Witam Co można jeść po wycięciu wyrostka robaczkowego ?
2
odpowiedzi
Co można jeść po wycięciu wyrostka robaczkowego ?
Dzień dobry!
Dieta powinna być łatwostrawną i zbilansowaną energetycznie i pod katem składników odżywczych ,witamin i minerałów. Nie wolno spożywać ostrych, tłustych i wzdymających potraw. Ograniczyć należy blonnik. Starać się dobierać młode, delikatne warzywa. Przed przygotowaniem usuwać grube skórki, nasiona. Kasze gruboziarniste zamienić na drobne. Wykluczyć smażenie. Stosować gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku.
Tak pokrótce wygląda dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Dieta powinna być łatwostrawną i zbilansowaną energetycznie i pod katem składników odżywczych ,witamin i minerałów. Nie wolno spożywać ostrych, tłustych i wzdymających potraw. Ograniczyć należy blonnik. Starać się dobierać młode, delikatne warzywa. Przed przygotowaniem usuwać grube skórki, nasiona. Kasze gruboziarniste zamienić na drobne. Wykluczyć smażenie. Stosować gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku.
Tak pokrótce wygląda dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Rekomendowaną dietą po takim zabiegu jest dieta lekkostrawna.
Zakłada głównie gotowanie, pieczenie, gotowanie na parze. Z biegiem czasu i poprawy stanu zdrowia, będzie można włączyć inne metody przygotowywania posiłków jak i produktów.
Z warzyw powinno bazować się na produktach takich jak: cukinia, marchew, pomidor, seler. Owoce początkowo lepiej zjadać w wersji pieczonej lub podgotowanej. Kasze najlepiej wybierać drobne: jaglana, perłowa. Płatki jaglane, czy owsiane błyskawiczne. Mięsa chuda wołowina, drób, ryby: dorsz, mintaj, miruna.
Zakłada głównie gotowanie, pieczenie, gotowanie na parze. Z biegiem czasu i poprawy stanu zdrowia, będzie można włączyć inne metody przygotowywania posiłków jak i produktów.
Z warzyw powinno bazować się na produktach takich jak: cukinia, marchew, pomidor, seler. Owoce początkowo lepiej zjadać w wersji pieczonej lub podgotowanej. Kasze najlepiej wybierać drobne: jaglana, perłowa. Płatki jaglane, czy owsiane błyskawiczne. Mięsa chuda wołowina, drób, ryby: dorsz, mintaj, miruna.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.