Dzień dobry. Odkąd mam insuliooporność to zauważyłam, że znacznie przytyłam (biorę metforminę). Chciałabym się zapytać, jakie produkty spożywcze najbardziej sprzyjają odchudzaniu (kobieta, 55 lat).
Odchudzaniu sprzyja przede wszystkim ujemny bilans energetyczny (czyli dostarczanie organizmowi mniejszej ilości energii niż w rzeczywistości potrzebuje) oraz odpowiednie proporcje makroskładników (czyli węglowodanów, białek i tłuszczu), a nie konkretne produkty. W celu ustalenia dopasowanego do Pani potrzeb żywienia oraz odpowiedniego bilansu energetycznego zalecam osobistą konsultację z dietetykiem.

mgr Emilia Kozłowska
mgr Emilia Kozłowska
Dietetyk, Terapeuta
Wrocław
W insulinooporności zaleca się stosowanie diety podobnej jak u osób cierpiących na cukrzycę. Proszę wybierać produkty o niskim indeksie glikemiczny, sięgać po węglowodany złożone (ciemne pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż), a także unikać słodzonych produktów i żywności wysoko przetworzonej. W razie pytań zapraszam do indywidualnego kontaktu.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.

Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.