Dzien dobry, mam tak zagwozdkę, wchlanianie zelaza utrudnia wiele, naprawde wiele rzeczy, z tych ocz
3
odpowiedzi
Dzien dobry, mam tak zagwozdkę, wchlanianie zelaza utrudnia wiele, naprawde wiele rzeczy, z tych oczywistych jak kofeina, teina, wapn, magnez, cynk, miedz, kobalt, mangan itd sa substancje mniej oczywiste jak polifenole czy flawonoidy, z o czywistych wiec wzgledow nie zaleca popijac posilkow bogatych w zelaza winem czerwonym, wszak zawiera polfenole, zatem dlaczego poleca sie popijanie zelaza sokiem pomaranczowym, skoro ten zawiera duzo bioflawonoidow?? nie lepiej popic zwykla czysta woda rozrobiona z kwasem askorbinowym? skoro flawonoidy utrudniaja wchlanianie zelaza to jaki sens zapijac go czyms co mu te wchlanianie utrudni? moze mi ktoś to logicznie wyjasnic, bo mam wrazenie, ze chyba z moja logiką jest cos nie tak :)))) dziekuje za ewentualne mnie olsnienie pozdrawiam milego dzionka
Rzeczywiście, wiele substancji może wpłynąć na wchłanianie żelaza, jednak kluczową kwestią jest tutaj rola witaminy C (kwasu askorbinowego), która jest zdolna znacząco poprawić absorpcję żelaza niemianowanego, szczególnie pochodzącego z produktów roślinnych. Pomimo obecności bioflawonoidów w soku pomarańczowym, wysoka zawartość witaminy C w tym napoju przeważa nad potencjalnym negatywnym wpływem tych związków i wspomaga wchłanianie żelaza. Warto podkreślić, że witamina C działa jako mocny reduktor, przekształcając żelazo z formy trudno przyswajalnej Fe3+ w łatwiej przyswajalną formę Fe2+. Dlatego pomimo że flawonoidy mogą mieć pewien wpływ hamujący, to obecność witaminy C w soku pomarańczowym jest na tyle korzystna, że sok ten jest zalecany jako dodatek do posiłków bogatych w żelazo. Woda z rozpuszczoną witaminą C jest również dobrym wyborem, jednak sok pomarańczowy dostarcza dodatkowo innych wartościowych składników i jest często bardziej przyjemny w konsumpcji.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,
pomysł z popijanie czegokolwiek alkoholem, nawet czerwonym winem jest z gruntu rzeczy ryzykowny. Dotyczy to zarówno leków jak i wszystkich suplementów. To po pierwsze, jednakże pytanie samo w sobie jest ciekawe, dlatego chętnie na nie odpowiem. W przypadku alkoholu i żelaza, może nastąpić podrażnienie błony śluzowej, dodatkowo jeśli chodzi o konkretnie wino to zawiera taniny podobnie jak herbata, stąd wynika jego gorzki/cierpki smak. Taniny również utrudniają przyswajanie niektórych składników, w tym żelaza. W przypadku soku pomarańczowego, akurat w kontekście przyswajalności żelaza może przynieść korzystne efekty, ponieważ szklanka soku zawiera 50-60% zapotrzebowania na witaminę C, co znacznie ułatwia przyswajanie, flawonoidy obecne w cytrusach są inne niż te w herbacie czy kawie (hesperydyny i naringininy są obecne w soku pomarańczowym). Dlatego popijanie żelaza sokiem pomarańczowym ma swoje podstawy w nauce. Warto pamiętać, że to tyczy konkretnie żelaza, ponieważ często cytrusy w tym szczególnie grejpfrut wchodzi w interakcje z lekami i zwiększa często ich ilość w krwioobiegu, dlatego zwykle najlepsza i najbezpieczniejsza jest woda. w przypadku innych pytań, zapraszam na wizytę.
pomysł z popijanie czegokolwiek alkoholem, nawet czerwonym winem jest z gruntu rzeczy ryzykowny. Dotyczy to zarówno leków jak i wszystkich suplementów. To po pierwsze, jednakże pytanie samo w sobie jest ciekawe, dlatego chętnie na nie odpowiem. W przypadku alkoholu i żelaza, może nastąpić podrażnienie błony śluzowej, dodatkowo jeśli chodzi o konkretnie wino to zawiera taniny podobnie jak herbata, stąd wynika jego gorzki/cierpki smak. Taniny również utrudniają przyswajanie niektórych składników, w tym żelaza. W przypadku soku pomarańczowego, akurat w kontekście przyswajalności żelaza może przynieść korzystne efekty, ponieważ szklanka soku zawiera 50-60% zapotrzebowania na witaminę C, co znacznie ułatwia przyswajanie, flawonoidy obecne w cytrusach są inne niż te w herbacie czy kawie (hesperydyny i naringininy są obecne w soku pomarańczowym). Dlatego popijanie żelaza sokiem pomarańczowym ma swoje podstawy w nauce. Warto pamiętać, że to tyczy konkretnie żelaza, ponieważ często cytrusy w tym szczególnie grejpfrut wchodzi w interakcje z lekami i zwiększa często ich ilość w krwioobiegu, dlatego zwykle najlepsza i najbezpieczniejsza jest woda. w przypadku innych pytań, zapraszam na wizytę.
Dzień dobry, nie o logikę tu chodzi. Należy pamiętać, że w żywności istnieją dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe. Hemowe znajduje się w żywności pochodzenia zwierzęcego i w takiej formie jest najlepiej przyswajane przez organizm (15-40%). Żelazo niehemowe znajduje się w roślinach i tu jego wchłanianie jest utrudnione (2-20%). Wszelkie badania naukowe dot. wchłaniania się żelaza skierowane są głównie na żywność roślinną, mając na uwadze diety wegańskie i wegetariańskie i częste deficyty żelaza u osób będących na w/w dietach. Wyniki badań naukowych z 2022 i 2024 roku potwierdzają lepszą skuteczność wchłaniania się żelaza niehemowego w asyście soku pomarańczowego. Powodem tego jest wyjątkowa umiejętność wiązania się żelaza niehemowego z sokiem pomarańczowym, który tak jak Pan słusznie przypuszcza jest bogaty w kwas askorbinowy. Dzięki niemu tworzy się nowy związek chemiczny zwiększając wchłanialność żelaza. Ciekawostką badań jest również to, że wraz z sokiem pomarańczowym badano sok jabłkowy, który nie wykazywał podobnych właściwości. Myślę, że trudno jest lekarzom czy dietetykom proponować pacjentom popijanie suplementów lub np. babeczek czekoladowo-owsianych wodą z kwasem askorbinowym, stąd rekomenduje się sok pomarańczowy. Jeśli woli Pan spożywać czystą wodę z dodatkiem kwasu askorbinowego to myślę, że może Pan to robić. Zdrowia życzę!
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.