Witam

Mam zamiar przybrac troche masy miesniowej,zauwazyłem ze trzeba zwiekszyć podaż tłuszczy czy moge pić tak oleje:
1 posiłek łyżka olej lniany+ weglowodany i białka
2 posiłek łyżka olej lniany + weglowodany i białka
3 posiłek łyzka oliwy z oliwek + weglowodany i białka
4 posiłek łyzka oliwy zoliwek + weglowodany i białka
5 posiłek łyzka olej lniany + weglowodany i białka
Witam,
Jeśli dobrze rozumiem w sumie zamierza Pan pić dziennie 5 łyżek oleju/oliwy, czyli łącznie 50g. Tak, taka ilość tłuszczu jest w porządku, jego łączna kaloryczność to 450kcal, czyli niecałe 25% energii w przypadku standardowej energetyczności 2000kcal.
Pozdrawiam,
Karolina

mgr Aleksandra Pasich
mgr Aleksandra Pasich
Dietetyk
Szczytno
Witam serdecznie,
podaż tłuszczy musi być odpowiednia dla danej osoby. Różne jest zapotrzebowanie kaloryczne organizmu - przede wszystkim ze względu na płeć, wiek, masę ciała, wzrost, wykonywaną aktywność fizyczną. Podaż tłuszczy także musi być na odpowiednim poziomie dostosowanym indywidualnie do Pana zapotrzebowania. Jeżeli chodzi o wymienione oleje są one jak najbardziej dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (m. in. z rodziny omega-3) i mogą być dodawane do posiłków. Witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach czyli A, D, E i K będą miały możliwość właśnie z takiego posiłku się lepiej wchłonąć.
Zapraszam na indywidualną konsultację w gabinecie lub on-line.
Pozdrawiam serdecznie, Aleksandra Pasich

Witam,.. ogólnie właściwy tok myślenia, ale nie wiem ile dokładnie gram oleju powinien Pan spożywać, ponieważ nie znam obecnego składu ciała. Po drugie należy uporządkować ilośc białka i weglowodanow przy konkretnym posiłku, by nie było np problemu z cukrem porannym.. bardzo wartościowy jest olej z maku, olej z wiesiołka. Tyle co moge pomoc na odległość..

 Anna Kwaśniewska
Anna Kwaśniewska
Dietetyk
Łódź
Jeżeli chodzi o tłuszcze, to ma Pan o wiele większy wybór tłuszczów, z różnych produktów żywnościowych. Bardzo ważne jest bilansowanie tłuszczów pod kontem równowagi kwasów omega 3,6 i 9 oraz odpowiednich proporcji tłuszczów nasyconych i nienasyconych. Te nasycone też powinny się w niewielkiej ilości w diecie znaleźć. Zapraszam na konsultację.

mgr Karolina Leśnik
mgr Karolina Leśnik
Dietetyk
Mława
Witam serdecznie. Nie jest dla mnie jasna przedstawiona rozpiska posiłków. Na pewno posiłków nie możemy sprowadzać do tego co zostało przez Pana przedstawione. Nie wiem jakie węglowodany i białka ma Pan na myśli. Dieta powinna być tak zbilansowana, aby przy Pana indywidualnym zapotrzebowaniu uwzględnić odpowiedni stosunek tłuszczy, węglowodanów i białka. Bezpieczne granice to: białko 20%, tłuszcz 30%, węglowodany 50%. W diecie na zwiększenie masy ciała nie tylko ważne są tłuszcze, ale także węglowodany i białka jakie będzie Pan jadał. Należy zwrócić uwagę na jakość posiłków i odpowiednie proporcje. Po indywidualną dietę zapraszam serdecznie do mojego gabinetu. Przygotuję Panu odpowiedni jadłospis na zwiększenie masy ciała.

Proponuję podejść do gabinetu dietetycznego. Warto również wykonać podstawowe badania dla sprawdzenia jak pracują nerki i wątroba.
Sugeruję wizytę: Zwykła wizyta
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz.pl, klikając w przycisk Umów wizytę.

mgr Krystyna Zeńczak-Praga
mgr Krystyna Zeńczak-Praga
Dietetyk, Fizjoterapeuta
Poznań
Witam. Ciężko jest odpowiedzieć na to pytanie nie znając dokładnie składu ciała. Dieta powinna być przygotowana indywidualnie gdzie uwzględniony jest rodzaj i częstotliwość aktywności fizycznej. Proszę też pamiętać, że oleje to nie jest jedyne źródło tłuszczy. Nie jest też jasne o jakich węglowodanach i białkach Pan myślał tak rozpisując posiłki. Najlepiej udać się do dietetyka i skonsultować z nim swój jadłospis.

lek. Justyna Jakimiuk
lek. Justyna Jakimiuk
Dietetyk, Specjalista medycyny naturalnej, Geriatra
Wrocław
Nic o panu nie wiem, więc nie jestem w stanie powiedziec, czy taka ilość tłuszczy jest dla pana dobra.

Witam,
Niestety trudno jednoznacznie jest odpowiedzieć czy to jest dobra ilość tłuszczy dla Pana, ponieważ nie znam Pana wieku, wzrost ani masy ciała. Wszystkie składniki pokarmowe powinny być odpowiednio wyliczone dla danej osoby z uwzględnieniem jego aktywności fizycznej. Podaż tłuszczy najlepiej jest zabezpieczyć wraz z odpowiednio przygotowanym jadłospisem. Nie ma potrzeby picia samego oleju.
Pozdrawiam
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny

 Joanna Gaweł
Joanna Gaweł
Dietetyk
Kraków
Szanowny Panie,

W diecie istotna jest odpowiednia podaż nie tylko tłuszczów, ale również białek
i węglowodanów. Proszę pamiętać, że tłuszcz to nie tylko wymienione przez Pana oleje - pańskie pożywienie zawiera również tłuszcz ukryty, zawarty np. w mięsie, serach czy słodyczach. Istotna jest nie tylko ilość, ale i rodzaj spożywanego tłuszczu, jak i odpowiednie proporcje między poszczególnymi rodzajami.
Pańskie pytanie zawiera zbyt mało informacji - aby porada dietetyczna była odpowiednia, należy znać m.in. aktualną masę ciała, wiek, wzrost czy aktywność fizyczną pacjenta.
Zapraszam na wizytę, pomogę Panu dobrać odpowiednią dietę.

Wszystko dobrze, tylko proszę pamiętać o warzywach i owocach, bo inaczej zakwaszony organizm to ruina. Pozdrawiam

mgr Monika Nowicka
mgr Monika Nowicka
Dietetyk
Płock
Witam,

W każdej diecie należy dbać o podaż tłuszczów. Zgadza się, że chcąc zwiększyć masę mięśniową warto zwiększyć ich podaż – wynika to z konieczności zapewnienia dodatniego bilansu energetycznego. Podobnie jest z białkami i węglowodanami. Ciężko odpowiedzieć na pytanie ze względu na brak podstawowych informacji na podstawie których moża byłoby oszacować Pana zapotrzebowanie. Proszę pamiętać, że do diety dostarczamy tłuszcze nie tylko przez spożywanie olejów. Większość produktów składa się zarówno z tłuszczów, jak i węglowodanów i białek. Proponuję wizytę u dietetyka, który zbilansuje odpowiednio Pana dietę.

Pozdrawiam,
Monika Nowicka

Dzień dobry,
aby zwiększyć poziom masy mięśniowej niezbędny jest odpowiedni trening oraz odpowiednie rozplanowanie makroskładników, szczególnie okołotreningowo. Niezbędna jest odpowiednia podaż oraz jakość białka przed i po treningu, tłuszcze oczywiście są równie ważne, nie tylko te wielonienasycone (olej lniany i inne oleje roślinne), ale przede wszystkich tłuszcze nasycone. Niestety nie jestem wstanie powiedzieć Pani/Panu jaki ten rozkład powinien być, gdyż nie znam szczegółów, nie znam Pani/Pana trybu życia, pracy, treningów, parametrów, jak wyglądają posiłki obecne i czy nie są popełniane błędy żywieniowe. Należałoby przez kilka dni poprowadzić dzienniczek żywieniowy, wykonać przynajmniej podstawowe badania krwi jak morfologia, glukoza na czczo, lipidogram i wówczas zgłosić się po poradę do dietetyka.
Pozdrawia

Witam. Ilość tłuszczu w diecie,tak samo jak innych składników odżywczych, powinna być dobierana indywidualnie. Potrzebne są dane takie jak: wiek,wzrost,masa ciała, płeć by wyliczyć podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne, dopiero później po określeniu CPM można manipulować i określać ilość tłuszczu w diecie. Polecam wizytę w gabinecie dietetyka, który dobierze odpowiedni rozkład makroskładników w diecie

mgr Agnieszka Pierwoła
mgr Agnieszka Pierwoła
Dietetyk, Specjalista medycyny naturalnej
Cieszyn
Witam serdecznie,
trudno na to jednoznacznie odpowiedzieć, przyrost masy mięśniowej to większa podaż białka w diecie, zależy to również od indywidualnych predyspozycji genetycznych. Kaloryczność oraz proporcje podstawowych składników odżywczych: białek, węglowodanów i tłuszczy zależą od wielu składowych zaczynając od podstaw, czyli płeć, wiek, waga, wzrost, aktywność fizyczna- a nie znamy żadnych. Nie wiemy również jak organizm przyswaja tłuszcze, a tych dodanych jest sporo zaplanowane, są jeszcze te ukryte w produktach żywnościowych. Na pewno ta ilość oleju będzie działała antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie co przy dużym wysiłku ma znaczenie. Proponuję udać się do specjalisty, z całą chęcią pomocy temat jest zbyt uproszczony, aby cokolwiek doradzić.
Pozdrawiam!

 Marta Heller-Surowiec
Marta Heller-Surowiec
Dietetyk
Katowice
Dzień dobry!
Trudno mi określić czy podana przez Pana ilość tłuszczy będzie dla Pana odpowiednia, ponieważ nie mam m.in. takich danych jak Pana wzrost, wiek, masa ciała, ilość i rodzaj treningów, choroby współistniejące. Nie wiem też co kryje się pod ,,węglowodany i białka". Produkty zawierające białko np. nabiał, jaja, mięso też zawierają pewną ilość tłuszczu. Odpowiednia podaż tłuszczów ma duże znaczenie w sporcie, dzięki odpowiedniej podaży tłuszczy (a szczególnie omega-3) rzadziej występują kontuzje. Dobrym ich źródłem są m.in. oleje roślinne, orzechy i ryby morskie. Natomiast za budowę masy mięśniowej odpowiadają białka i węglowodany. Ważne jest też dostarczanie odpowiedniej ilości energii.
Zapraszam Pana na wizytę, w trakcie której omówimy Pana dotychczasowy sposób żywienia, stan zdrowia, oraz aktywność fizyczną. Wykonam też analizę składu ciała. Dzięki tym danym będę mogła ułożyć dla Pana odpowiednio zbilansowany jadłospis, który pozwoli zbudować masę mięśniową. Serdecznie pozdrawiam, Marta Heller-Surowiec

 Monika Czerepak
Monika Czerepak
Dietetyk, Diagnostyk
Wrocław
Masa mięśniowa to białka, a raczej pełny skład aminokwasów, głównie leucyny. Rozkład makroskładników jest uzależniony od wielu czynników i nie da się tego uwzględnić na "piechotę"

 Małgorzata Gajewczyk
Małgorzata Gajewczyk
Dietetyk, Terapeuta, Diagnostyk
Legnica
Dzień dobry, niestety mam za mało danych aby ocenić. Ważna jest również proporcja makroskładników. Olej lniany i oliwa z oliwek to dobre oleje, zalecane w każdej diecie.

 Katarzyna Haczkiewicz
Katarzyna Haczkiewicz
Dietetyk
Gdańsk
Witam.
Podaż tłuszczy zależy od ogólnej kaloryczności diety. Nie wiem ile kcal zakładasz jako całodzienną podaż. Ogólne zasady żywienia mówią, że tłuszcz powinien stanowić około 30% całodziennej kaloryczności. Nie rozumiem pytania "czy moge pić tak oleje?". Tłuszcze znajdują się w produktach spożywczych, są dodatkiem do potraw, w jaki sposób i po co chcesz je pić? Wykorzystaj je do przygotowywania posiłków.

Pozdrawiam

Dzień dobry,
Tłuszcze dają energię, a w nadmiarze odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, więc nie należy przesadzać z ilością. Z kolei nadmierne "cięcie" zdrowych tłuszczy roślinnych może wpłynąć negatywnie np. na gospodarkę hormonalną, a więc wszystko z umiarem.
Masę mięśniową buduje odpowiednia ilość białka i aktywność fizyczna. Ilość białka w diecie powinna być również odpowiednio dobrana, zbyt wysoka podaż może obciążać nerki.
Proponuję skontaktować się z dietetykiem w Pana okolicy, który dobierze odpowiednie ilości składników odżywczych i dopasuje skład posiłków do ilości i godzin treningów, Pana wieku, wzrostu oraz aktualnej masy ciała.
Pozdrawiam serdecznie

Dzień dobry, zarówno olej lniany, jak i olej z oliwek są produktami, które zawierają cenne dla nas kwasy tłuszczowe oraz inne substancje prozdrowotne. Jednak dopiero po przeliczeniu konkretnych posiłków będę w stanie odpowiedzieć na Pana pytanie. Ma to związek z odpowiednimi proporcjami pomiędzy białkiem, tłuszczem a węglowodanami w diecie.

Witam,
odpowiadam - nie. Poniżej prawidłowa rozpiska:
1) masło / awokado
2) oliwa z oliwek / olej lniany
3) żółtka jaj / olej kokosowy
4 i 5) olej i oliwa.

Należy pamiętać, że kluczowa jest strategia. Węglowodany 5 razy dziennie absolutnie odpadają. 4 będzie nazbyt. Makroskładniki proponuję ustawić następująco:
białko 25-30%, węgle 35%, tłuszcze 25-30%.
Mam nadzieje, że to Panu pomoże:)

Pozdrawiam

Witam serdecznie,

tak może Pan dodatkowo spożywać tłuszcze w diecie na przybór masy. Przypominam że olej lniany można spożywac tylko na zimno, powinien być świeży i przetrzymywany w ciemnej butelce. Może Pan również rozważyć olej rydzowy z lnianki, produkuje go polska firma a ma prawie te same parametry co olej lniany. Korzystnym dla serca są również olej z orzechów włoskich i sezamowy. Oczywiście aby przybrać masę mięsniową potrzebny będzie trening.

Pozdrawiam

Wg mnie nie ma sensu ich pić a polewać posiłek (źródło węglowodanów/warzywa), pasowało by zwiększyć różnorodność tłuszczy, więcej kwasów DHA i EPA, olej lniany jest źródłem kwasu alfa linolenowego jednak jego konwersja w kwasy wyższego rzędu jest stosunkowo mała. Proporcja składników odżywczych będzie bardzo istotna, dobrana do typu sylwetki.

Dzień dobry,

tak duża ilość oleju lnianego nie jest wskazana - poleca się spożywać nie więcej jak łyżkę tego produktu na dobę. Ponadto musimy pamiętać, że 1 łyżka oliwy/oleju zawiera ok. 120 kcal.

Pozdrawiam serdecznie,

Justyna Luty

mgr Joanna Arciszewska
mgr Joanna Arciszewska
Dietetyk, Specjalista medycyny naturalnej, Diagnostyk
Wrocław
Może Pan, można też włączyć olej kokosowy. Gdyby pojawiły się problemy z trawieniem, proszę do mnie napisać.

 Angelika Korcz
Angelika Korcz
Dietetyk
Mosina
Dzień dobry,
Podaż tłuszczu musi być indywidualne dobrana do każdej osoby, wpływ na to ma m.in masa ciała, płeć, wiek, aktywność fizyczna. Dlatego należy udać się do gabinetu dietetycznego aby dokładnie określić Pana zapotrzebowanie na poszczególne składniki.
Pozdrawiam,
Angelika Korcz.

 Artur Jankowicz
Artur Jankowicz
Dietetyk, Psycholog
Malbork
Zapraszam na konsultacje :-)

mgr Paulina Zdanowicz
mgr Paulina Zdanowicz
Dietetyk
Białystok
Należałoby przyjżeć się zapotrzebowaniu oraz beztłuszczowej masie ciała w momencie ustalania jadłospisu i podaży makroskładników. Pomiar składu ciała lub dane na temat Pana wagi, wzrostu, wieku, liczby i objętości treningów byłyby pomocne dla sformułowania precyzyjnej odpowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu.

 Agnieszka Maciuła-Ziomek
Agnieszka Maciuła-Ziomek
Dietetyk
Rzeszów
Bardzo dużo zależy tutaj od Pana podstawowych parametrów: wzrost, masa ciała, wiek itd. Bez tej wiedzy, ciężko jest poradzić cokolwiek. Jedyne co mogę powiedzieć na pewno to: Internet czasami kłamie ;)

 Marianna Hall
Marianna Hall
Dietetyk
Warszawa
Jeśli naszym celem jest wzrost masy mięsniowej, należy pamiętać nie tylko o zdrowych tłuszczach ale i odpowiedniej ilości węglowodanów złożonych i pełnowartościowym białku. Warto wziąć pod uwagę również inne źródła zdrowych tłuszczy do których zaliczamy między innymi awokado, orzechy, pestki, tłuste ryby. Dieta powinna być ułożona w sposób indywidualny do Pańskich potrzeb.

Dzień dobry,

Zwiększenie tłuszczy w diecie zwiększa podaż energii w diecie, natomiast to ile w diecie powinno się ich znajdować (tłuszczów) i jak je rozłożyć w ciągu dnia jest już indywidualną kwestią zależną od tego jaka jest aktualna masa ciała, wzrost, intensywność treningów itp. Zapraszam na indywidualną konsultację.

Pozdrawiam serdecznie
Anna Jasińska

mgr Mirosław Olejniczak
mgr Mirosław Olejniczak
Dietetyk, Psycholog, Diagnostyk
Gdynia
Nie slyszalem o takiej metodzie - chociaz nie wyglada zle. Tutaj tez wazne bylo by wyliczenie ilosci weglowodanow i bialka zeby calosc odpowiednio zbilansowac. No i co tydzien sprawdzac pomiary skladu ciala czy organizm idzie w odpowiednim kierunku. Oczywiscie do tego wszystkiego jesli ma byc masa miesniowa to trzeba bylo by cwiczyc na silowni :)

mgr Iwona Prażmo
mgr Iwona Prażmo
Dietetyk
Lublin
Witam, Taki rozkład jaki Pan opisał to dla mnie za mało informacji, nie napisał Pan jakie inne źródła tłuszczu będzie Pan spożywał. Natomiast jeśli chodzi o spożywanie dobrej jakości tłuszczów roślinnych o to jak najbardziej może Pan spożyć 3 łyżki oleju lnianego i 2 łyżki oliwy dziennie.
Pozdrawiam,
Iwona Prażmo

Jak najbardziej polecam zdrowe tłuszcze: orzechy, awokado, ryby, oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy. Należy unikać kwasów tłuszczowych trans (margaryny, ciastka, przetworzone słodycze, fast food).

 Jolanta Jankowska
Jolanta Jankowska
Dietetyk
Warszawa
Dzień dobry,
Ilość spożywanego tłuszczu w diecie dla każdej osoby jest wyliczana indywidualnie na podstawie chociażby masy ciała, analizy składu ciała, aktualnego stanu zdrowia, zapotrzebowania energetycznego, aktywności fizycznej i tym podobnych. Plus bardzo ważne jest także to co (oprócz tłuszczu) znajduje się w poszczególnych posiłkach, czy jest to pełnowartościowe białko, czy węglowodany złożone itd. Na tak szczegółowe pytanie mogłabym odpowiedzieć dopiero po dokładnym wywiadzie z Panem, na który zapraszam do mojego gabinetu.
Pozdrawiam serdecznie

 Krzysztof M. Nowak
Krzysztof M. Nowak
Dietetyk
Poznań
Witam,

konieczne są wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego i na poszczególne makroskładniki. Trzeba też wziąć pod uwagę poziom kwasów tłuszczowych nasyconych, jedno- i wielonienasyconych - ich poziom zależy od potraw. Dopiero wtedy można decydować jednoznacznie, czy łyżka oleju (takiego lub innego) jest odpowiednia do każdego posiłku.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.

Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.