 98–108 ug/L, jednak należy sprawdzić jakie widełki podaje laboratorium, w którym wykonywała Pani to badanie.
W celu zmniejszenia stężenia selenu w organizmie należy tymczasowo ograniczyć produkty, które są bogate w selen czyli m.in. orzechy brazylijskie, ryby i owoce morza, drożdże, mięso i przetwory, jajka, grzyby, czosnek, kasza gryczana, kakao, kukurydza, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja), rodzynki i śliwki suszone.
Jeżeli stosuje Pani jakiekolwiek suplementy (zwłaszcza multiwitaminowe) warto sprawdzić, czy nie zawierają także selenu i odstawić je na pewien czas (oczywiście poza witaminą D i lekami zleconymi przez lekarza). Jeśli samopoczucie nie ulegnie poprawie, należy ponownie skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu i wykonać badania krwi.
Pozdrawiam
mgr Wiktoria Kmiciewicz
zmęczenie i zaburzenia jelitowe jak najbardziej mogą być spowodowane nadmiarem selenu. Przyjmuje się, że stężenie selenu we krwi u kobiet (niezależnie od wieku) powinno wynosić około 98–108 ug/L, jednak należy sprawdzić jakie widełki podaje laboratorium, w którym wykonywała Pani to badanie.
W celu zmniejszenia stężenia selenu w organizmie należy tymczasowo ograniczyć produkty, które są bogate w selen czyli m.in. orzechy brazylijskie, ryby i owoce morza, drożdże, mięso i przetwory, jajka, grzyby, czosnek, kasza gryczana, kakao, kukurydza, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja), rodzynki i śliwki suszone.
Jeżeli stosuje Pani jakiekolwiek suplementy (zwłaszcza multiwitaminowe) warto sprawdzić, czy nie zawierają także selenu i odstawić je na pewien czas (oczywiście poza witaminą D i lekami zleconymi przez lekarza). Jeśli samopoczucie nie ulegnie poprawie, należy ponownie skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu i wykonać badania krwi.
Pozdrawiam
mgr Wiktoria Kmiciewicz
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, myślę że chodzi o poziom selenu 121,92 ug/L. Niektóre normy dopuszczają do 120 ug/L ale wszystko jest kwestią osobniczą. Odstawienie orzechów i innych pokarmów bogatych w selen, z pewnością przyczyni się do obniżania tego poziomu. Nie istnieją niestety żadne leki lub preparaty, które pomogłyby ten poziom obniżyć. Objawy, które Pani opisuję świadczą o toksycznej reakcji na organizm w wyniku nadmiernego spożycia orzechów. Protokół leczniczy w takiej sytuacji to jedynie uśmierzanie objawów, czyli łagodzenie zaburzeń jelitowych i złego samopoczucia i eliminacja pokarmów z diety, bogatych w selen z jednoczesnym upewnieniem się, że dieta dostarcza odpowiednich składników odżywczych aby nie pogłębiać uczucia zmęczenia. W razie wątpliwości jak to wszystko zorganizować zapraszam do kontaktu. Chętnie pomogę. Zdrowia życzę.
Dzień dobry,
wynik selenu na poziomie 121,92 µg/L (zakładam, że chodziło o jednostkę mikrogramów na litr) zazwyczaj mieści się w górnej granicy normy dla osób dorosłych, choć niektóre laboratoria przyjmują nieco różne zakresy referencyjne.
Jeżeli jednak występują niepokojące objawy, warto podjąć działania.
Aby obniżyć poziom selenu, zaleca się eliminację lub ograniczenie produktów bogatych w ten pierwiastek, takich jak:
orzechy brazylijskie (główne źródło selenu w diecie),
ryby i owoce morza,
podroby (np. wątróbka),
produkty zbożowe z obszarów bogatych w selen.
Jednocześnie Pani objawy mogą wynikać również z nietolerancji lub nadwrażliwości na orzechy, dlatego warto rozważyć konsultację z alergologiem lub specjalistą chorób metabolicznych, aby ocenić reakcję organizmu.
W razie nasilonych objawów polecam również konsultację z internistą lub toksykologiem, którzy mogą pomóc w dalszej diagnostyce.
Pozdrawiam serdecznie,
Jakub Kluska, dietetyk kliniczny
wynik selenu na poziomie 121,92 µg/L (zakładam, że chodziło o jednostkę mikrogramów na litr) zazwyczaj mieści się w górnej granicy normy dla osób dorosłych, choć niektóre laboratoria przyjmują nieco różne zakresy referencyjne.
Jeżeli jednak występują niepokojące objawy, warto podjąć działania.
Aby obniżyć poziom selenu, zaleca się eliminację lub ograniczenie produktów bogatych w ten pierwiastek, takich jak:
orzechy brazylijskie (główne źródło selenu w diecie),
ryby i owoce morza,
podroby (np. wątróbka),
produkty zbożowe z obszarów bogatych w selen.
Jednocześnie Pani objawy mogą wynikać również z nietolerancji lub nadwrażliwości na orzechy, dlatego warto rozważyć konsultację z alergologiem lub specjalistą chorób metabolicznych, aby ocenić reakcję organizmu.
W razie nasilonych objawów polecam również konsultację z internistą lub toksykologiem, którzy mogą pomóc w dalszej diagnostyce.
Pozdrawiam serdecznie,
Jakub Kluska, dietetyk kliniczny
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.