Czy mięso i nabiał wpływają na podwyższenie glukozy we krwi i osoby z insulinoopornością powinny zmniejszyć ich spożycie?
Mięso oraz nabiał cechują się niskim indeksem glikemicznym, a więc nie ma konieczności ograniczania ich spożycia w związku z insulinoopornością. Indeks glikemiczny produktu informuje o tym, jak gwałtownie rośnie stężenie glukozy we krwi, w porównaniu z czystą glukozą. Zachęcam do komponowania posiłków w insulinooporności, posługując się tabelami indeksu glikemicznego, dostępnymi w internecie.

mgr Emilia Kozłowska
mgr Emilia Kozłowska
Dietetyk, Terapeuta
Wrocław
Nie, wymienione produkty nie podnoszą poziomu glukozy we krwi na tyle, aby wskazane było ograniczenie ich spożywania przy wymienionej dolegliwości. Ponieważ produkty o wysokiej zawartości białka mają zazwyczaj niski indeks glikemiczny, można śmiało włączać je do jadłospisu.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.

Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.