Zdjęcie mężczyzny, który je przed treningiem

Dlaczego jemy przed treningiem?

Napisano przez w Dietetyka11 września 2015 Brak komentarzy.

Odpowiednio zbilansowana dieta jest warunkiem decydującym o wynikach i sukcesach w sporcie. Odżywianie stanowi istotny czynnik wpływający na wydolność fizyczną, siłę mięśni oraz szybkość regeneracji po wysiłku fizycznym. Posiłki i napoje spożywane nawet w dzień przed treningiem oraz te zaplanowane w dniu treningowym, wpływają bezpośrednio na efektywność podczas wykonywania treningu. Wiąże się to z ilością wytworzonej energii oraz samopoczuciem. Ponadto od  tych posiłków zależy również ilość tkanki tłuszczowej oraz glikogenu, które ulegną spaleniu.

Niewłaściwie zbilansowana dieta

Oprócz kłopotów związanych z wykonaniem samego treningu, konsekwencji źle dobranego posiłku jest więcej. Może dojść do sytuacji, kiedy to zamiast spalania tkanki tłuszczowej, nastąpi spalanie mięśni. Dzieje się tak, w momencie wyczerpania rezerw energetycznych. Dobrze dobrany posiłek przedtreningowy zapewni odpowiedni poziom energii. Stąd tak ważne jest to, co jemy i o jakiej porze. Pozwoli to uniknąć problemów takich jak: zmęczenie, zawroty głowy, a nawet uczucie braku energii, tak powszechne podczas wysiłku.

Posiłek przedtreningowy jest odpowiedzialny za utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi podczas wysiłku fizycznego. Oprócz tego znosi uczucie głodu oraz minimalizuje ryzyko niedocukrzenia w trakcie wykonywania ćwiczeń. Posiłek ten nie zasila jednak mięśni, z uwagi na niewystarczającą ilość czasu (od momentu jego dostarczenia, do zamiany w glikogen). Podczas wysiłku organizm czerpie więc energię z pozostałych zapasów glikogenu oraz tłuszczu. Dla większości osób ćwiczących amatorsko, dieta dostarczająca około 280-350 gramów węglowodanów na dobę dla osoby o masie 70 kg powinna wystarczyć na potrzeby regeneracji poziomu glikogenu.

Wniosek

Czas wykonywania pracy przez mięśnie uzależniony jest od stanu wysycenia komórek mięśniowych glikogenem przed rozpoczęciem wysiłku. Dlatego ogromne znaczenie odgrywa nasza dieta, a dokładnie jakość posiłków spożywanych przed treningiem. Nie zaleca się jednak spożywania dużych posiłków bezpośrednio przed treningiem. W przeciwnym razie możliwe są  mdłości oraz dyskomfort związany z uczuciem ociężenia.