Czy masło jest niezdrowe?

29 odpowiedzi
Witam,
Czy to prawda, że masło jest niezdrowe i należy go unikać, gdyż ma dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych? Jeśli tak to czym je zastępować? margaryną?
Pozdrawiam.
Witam,
konflikt masło - margaryna trwał i trwać będzie, ale osobiście jestem zdecydowanie zwolennikiem masła, oczywiście cieniutko. A zamiast margaryn preferuje oleje stosowane na surowo do pieczywa jak olej lniany czy oliwa z oliwek.
Pozdrawiam

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Masło zawiera kwasy tłuszczowe nasycone ale też witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dla osób z lipoproteinami w organizmie w granicach normy jest wskazane. Margaryny zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone - to jest plus, są wzbogacone witaminami, ale tez zawierają dodatki do żywności m.in. substancje konserwujące. Myślę, że osoba zdrowa jak najbardziej może korzystać z naturalnego masła.
Dzień dobry.

Cieszę się, że padło takie pytanie :) Bardzo często pacjenci myślą, że masło jest niezdrowe i powinno je się eliminować z diety. Nie jest to jednak prawdą. Jeśli używamy masła w niewielkich ilościach to jego udział w diecie jest nawet korzystny. Proszę pamiętać, że masło zawiera witaminę D, która o tej porze roku jest bardzo trudno dostępna (przez większą część dnia jest ciemno i nasz organizm jej nie produkuje w takiej ilości jak powinien). Nie zalecam stosowania margaryn. Są to niestety produkty wysoko przetworzone, które nie będą korzystnie wpływały na nasze zdrowie. Inną bardzo dobrą alternatywą dla masła jest oliwa z oliwek lub olej lniany. Jeśli jednak używamy naturalnego masła (82% tłuszczu mlecznego) w niewielkiej ilości to jak najbardziej będzie ono wskazane w zdrowej diecie.

Pozdrawiam. Magda Oskroba (Olszówka)
Absolutnie lepiej jednak masło.
Czy jest niezdrowe? Zależy w jakich ilościach. Oczywiście w bardzo małych, jest dozwolone, należy zachować zdrowy rozsądek.
Ja nie polecam margaryn, ponieważ utwardzony tłuszcz roślinny jest o wiele gorszy niż nasycony tłuszcz zwierzęcy. Więc lepiej zostać przy maśle w małych ilościach.
Witam Serdecznie!
zgadza się naturalne masło zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, jednak one również są bardzo ważne w diecie, dlatego wszystko zależy od zbilansowania diety. Masło zawiera również bardzo dużo witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Ostatnią najważniejszą kwestią jest fakt, iż masło jest naturalne, wszelkiego rodzaju margaryny są to produkty przetworzone w celu osiągnięcia oczekiwanej struktury, smakowitości itd.
Wybór typowo stosowanego "smarowidła" powinno się dobrać indywidualnie, ponieważ u niektórych występują schorzenia, w których nie powinno się zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych spożywać - wtedy można zastosować dobrej jakości margaryny.
Pozdrawiam,
Tomasz Kolipiński - Dietetyk
Witam, to czy do smarowania pieczywa wybierać masło czy margarynę zależy od potrzeb fizjologicznych człowieka. Podstawową zasadą żywienia osób zdrowych jest urozmaicenie. Dlatego najlepiej wykorzystywać oba te produkty. Masło (tłuszcz zwierzęcy, zawiera cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe) jest szczególnie polecane w żywieniu dzieci, w niektórych stanach chorobowych. Margaryna (tłuszcz roślinny o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych) szczególnie wskazany w chorobach układu krążenia. Spór o wyborze masła czy margaryny toczy się od wielu lat i wciąż nie jest rozwiązany. W tej kwestii należy zachować zdrowy rozsądek.
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Witam :-) Zdania są podzielone :-) Ja osobiście daję w jadłospisach masło 82% tłuszczu, ale również korzystne jest awokado, oliwa z oliwek i olej lniany. Odnośnie margaryny to jestem przeciw..
Dobry wieczór,
wiele zależy od ilości zjadanego masła. Cienka warstwa na kanapce nie zaszkodzi, Oczywiście zakładając przez przez cały dzień nie je się tylko kanapek:)

Ja osobiście jestem zwolenniczką masła niż margaryny. Masło zawiera witaminę D. Należy pamiętać również, że zawiera cholesterol, więc NIE jest ono polecane dla osób z dyslipidemią.

Godnym uwagi zamiennikiem masła może być awokado.
Witam serdecznie,
wszystko zależy od tego jaki jest dzienny bilans cholesterolu, czy są spożywane produkty z dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, np.podroby, jaja.
Przy odpowiednio zbilansowanej diecie, można masło zastąpić serkiem twarogowym lub olejem kokosowym.
Pozdrawiam
Witam serdecznie.
Masło jest produktem naturalny,dostarczającym witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (zwłaszcza A, D), ale jako produkt pochodzenia zwierzęcego zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Z tego względu nie powinno być spożywane przez osoby z nieprawidłowym lipidogramem czy zaburzeniami funkcjonowania układu krążenia. W tym wypadku faktycznie lepiej sięgnąć po wysokogatunkowe, tzw. "miękkie" margaryny.
Dzieciom oraz osobom ze zdrowym sercem poleca się stosowanie masła.
Pozdrawiam, Dietetyk Anna Lisiak
Nie, masło jest zdrowe, ale nie kazdemu służy. Odstawienie masła na inny tłuszcz należy omówić z dietetykiem lub lekarzem po uprzednim wywiadzie i badaniach.
WITAM SERDECZNIE
MASŁO JEST ZDROWE ZAWIERA NATURALNĄ WIT A, POZA TYM JEST DOSKONAŁYM ROZPUSZCZALNIKIEM DLA WITAMIN A,D,K,E. JEŻELI BĘDZIEMY SPOŻYWALI JE Z UMIAREM NIC ZŁEGO DLA NASZEGO ZDROWIA SIĘ NIE STANIE.
POZDRAWIAM
DR KATARZYNA KARPIŃSKA
Witam serdecznie. Dyskusja na temat tego co jest zdrowsze, masło czy margaryna jest dość kontrowersyjna. Masło polecane jest małym dzieciom, kobietom ciężarnym i karmiącym. Natomiast osoby z podwyższonym poziom cholesterolu we krwi, cierpiące na choroby krążenia, miażdżycę, zagrożeni zawałem serca czy z nadciśnieniem tętniczym powinny zrezygnować z masła. Poleca się im wysokojakościowe margaryny kubkowe. Sądzę, że przy odpowiednio zbilansowanej diecie z prawidłowym rozkładem składników odżywczych, naturalne masło będzie odpowiednim wyborem. Należy jednak pamiętać, że wystarczy posmarować pieczywo bardzo cienką ilością masła.
Odpowiadając wprost na pytanie - masło nie jest niezdrowe. Owszem jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, ale jest też źródłem wielu witamin. Jednak nie dla każdego masło jest wskazane. Z umiarem powinno być spożywane przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, wtedy lepiej zastąpić je oliwą z oliwek, którą również można smarować pieczywo.(Po uprzednim schłodzeniu, konsystencja oliwy zmienia się z płynnej na stałą).
Pozdrawiam!
Wszystko co w nadmiarze może zaszkodzić - jeśli wypijesz 10 l wody w ciągu dnia, możesz trafić do szpitala :) Ale konkretnie:

Prawdą jest to, że zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych jak i cholesterol (również spore ilości)... ale: Jest produktem znanym od dawien dawna i jego skład/sposób produkcji jest dość ściśle określony (brak sztucznych "ulepszaczy").

Bardzo łatwo przesadzić jednak z ilościami masła (na kanapkach/dodawanego do potraw). .
Łyżeczka masła (5g) zawiera ok. 36kcal, czyli tyle co 3 średnie marchewki (135g).

Osobiście nie polecam stosowania margaryny - jest to produkt wysoko przetworzony.
Nie demonizujmy masła, ale starajmy się je czasem czymś zastąpić i ograniczyć jego ilości. Warto spróbować masła orzechowego (arachidowe, migdałowe).
Masło jest produktem naturalnym, zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol ale także witaminę A i D. Jeśli jest spożywane w rozsądnych ilościach, to nie widzę powodu, aby je eliminować z diety. Jest zalecane dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. W przypadku konieczności ograniczenia zawartości tłuszczu czy cholesterolu w diecie proponuję stosowanie past warzywnych np. z zielonego groszku, hummusu, z rukoli itp.
Masło jest łatwo strawnym, najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym i nie zawiera żadnych składników chemicznych. To duży plus. Ale też trzeba pamiętać że zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Dlatego zrezygnować z masła powinny osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, cierpiący na choroby krążenia, miażdżycę, zagrożeni zawałem serca czy z nadciśnieniem tętniczym.
Nie zamieniał bym jednak masła na margaryne która zawiera kwasy tłuszczowych trans, Które Nam szkodzą,a na dodatek podnoszą poziom " złego " i obniżają poziom "Dobrego" cholesterolu .
Jakie więc są wskazane ?
Wygodne i smaczne do smarowania : Olej kokosowy, majonez, musztarda, wszelkiego rodzaju pasty warzywne kanapkowe.
Dzień dobry!

Dziękuję za pytanie.

Masło zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, ale również wiele cennych witamin, np. witaminę D. To, czy można je włączyć do diety zależą wyniki badań pacjenta i czy nie cierpi na zaburzenia gospodarki lipidowej. Dla zdrowego człowieka dobrej jakości masło w ograniczonych ilościach jest dozwolone, choć osobiście polecam stosowanie oliwy z oliwek lub innych olejów extra virgin na kanapki. Nie polecam margaryn ze względu na ryzyko wystąpienia w nich tłuszczów trans, które są najbardziej szkodliwymi rodzajami tłuszczu w diecie.

Zapraszam po więcej informacji na wizytę,
pozdrawiam,
mgr inż. dietetyk Magdalena Oleś

slimfood.pl
Sugeruję wizytę: - 100 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Masło jest jak najbardziej zdrowe i bardzo ważne w diecie. O ile nie ma się nietolerancji na nabiał oraz alergii na kazeinę (tutaj dobrym rozwiązaniem będzie masło GHEE) to powinno występować w naszej diecie. Najlepiej, żeby było to masło dobrej jakości, pozyskiwane od krów karmionych trawą. Z kolei margaryna jest niezdrowa, bo w dużym skrócie działa podobnie, jak leki na obniżenie cholesterolu, tzw. statyny. Jest produktem sztucznym.
Dzień dobry,
odpowiedź jest tak i nie. Dzisiejsza dietetyka stawia mocno na spersonalizowaną dietę co oznacza, że to co dla jednych jest lekarstwem drugiemu może zaszkodzić. Zdrowy człowiek może jeść masło w małych ilościach, bo masło to tłuszcz mleczny, dobrze przyswajalny, dlatego stosowany w chorobach, przy których dochodzi do zaburzenia w trawieniu tłuszczu (nie obciąża dróg żółciowych i wątroby). Jest źródłem witaminy A i D. Zdrowszą wersją masła jest dobrej jakości masło klarowane. Ograniczenie spożycia tłuszczu ogółem, tłuszczów trans oraz zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych nienasyconymi, zaleca się osobom z wysokim cholesterolem, wysokim wynikiem trójglicerydów i ogólnie podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Wtedy zaleca się zastępowanie masła wysokiej jakości margarynami miękkimi w których nie ma tłuszczów trans..
Witam,
Masło składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha, co za tym idzie jest lekko strawne. Nie należy go unikać, w odpowiednich ilościach może być dodatkiem do zdrowej i zbilansowanej diety. Odradzałabym za to stosowanie margaryn, pomimo, że są to tłuszcze roślinne są wysokoprzetworzone. Ponadto często zawierają dodatki, które mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie.

Pozdrawiam
Dzień dobry,
Masło to tłuszcz mleczny, otrzymywany ze śmietany mleka krowiego.nMasło, tak jak inne tłuszcze zwierzęce, zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe które wpływają na wzrost poziomu cholesterolu we krwi oraz zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby krążenia. Lepszą alternatywą jest margaryna,to tłuszcze roślinne zmieszane z wodą wzbogacane witaminami. Margaryny zawierają niezbędne dla organizmu jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobami serca, miażdżycą i nowotworami. Natomiast ja swoim pacjentom polecam smarowanie pieczywa awokado, ponieważ jest to bomba witaminowa z grupy B oraz A,C,E bogata w zdrowe kwasy omega-3 plus likopen,luteina, zeaksantyna. Tłuszcze zawarte w awokado to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz poprawiają metabolizm, poza tym rozsmarowuje się tak samo jak margaryna czy masło.
Witam serdecznie,

Wojna "masło vs margaryna" trwa już od dłuższego i wynik tej potyczki bywa różny. Jest prawdą, że masło ma dużą zawartość kwasów tłuszczowych, jednak zjadane w rozsądnych ilościach nie jest niezdrowe. Tylko co to znaczy „rozsądnych”?

Zjedzenie pół kostki masła dziennie nikomu zdrowia nie doda. Jeśli dzień rozpoczniemy od jajecznicy na maśle, potem zjemy kanapki grubo posmarowane masłem, a na kolację upieczemy i zjemy kruche ciasto albo wytrawną tartę, ilość masła będzie zbyt wysoka. Natomiast jeśli rano kanapki delikatnie posmarujemy masłem, a do przyrządzenia innych potraw wykorzystamy oleje roślinne, masło nie powinno stawać nam na drodze do zdrowia. Wpływ składników żywienia na zdrowie zależy od ich spożywanej ilości i innych produktów, które znajdują w diecie. W diecie ubogiej w świeże warzywa i owoce, orzechy, oleje roślinne, a bogatej w tłuste mięsa i wędliny kolejna porcja tłuszczów nasyconych nie będzie wskazana.

Jeśli jednak nadal pojawia się niepokój związany z masłem, rynek oferuje wiele margaryn wysokiej jakości. Do przygotowania potraw na ciepło najlepiej sprawdzą się oleje roślinne, np. olej rzepakowy. Niektóre osoby do smarowania pieczywa oprócz masła/margaryny stosują oliwę z oliwek, jeszcze inne koncentrat pomidorowy albo delikatne pasty na bazie strączków (np. soczewicy, ciecierzycy) - to już kwestia wypróbowania we własnej kuchni.
Witam,
Masła powinny unikać osoby, które mają problemy z profilem lipidowym w surowicy krwi. Wtedy najlepiej zastąpić je wysokogatunkową margaryną zawierającą sterole roślinne. Masło szczególnie polecane jest dla dzieci do 3 roku życia.
Pozdrawiam
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
Witam,
Nie można powiedzieć, że masło jest produktem niezdrowym. Zawiera ono znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, z tego względu osoby z zaburzeniami gospodarki lipidowej i chorobami układu krążenia powinny go unikać lub bardzo ograniczać, a w zamian wybierać oleje roślinne. Masło ma także szereg zalet – w swoim składzie posiada witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT, dlatego zaliczane jest do produktów łatwostrawnych. Zastępując masło można pomyśleć o dobrej jakościowo margarynie, olejach roślinnych, serkach, pastach kanapkowych oraz awokado. Pozdrawiam serdecznie, Monika Nowicka
Witam. Masło jest niezdrowe tylko jeśli będziemy go jedli za dużo. Tak jak ze wszystkim potrzebny jest umiar. Masło jest tłuszczem zwierzęcym bogatym w nasycone kwasy tłuszczowe ale także zawiera prozdrowotne kwasy tłuszczowe CLA oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jak wit D i A. Z pewnością masło należy ograniczać u osób z nadwagą i otyłością, w chorobach sercowo-naczyniowych czy zaburzeniach lipidowych. Dzieci natomiast z prawidłową masą ciała nie powinny mieć ograniczonego masła. Pamiętajmy jednak o dostarczeniu kwasów tłuszczowych nienasyconych których głównym źródłem są oleje roślinne i ryby. Moim zdaniem nie należy zupełnie rezygnować z masła. Jeśli jednak chcemy bądź musimy go unikać to możemy go zastąpić np pastą z awokado lub ewentualnie margaryną miękką dobrej jakości.
Witam serdecznie,

masło jest niewskazane u osób z podwyzszonym poziomem cholesterolu. Zazwyczaj wtedy polecam masło z awokado lub orzechowe do smarowania pieczywa. W diecie małych dzieci i kobiet ciężarnych oraz w dietach łatwostrawnych masło jest polecane.

Pozdrawiam
Masło ma dużo krótkołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych, ale to nie znaczy, że jest niezdrowe. Dla dzieci i młodzieży obowiązkowe do smarowania pieczywa, bo cholesterol w nim zawarty jest im bardzo potrzebny do rozwoju mózgu i produkcji hormonów. Dla dorosłych po stokroć lepsze do smarowania od utwardzonej margaryny. Jeśli smarujesz - to tylko masłem, ale cienko. Pozdrawiam
Witam serdecznie, to prawda, że masło zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak np,: mięso, wędliny i sery. Nie znaczy jednak, że jest ono niezdrowe. Tym bardziej, że wiele z tych kwasów ma dobroczynne właściwości, ponad to masło zawiera sporo łatwo przyswajalnych witamin - głównie witaminę A D i K, łatwostrawny tłuszcz i wiele innych. Należy również pamiętać, że jest produktem nieprzetworzonym w przeciwieństwie do np.: margaryn (wystarczy przeczytać skład obu produktów), przez co jest polecane szczególnie dzieciom. Jeśli na co dzień w naszej diecie nie przesadzamy z tłustymi mięsami i serami i jemy sporo warzyw to nie powinniśmy unikać masła. Jeśli jednak raczymi się często tłustymi potrawami zwierzęcymi to lepiej wybierać jako dodatek do pieczywa np.: oliwę z oliwek, lub smakowe oliwy roślinne. Pozdrawiam Marzena Wacław-Pazera

Podobne pytania

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.