Dietetyczne dania z grilla

Ekspert Marta Szwalec (Jaskułecka) • 9 czerwca 2015 • Komentarze:

Sezon grillowy już się rozpoczął. Kochamy spotkania z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu, szczególnie kiedy towarzyszą im pyszne potrawy. Często wiąże się to jednak z mnóstwem kalorycznego i niezdrowego jedzenia.

Czy tak musi być? Niekoniecznie. Postaram się udzielić kilku porad, jak spędzić ten czas bez późniejszych wyrzutów sumienia i niestrawności.
Najczęściej na grillach znaleźć można karkówkę oraz kiełbasę wieprzową. Produkty te zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych nasyconych, które przyczyniają się do chorób sercowo-naczyniowych, są także dość kaloryczne. Proponuję zastąpić je mięsem drobiowym lub rybą. Filet z kurczaka można pokroić w kostkę i pozostawić na godzinę w marynacie z kilku łyżek oleju rzepakowego, lubczyku, czosnku, słodkiej papryki i odrobiny soli czy innych ulubionych przypraw. Możemy puścić wodze fantazji i stworzyć marynatę cytrynową, czosnkową albo z suszonymi pomidorami. Wszystko zależy od kreatywności. Z tak przygotowanego mięsa stwórzmy szaszłyki, użyjmy plasterków cukinii, bakłażana, cebuli, dodajmy pomidorki koktajlowe, ząbki czosnku, pieczarki, paprykę. A może po prostu zawińmy dzwonko łososia z ziołami w folię aluminiową? Takie kolorowe potrawy z pewnością urozmaicą tradycyjny stół z kiełbasą i karkówką. Jeśli jednak po nią sięgamy, starajmy się sami przygotowywać marynaty z ziół, przypraw i oleju. Można mieć wtedy pewność, że nie zawierają żadnych niezdrowych substancji (w skład gotowych produktów często wchodzą konserwanty, duże ilości soli i inne szkodliwe dodatki chemiczne negatywnie wpływające na zdrowie).

Smak potraw polepszyć mogą sosy. Kupujmy ketchup, do którego produkcji użyto dużo pomidorów. Pamiętajmy ogólną zasadę, że im krótsza lista składników na etykiecie, tym produkt jest lepszej jakości. Polecam także musztardę czy sosy na bazie jogurtu naturalnego (niekoniecznie greckiego, który ma większą zawartość tłuszczu). Do jogurtu dodajmy ząbek czosnku, starty ogórek, koperek, sól i pieprz. Z pewnością wszystkim będzie smakował.
Zamiast puszystych, jasnych bułek sięgnijmy po chleb pełnoziarnisty z nasionami. Sprawi, że jelita zaczną pracować sprawniej i dłużej będziemy czuć się nasyceni. Warto zrezygnować ze smarowania pieczywa masłem czy margaryną.
Pocieszający jest fakt, że na naszych stołach znaleźć można dużo warzyw, sałatek, np. z serem typu feta czy mozzarella. Korzystajmy z bogactwa tego sezonu i nie ograniczajmy ich. Nie dodawajmy swojemu posiłkowi kalorii słodkimi napojami czy sokami. Zamiast nich warto sięgnąć po wodę mineralną. Jeśli nie mamy problemów z przewodem pokarmowym, może być to woda gazowana z dodatkiem mięty i cytryny, które polepszą trawienie.
Ulubione owoce, takie jak np. arbuzy, jabłka, winogrona, nektarynki możemy pokroić w kostkę i przygotować sałatkę owocową. Będzie to pyszny i orzeźwiający deser.
Korzystajmy z pięknej pogody i cieszmy się czasem spędzanym z bliskimi. Szukajmy nowych smaków, wykorzystujmy produkty sezonowe: warzywa, owoce i świeże zioła. Pamiętajmy też o stosowaniu aluminiowych tacek, które chronią przed wnikaniem substancji rakotwórczych do potraw (wytwarzane są one, kiedy wytapiany tłuszcz dostaje się do rozżarzonego węgla). Starajmy się rozpoczynać grillowanie w porze obiadowej, niekoniecznie wieczorem. Mam nadzieję, że pogoda stworzy wiele okazji do takich spotkań.

O autorze

Marta Jaskułecka – dietetyk, Września

Marta Jaskułecka – ZnanyLekarz.plKliknij i umów wizytę!

The post Dietetyczne dania z grilla appeared first on Blog dla pacjentów.

Komentarze: (0)